29. november 2014

Kõrvitsapirukas. Jah, see Ameerika moodi.

Kui mõned nädalad tagasi hakkas FB-s ringlema järjekordne edasiantav mäng, teemaks seekord tänamine, ei saanud ma esialgu üldse asjale pihta. "Ma olen tänulik, et mul on nii toredad lapsed ja südamelähedane töö." Nii OK, muidugi, see on super ja ma tunnen samamoodi, aga miks peaks seda FB vahendusel kõigile kuulutama? Ja siis tuli veel järgmine level, see videovärk takkapihta. Et FB paneb su valitud persoonist kokku piltide jada ja siis saad selle sellele inimese seinale postitada. Teda tänades. Nii nummi. Ja mu blondi peakese kohal lõi elektripirn särama: muidugi, saabumas on ju USA -s ja Kanadas tähistatav tänupüha! Kõik need FB tänamisaktsioonidki said tõenäoliselt enne tänupüha just lombi tagant alguse ja imbusid meilegi.
Novembrikuu viimasel neljapäeval tähistatav tänupüha pole meie jaoks muidugi mingi tähtpäev. Küll aga on kõik ilmselt kursis ameeriklaste selleks päevaks valmistatava perelõunaga, kust ei puudu kunagi hiiglaslik küpsetatud kalkun ega kuulus Ameerika kõrvitsapirukas.
Ega minagi tänupüha ei tähistanud. Küll aga sai juba nädalake varem küpsetatud üks õige Ameerika kõrvitsapirukas! Meil oli Naistelehega juba varem kokku lepitud, et Kokakooli rubriigis ilmub tänupüha-nädalal just see kuulus kook. Ja teate, see on üks ütlemata hea asi! Põhja võik kindlasti eelküpsetada, siis jääb ta mõnusalt krõbe ja ei vetti niiske täidise all läbi. Kõrvitsatäidise jaoks kasutatakse lombi taga tavaliselt konserveeritud kõrvitsapüreed. Meil pole seda minu teada üldse müügilgi. Aga ei ole ju ka mingi küsimus kõrvits ahju pista, ära röstida ja püreestada - ongi kõrvitsapüree valmis!
Minu arust võib küll seda pirukat vabalt küpsetada sügisel ja talvel ükskõik mis ajal, mitte vaid tänupühal. Kaneel, ingver ja muskaatpähke täidises teevad ta lausa jõuluhõnguliseks. Kes pole veel kõrvitsapirukat küpsetanud, soovitan kindlasti proovida.
Ja kui keegi tõesti ka Eestis peab kodus tänupüha, siis olgugi, et selleaastane on juba peetud, on järgmiseks aastaks retsept siit nüüd ilusti võtta.

Ameerika kõrvitsapirukas


Ameerika kõrvitsapirukas

Põhi:
200 g nisujahu
100 g võid
1 sl suhkrut
0,5 tl soola
1 muna

Täidis:
800 g kõrvitsat (kõrvitsapüreed vajad 400 g)
3 muna
1 sl kaneeli
0,5 tl jahvatatud ingverit
1,25 tl riivitud muskaatpähklit
0,25 tl soola
400 g (1 purk) suhkruga kondenspiima

kaunistamiseks: vahukoort, kaneeli, pekaani- või Kreeka pähkleid

Ameerika kõrvitsapirukas (samm-sammult)

Lõika kõrvits* sektoriteks. Uurista supilusikaga välja pehme sisu ja seemned. Lao sektorid koor allpool ühe kihina ahjupannile. Küpseta 180 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kõrvitsa viljaliha on nii pehme, et kahvel läheb eriliselt surumata sisse.
Eemalda noaga tõmmates koor ning püreesta kõrvitsa viljaliha. Koogi sees vajad seda 400 g. Ülejäänu, kui seda on, võib tõsta karpi ja sügavkülmutada.
Taina valmistamiseks mõõda kaussi jahu, lisa suhkur ja sool. Riivi sisse või.
Pudista jahu ja võid sõrmede vahel, kuni tainas on purutaoline.
Lisa kahvliga lahtiklopitud muna ja vajuta tainas kokku ühtlaseks palliks.
Rulli tainas mittenakkuval pinnal (muul juhul kasuta rullimisel kindlasti jahu) paari millimetri paksuseks kettaks.
Tõsta tainas 23 cm läbimõõduga pirukavormi. Vooderda põhi ja ääred. Lase külmkapis 30 minutit seista.
Seejärel kata tainas küpsetuspaberiga ja vala sellele raskus, milleks sobivad hästi kuivatatud herned-oad. Neid saad kasutada küpsetamisel korduvalt. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures 15 minutit. Eemalda raskus ja küpsetuspaber ja küpseta veel umbes 7 minutit, kuni põhi on kuldne.
Sega kausis kõrvitsapüree, lahtiklopitud munad, kondenspiim ja maitseained. Vala tainas eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit, kuni täidis on peaaegu tahkunud, aga võib veel keskelt üsna kergelt võdiseda.
Lase koogil jahtuda, seejärel kaunista vahukoore, kaneeli ja pekaani- või Kreeka pähklitega.

*Võimalusel kasuta tihkema ja oranživärvilise viljalihaga muskaat- või pähkelkõrvitsat, nii jääb püree paks ja aromaatne. Hariliku kõrvitsa kasutamise puhul võiks püreed enne koogis kasutamist sõelal nõrutada, siis ei ole ta liiga vesine.

4 kommentaari:

Marika ütles ...

Üks tõeliselt mõnus kook! Tegin oma sünnipäevaks ja kook kadus laualt välgukiirusel :) Täna, vana-aastaõhtul, läheb kordamisele :)
Sünnipäevavariandis kasutasin põhjas gluteenivaba jahu, kuna ühel külalisest on tsöliaakia. Kook selle all küll kuidagi ei kannatanud. Täna teen nisujahuga.

Mari-Liis Ilover ütles ...

See on küll vahva, et kõrvitsakook meeldib! Eks ta tegelikult natuke spetsiifiline ole, mitte päris tavapäraselt maitsev kook. Aga mulle ka just sellepärast meeldibki - midagi erilist!

Pihel ütles ...

Väga hea tuli, mõnus hõlbus retsept.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Rõõm kuulda, et kenasti õnnestus!