10. november 2014

Ahjuõunad iirisekastmega

See tegelikult ju lihtsatest asjadest koosnev ja võiks isegi öelda, et oma pretensioonituses argine magustoit on üks neist kooslustest, mille peale mul kaob täielikult kontroll oma lusikat hoidva käe üle. Kaneeli ja suhkruga ahjus pehmeks küpsenud mahlased õunad, mis suplevad veel soojas, karamellises ja venivas iirisekastmes on täiuslik sügisene kodumagustoit.
Antoonovkad on mu meelest parim valik siin, nii et kui vähegi võimalik, võikski seda õunasorti kasutada. Tähelepanelikele pildiuurijatele: see punasetriibuline õun pildil ülal ei ole muidugi Antoonovka, ta oli lihtsalt ilus:) Igatahes on küpsetamiseks sobivad õunad hapukad ja mahlased ning kõvema viljalihaga. Magusad ja jahused ei anna ahjus nii head tulemust.
Mul on alati pakike valmis kaneelisuhkrut olemas, aga tegelikult saab selle hõlpsalt ise ka kokku segada: siin kasuta 3 sl suhkrut ja 1,5 tl kaneeli.
Iirisekastme retsepte on ka muidugi igasuguseid, mulle meeldib kasutada lisaks suhkrule ka siirupit, nii saab kaste kuidagi eriti siidine.
Kogu headuse juures on selle magustoidu valmistamine lausa naljakalt lihtne ega võta suurt aega ka.

ahjus küpsetatud õunad iirisekastmega

Ahjuõunad iirisekastmega

Ahjuõunad:
4 mahlast hapukat õuna
3 sl kaneelisuhkrut

Iirisekaste:
2 dl 35% koort
1 dl pruuni roosuhkrut (võib asendada ka fariinsuhkruga)
1 dl heledat siirupit

Lõika õunad suuremateks sektoriteks, eemalda sektoritelt südamikud. Laota ühe kihina sobiva suurusega ahjuvormi, puista peale kaneelisuhkur. Küpseta 200-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni õunad pehmed.

Samal ajal, kui õunad ahjus, valmista kaste. Mõõda kastrulisse kõik vajalikud ained, kuumuta keema ja keeda vaiksel kuumusel ilma kaaneta 10-15 minutit, kuni kaste pakseneb. Vahepeal sega õrnalt ja aeglaselt.

Kui õunad küpsed, vala neile kaste. Lase söömiskõlblikuks jahtuda (ettevaatust, iirisekaste on esialgu väga-väga kuum) ning asu kogu seda õndsust nautima.

ounad1-2

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tundub järgiproovimist väärt retsept! Enne kui asun Antoonovkat ja Talvenaugingut küpsetise jaoks tükeldama küsin, et kas 35 % koore asemel võiks kasutada märksa vähema rasvasisaldusega kookos- või mandlikoort?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Ilmselt on nüüdseks juba õunad tükeldatud:). Mis aga taimset koort puudutab, siis ütlen ausalt, et jään vastuse võlgu, kuna ei ole proovinud kunagi iirisekastet neist teha. Samas, googeldades "vegan toffee sauce" tuleb retsepte küllaga, aga pea kõigis on siiski lisatud ka taimset margariini, et rasvasisaldus ikka suurem oleks;).

mercredi ütles ...

Taevalik hõrgutis!

Heleri ütles ...

Tere!

Kas heleda siirupi asemel võiks kasutada ka mett? Või meega kaste ei pruugi pakseneda?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Heleri, ma usun, et võid kasutada küll. Lihtsalt selles mõttes on see mee raiskamine, et keetes kaovad pea kõik ta head ja kasulikud omadused...Aga jah, põhimõtteliselt saab kastme tehtud ikka! :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

mercredi, mul ei jää üle muud kui sinuga sajaprotsendiliselt nõustuda:)

Heleri ütles ...

Tean jah, et kasulikud omadused keetes kaovad, aga mesi on mul alati kodus olemas - suhkrusiirupit üldjuhul ei ole :)

Anonüümne ütles ...

Pean ka tänama selle võrratult hea retsepti eest! Mu kodused ka sõid ja kiitsid.
Kas iirisekastet saaks kuidagi paksemaks ka teha?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Pole tänu väärt, väärt asju ju peabki jagama! Tore, et teile see maius meeldis, olen ise ka lootusetu fänn:) Kaste läheb paksemaks külmas seistes. Ja veel, mida kauem keeta, seda paksem tulemus on.