16. september 2014

Kookosekattega pohlakook

Õnneks toimub üleminek suvest sügisesse leebelt ja päikeseliselt, vähemasti ilma mõttes. Kui õhtused ja hommikused karged sügishõngulised hetked ja salamisi kolletuma kippuvad üksikud puulehed välja arvata, tundub, nagu suvi veel kestaks. Nojah, tegelikult kalendri järgi ju kestabki ja on tõesti imeilus oma külluslikus lopsakuses. 
Mets on oma hiilgevormis. Seeni on palju ning vähemasti minu maakodu lähedal olevates metsades jagub veel mustikaidki. Metsaalune lausa pärlendab päikese käes sätendavatest pohladest. Olen igal aastal oma jõuluverivorsti kõrvase pohlamoosi ise purki püüdnud pista, nii palju viitsin ikka korjata. Ja kui lapsed abiks, jagub pohli koogigi sisse. 
Pohl on mõnus koogimari, oma mõrkja maitsega annab ta küpsetistele särtsu ja iseloomu. Kookosekattega pohlakook on vähese vaevaga valmiv tee- või kohvikõrvane, milles mõrkjad pohlad ja troopiline kookos moodustavad eriti hea maitsepaari. Kui nädalavahetusel plaanis metsa minna ja pohli näete, siis karbitäiest täitsa piisab, et see mõnus kodune koogike ahju pista.

pohlakook kookosega

Kookosekattega pohlakook

 Põhi:
100 g võid
100 g suhkrut
1 muna
140 g nisujahu
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl küpsetuspulbrit
100 ml piima
100 g pohli
paar sl suhkrut

Kate:
5 sl hapukoort
5 sl suhkrut
1 tl vanilliessentsi või -suhkrut
1 dl kookoshelbeid
1 sl pohli

Mikserda pehme või suhkruga kreemiks. Lisa edasi mikserdades muna. Sega omavahel nisujahu, küpsetuspulber ja jahvatatud ingver. Lisa jahusegu ja piim võikreemile ning sega ühtlaseks tainaks. Määri 26 cm ümmargune pirukavorm võiga. Tõsta tainas vormi, määri laiali.
Puista peale pohlad ja neile raputa veidi suhkrut. Küpseta 200 kraadises ahjus 15 minutit.
Sel ajal, kui kook ahjus, sega omavahel kokku kõik katteained.
Kui kook on 15 minutit ahjus küpsenud, tõsta korraks välja määri peale kate ja puista sellele 1 sl pohli.
Küpseta veel 10-15 minutit.
Parim soojalt.

Retsept ilmus Pereköögis, august 2013
 
pohlad

metsas1


Kommentaare ei ole: