13. august 2014

Mahlane suvikõrvitsakeeks

Suvikõrvitsa suhtes ükskõikseid ma kohanud veel pole. Osad fännavad seda köögivilja, osad ei kannata silmaotsaski. Mulle suvikõrvits meeldib. Eelkõige sellepärast, et tal on nii palju kasutusvõimalusi. Tänu oma mahedale ja olgem ausad, suhteliselt iseloomutule maitsele on suvikõrvits nagu tühi valge paber, millele värve lisades saab iga kord erineva pildi. Äärmiselt versatiilne köögivili.

suvikõrvitsakeeks/zucchini bread

Blogis on olemas juba täitsa mitu head moodust suvikõrvitsa kasutamiseks:

Kukeseentega täidetud suvikõrvitsad
Suvikõrvits mündi ja küüslauguga
Täidetud suvikõrvitsaõied
Praetud suvikõrvitsaõied
Sidruniga suvikõrvitsamoos
Lillkapsapitsa suvikõrvitsa ja karulauguga (karulaugu võib praegu asendada näiteks spinati ja küüslauguga või rukolaga)
Suvikõrvitsakotletid mündijogurtiga
Kukeseene-suvikõrvitsakotletid
Pasta grillitud köögiviljadega
Grillitud köögiviljad halloumiga

Ja nüüd siis võib siia lisada ka suvikõrvitsakeeksi. Nagu üldse omane küpsetistele, mille tainasse on lisatud köögivilju (näiteks peedibrownie, porgandikook), on ka suvikõrvitsakeeks hästi mahlane. Selline niiske küpsetis. Hästi sobilik hommikukohvi juurde. Järgmisel päeval on keeks tänu suvikõrvitsale muutunud veel niiskemaks. Soovi korral võib keeksilõigud enne söömist ka rösterist läbi lasta - saad uue värskusega sooja keeksi, mida võib süüa niisama või moosiga või määri hoopis peale võid. Seda viimast võib teha julgelt, sest keeks iseenesest on üsna lahja. Võid pole üldse, rasvainena on ainult 1 dl õli ja lisaniiskust annab veel tervislik Kreeka jogurt.
Seda tüüpi keeksidele (näiteks banaanikeeks, kõrvitsakeeks, porgandikeeks) lisatakse harilikult rohkem maitseaineid - muskaati, kardemoni, nelki, ingverit jne. Muidugi võib seda teha, aga keset suve on selline maitse kokku minu jaoks liiga jõuluvürtsine, seega piirdusin vanilli ja kaneeliga. Maitseb hea, ausalt!

Suvikõrvitsakeeks
suvikõrvitsakeeks/zucchini bread
2,5 dl jämedalt riivitud suvikõrvitsat
5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1,5 tl vanillisuhkrut
1,5 tl kaneeli
0,5 tl soola
1 dl suhkrut
3 muna
1 dl õli
1 dl Kreeka jogurtit
pealeraputamiseks 2 sl hakitud mandleid või Kreeka pähkleid

Sega omavahel kõik kuivad ained. Teises kausis klopi kergelt lahti munad, lisa õli ja jogurt. Vispelda ühtlaseks. Sega see kausitäis kuivade ainetega. Lisa riivitud suvikõrvits (2,5 dl saab umbes 160 grammisest pisikesest suvikõrvitsast või samasuurest jupist suuremast suvikõrvitsast).
Võita keeksivorm (väiksem, mul on kõrvalpildil olev12x25 cm, umbes liitrise mahutavusega) ja vala tainas vormi. Puista peale hakitud mandlid või pähklid. Küpseta 165 kraadi juures 1 tund. Lase 10-15 minutit vormis jahtuda, seejärel tõsta välja.

Variatsioonina võid lisada ka tainasse hakitud pähkleid (Kreeka pähkleid näiteks) ja/või rosinaid või kuivatatud jõhvikaid. Ahjaa, see asi ka veel, et kui sul on noor ja krõmps sale suvikõrvits, pole teda tarvis enne riivimist ei koorida ega ka seemneid eemaldada. Samas sobib siin keeksis hästi ära kasutada ka kasvu osas juba ülekäte läinud isend. Sellistel eemalda kindlasti enne riivimist pehme seemnekoda.

suvikõrvitsakeeks

Kommentaare ei ole: