28. märts 2014

Kookospallid, võrratud gluteeni- ja laktoosivabad maiused

kookospallid

See, kuidas nii vähestest ainetest valmivad maiustused, mis kaovad kausist justkui võluväel (vähemalt meie peres), võib tunduda puhta maagiana.  Tegelikult on muidugi võlukunstist asi kaugel. Ime loomiseks läheb tarvis vaid nelja koostisosa, suts aega nende kokkusegamiseks, tainast pallikeste veeretamiseks ning küpsetamiseks ja magic ongi laual. Kogu ettevõtmine on täiesti sobiv, tegelikult lausa ideaalne, viia läbi koos lastega. 
Kookospallid on mõnusad niisamagi. Aga ekstranüansi andmiseks - isetehtud Bounty-maitseliste kommide meisterdamiseks - võib küpsetatud ja jahutatud pallikesi veeretada veel sulašokolaadis.

Kookospallid
30 tk. 

50 g kookosõli
2 muna
85 g suhkrut
200 g kookoshelbeid

Sulata* tahkunud kookosõli ja jahuta.
Vispelda munad suhkruga. Sega kõik ained omavahel, lase tainal 15-20 minutit toatemperatuuril seista. Vormi käte vahel tainast pallikesed.  Tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 175 kraadises ahjus 12-15 minutit, kuni pallid saavad veidi värvi.
Lase enne söömist jahtuda.

*Kui tahkunud kujul kookosõli on purgis või potsikus, saab selle hõlpsalt sulatada pliidil kastrulis või mikrolaineahjus. Kui kookosõli on pudelis, tõsta pudel potti kuuma vette, sulades saab valgest tahkunud kookosrasvast läbipaistev kookosõli.


Retsept ilmus gluteeni- ja laktoosivabadele toitudele pühendatud Pereköögis (november 2013)

26. märts 2014

Tai kalakoogid ja kurgisalat

Muidugi on need taipärased kalakotletid ka väga mõnusad, aga tegelikult minu lemmikosa siin postituses on hoopis kurgisalat! Magus tšillikaste, röstitud maapähklid ja koriander teevad lihtlabase kurgiga selliseid imesid, et salatit võiks nimetada lausa sõltuvusttekitavaks. Teen seda sageli lihtsalt niisama, siis kui noh, teate ju küll seda tunnet, et "tahaks midagi head!". Süümepiinadeta näksimiseks suurepärane toit - kaloreid megavähe, aga maitset see-eest korralikult. Eemalda kindlasti kurgist pehme seemneosa, siis on tükid krõmpsud ja värsked.
Nonii, kiidulaul kurgisalatile on lauldud ja et kalakoogid end teenimatult kõrvalejäetuna ei tunneks, paar sõna neist ka: Tod Man Pla ehk praetud kalakoogid on populaarne Tai snäkk või eelroog. Need maitsevad hästi ka lastele, eeldusel, et nad on vürtsikama toidu sõbrad. Kui ei, aga soovid kalakooke teha tervele perele, jäta laste kalakookidele mõeldud tainasse lihtsalt karripasta lisamata.
Tavaliselt valmistatakse Tai kalakooke üleni õlis frititult, aga ma ei näe selles erilist pointi, pätsikesed saavad mõnusalt krõbedaks ka üleni õlisse uputamata, lihtsalt pannil praadides. Kui vähegi võimalik, kasuta värsket kala. Nii jääb tainas tihkem ja koogid saavad maitsvamad. Mõni külmutatud kala võib sulanult muutuda vesiseks ja imelikult lödiks, siis on sellised paraku ka kalakoogid. Nii et soovitan igaks juhuks kasutada ikka värsket jahutatud valge kala fileed.  Kalakookide kõrvale sobib hästi magus tšillikaste ja muidugi seesama eriti mõnus kurgisalat. Toekamaks eineks võib juurde keeta veel riisi.
Nii kalakoogid kui salat valmivad hästi lihtsalt ja kiiresti, mingit erilist vaeva pole kummagagi - vaata allpool, kui lühikesed on tegevusjuhised.  Maitseelamus on aga garanteeritud!

Tai kalakoogid

Tai kurgisalat

Tai kalakoogid
8 tk.

400 g valge kala fileed : tursk, tilaapia, pangassius, hõbeheik vms
1 muna
2 tl punast karripastat
1 sl kalakastet
2 hakitud šalottsibulat või pool tavalist sibulat
6 toorest peenikest aedoakauna, hakitult
1 tl jahvatatud ingverit
1-2 sl maisijahu, võib ka muud jahu kasutada, veidi on vaja, et koogid paremini koos püsiksid
3-4 vart hakitud rohelist sibulat
3 sl hakitud värsket koriandrit
0,5 tl suhkrut
praadimiseks (maapähkli)õli

Haki kala köögikombaini lõiketeradega või lase läbi hakklihamasina. Kui kasutad külmutatud kala, lase sel enne külmkapis sulada. Sega kõik ained, v.a. õli,  omavahel. Kuumuta pannil umbes poole sentimeetri jagu õli.  Vormi käte vahel ümarad lamedad koogikesed, prae neid (vajadusel kahes jaos) mõlemalt poolt paar minutit. Tõsta köögipaberile liigsest rasvast nõrguma.

Tai kurgisalat

pool pikka kurki
pool punast sibulat
2 sl magusat tšillikastet
2 sl maapähkleid (parem, kui kooritud, soolamata ja röstimata- selliseid võib poodidest täitsa leida. Kui selliseid siiski pole, ajavad asja ära ka soolatud maapähklid.)
2 sl hakitud värsket koriandrit

Lõika kurk pikuti pooleks. Eemalda teelusikaga tõmmates seemnetega pehme südamik. Viiluta kurk.
Haki sibul. Rösti maapähklid kuumal kuival pannil paar minutit, kuni nad saavad kergelt kuldse jume. Haki röstitud maapähklid. Sega kõik ained omavahel.

Retseptid ilmusid Pereköögis, jaanuar 2014

25. märts 2014

Muredad ja toitvad mandlivõideküpsised

Maapähklivõiga on paljud tuttavad, mandlivõid teatakse vähem. Mandlivõid saab tegelikult, nagu maapähklivõidki, ise ka valmistada, üks lihtne õpetus selleks asub siin. Mandlivõi on pehmema ja mitte nii spetsiifilise maitsega, kui maapähklivõi.
Katsetasin maapähklivõiküpsiste eeskujul küpsiste tegemist mandlivõist. Lõunal küpsetatud küpsistest oli varajaseks õhtuks karbis järgi vaid puru, lapsed olid kõik koos piimaga nahka pistnud! Küpsised on üsna rammusad ja ilmselt kulusid kõik neist saadud kalorid koolist ja lasteaiast saabunud tegelaste energiavajaduse taastamiseks. Naturaalseid ja häid puhtaid aineid jagub neis küpsistes enam kui küll, samas puudub tühi energia - organismi koormav nisujahu ja valge suhkur.
Küpsistes pole ka ühtki piimatoodet, seega peaksid kenasti sobima kõigile neile, kes soov või vajadus vältida gluteeni ja/või laktoosi.

mandlivõiküpsised

Panin postituse nimeks mandlivõiküpsiste asemel nimeks mandliVÕIDEküpsised, sest see purgike, mida küpsiste tegemiseks kasutasin, ei ole ainult paljaste mandlite jahvatamise teel saadud mass, vaid sinna oli tootja (mul oli Rapunzeli purk) poolt lisatud ka palmirasva, toor-roosuhkrut ning mandlijahu. Kui küpsiseid valmistada isetehtud mandlivõist, tuleks ilmselt tainasse lisada veidi nii rasvainet (palmi- või kookosrasva) kui mandlijahu, et küpsised kenasti koos püsiksid. Purgist võetud mandlivõide puhul seda vajadust pole. Mandlivõiet (müüakse ka mandlikreemi nime all) saab mahepoodidest. Samuti tasub neist otsida purustatud kakaoubasid ehk kakaonibse.
Mina ladusin mandlid kaunistuseks ja krõmpsuvaks lisandiks peale vaid osadele küpsistest, sest osa noori meil siin väga suured mandlisõbrad ei ole. Küll aga ei tehtud mingit numbrit sellest, et küpised ise peamiselt vaid mandlitest koosnevadki :)

Mandlivõideküpsised
17 tk.

250 g mandlivõiet ehk -kreemi
1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 muna
näpuotsaga soola
2 sl purustatud kakaoube ehk kakaonibse
17 mandlit (soovi korral)

Hõõru mandlivõie, suhkur, muna ja sool lusikaga ühtlaseks kreemiks. Sega hulka kakaonibsid. Tõsta kahe teelusika abil törtsukesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormi need käte vahel pallikesteks. Jäta pallidele ahjuplaadil umbes 5 cm vahet, nad vajuvad küpsedes laiemaks. Vajuta kahvliga veidi lamedamaks, nii sentimeetri paksuseks. Soovi korral tõsta küpsise keskele mandel, suru see kergelt tainasse.
Küpseta 180 kraadi jures (pöördõhk) 10 minutit. Ära üle küpseta, siis muutuvad küpsised mõruks. Lase täielikult pannil jahtuda. Esialgu on nad pehmed, nagu tavaliselt vast ahjust tulnud küpsised ikka, aga jahtudes muutuvad kõvaks ja mõnusalt muredaks.

mandlivõiküpsised

15. märts 2014

Eriti hea küülikupada

küülikupada

Oligi kõik liiga ilus. Need (sh mina), kes arvasid, et suvi on käes, said täna hommikul korraliku ninanipsu. Muidugi olin ma kursis ilmateatega, aga millal see varem täppi on läinud? Seega planeerisin tänaseks ühe suve algul ilmavalgust nägeva vahva projekti raames pildistamise, mis peaks kujutama mõnusat lõunat rannaliival päikesepaistelisel suvepäeval. Seni kuni puid kaadrisse ei jää, oleks see olnud täiesti teostatav. Ja nüüd?  Lörts, hallus, kole-kole ilm. Plaan B puudus, seega peale varahommikust tõtt vaatamist vaheldumisi kõige selle suvise toredusega, mis ma eile õhtul valmistasin ja aknataguse õudusega, olin kohe täitsa kurb. Aga noh, mis seal ikka. Küll need päikeselised päevad ka taas tulevad ja siis uuele katsele.
Tänaseks sobibki palju paremini üks korralik toekas hautis. Hautasime sedamoodi küülikut naistepäevaks ja kindlasti teeme veelgi, sest no ikka eriti hea oli. Siit ka pealkiri.
Tegelikult andis ikka mõelda, mida postitusele pealkirjaks panna. Hautatud küülik seente, porgandi, sibula, küüslaugu, kadakamarjade ja salveiga šerri-koorekastmes? Täitsa tobedalt kõlab ju. Aga kui juba koostisosasid oleks üles lugema hakanud, poleks ühtegi neist raatsinud nimetamata ka jätta, sest igaühel neist on lõplikus maitses oluline roll mängida. Nii et olgu paja nimi siis lihtsalt eriti hea, seda ta tõepoolest ka on. Soovitan väga!
Ja alternatiiviks kõiksugu moodsatele toitumissuundadele on vabastav teha asju, mis ei ole paleo-, vegan-, toor- ega mingi muu kõikvõimaliku mõistliku ega vähemmmõistliku toitumisspetsiifikaga piiratud. Samuti pole see roog laktoosi- ega gluteenivaba. Ühtlasi puudub igasugune seos käimasoleva paastuajaga. Puhas mässupada:)
Ilmselt õnnestub sama retsepti järgi maitsev roog ka kanaga. Aga kui vähegi võimalus küülik hankida, tasub seda eelistada.

Eriti hea küülikupada

1 küülik
15 g (väike peotäis) kuivatatud puravikke
4 väikest sibulat
4-5 küüslauguküünt
3 sl nisujahu
200 ml šerrit (ikka seda õiget Hispaaniast pärit kangestatud veini, millel kirsilikööri cherry'ga ga puudub igasugune seos)
500 ml kanapuljongit
10 pipratera
15 kadakamarja
paar tüümianioksa või 2 tl kuivatatud tüümiani
2 loorberilehte
2 porgandit
karp šampinjone
100 ml 35 % koort
u 20 värsket või külmutatud salveilehte
2 sl astelpajumarju
soola ja musta pipart
praadimiseks võid ja õli

Alustuseks pane puravikud likku. Vala neile 200 ml tulikuuma vett, kata kauss kaane või taldrikuga ja lase pool tundi seista.  Kui seened on pehmeks leotatud, nõruta nad. Tükelda väiksemaks. Leotusvesi jäta alles. Kui leotusvesi tundub liivane või prahine, kurna läbi kahekordse marli või tiheda puuvillase riide.
Tükelda küülik. Kõigepealt tagakoivad, siis esikoivad ja kere kolmeks. Praktiline õpetus selle tegemiseks asub siin. 

küülikupadaPuista küülikutükkidele soola ja musta pipart. Veereta tükke nisujahus.
Kuumuta pannil võrdses koguses võid ja õli, nii supilusikatäis kumbagi. Prae lihatükid kuldseks ja jäta ootele.
Tükelda sibul. Vajuta küüslauguküüned noaga lamedaks.
Kuumuta haudepoti põhjas taas võrdses koguses võid ja õli. Prae madalal kuumusel sibul ja küüslauk läbipaistvaks.

sibula hautamine

Tõsta liha potti. Lisa puravikud, puravike leotusvesi, šerri, kanapuljong, 10 pipratera, kadakamarjad (purusta need eelnevalt kergelt uhmris, nii tuleb rohkem maitset), paar tüümianioksa ja loorberilehed. Hauta kaane all vaiksel tulel podisedes 1,5 tundi.
Vahepeal prae tükeldatud šampinjonid ja porgandid pannil võis  läbi. Lisa need hautisele 45 minutit enne hautamise lõppu, st poole pealt.
Kui poolteist tundi täis, võta potilt kaas, tõsta kuumus maksimumi ja keeda vedelikku umbes poole peale kokku, st redutseeri.
See  tehtud, maitse hautist, kas soola on parasjagu. Vala potti koor, lisa salveilehed ja astelpajumarjad (kui on külmunud, pole vaja eelnevalt sulatada). Lase korraks keema. Ja ongi valmis!
Kui võimalik, tee pada söömisele eelneval päeval. Või kui jääb söömisest üle, valmistu järgmisel päeval veelgi mõnusama hautise söömiseks, kus maitsed on settinud ja sügavamaks muutunud.

küülikupada

Suurt valikut erineva suuruse ja värviga Le Creuset malmist haudepotte pakub Home Decor

7. märts 2014

Banoffee


banoffee

Krõbe küpsisepõhi, iiriskommine keedetud kondenspiim, banaanid, vahukoor ja šokolaad. No see lihtsalt peab hea olema ju! Ja on ka, ausõna.
Muidugi postitan ma selle koogiretsepti homset naistepäeva silmas pidades.  Riiklikult tähistati naistepäeva viimati 1990 aastal ja nüüdseks on muidugi ta tähendus suhteliselt segaseks ja olulisus marginaalseks muutunud. Lapsepõlvest aga mäletan seda kui üht aasta tähtsamat tähtpäeva! Suhtuda võib igatpidi ja aga kui muud mitte, siis hea põhjuse koogi tegemiseks annab naistepäev iga kell.
Pealegi, on praegu käimas Briti saatkonna poolt organiseeritud  Briti Toidupäevad Tallinnas, mille raames tutvustatakse briti toiduaineid ning maitseid. Ja Banoffe on täitsa Inglise kook! Mitte küll vana ja traditsiooniline toit nagu näiteks Yorkshire Pudding või Shepherd's pie, vaid alles 1970-ndatel levima hakanud. Ja kiirelt populaarseks saanud, arusaadavatel põhjustel:)
Blogis on juba varasemast olemas Banoffee juustukook, juustukookide austajatel soovitan kindlasti seda ka küpsetada, karamelline tulemus on superhea. Tollesama juustukoogi juures on veidi juttu ka sellest, miks koogi nimi on just selline nagu ta on - Banoffee (ehk siis banana+toffee). Seesama siinne klassikalise Banoffe retsept on varem ilmunud Pereköögis, märtsis 2013.

Banoffee valmistamine on nii lihtne, et lausa naljakas. Arvestada tuleks, et põhi kipub pudisema. Seda aitab vältida eelnev läbiküpsetamine. Samas saab koogi teha ka täiesti ahjuvabalt, sel juhul hoia vormi surutud küpsisepõhja pool tundi enne täidise lisamist külmkapis. Ja ära heida meelt, kui lahtilõigates koogitükid pudisevad või lagunevad veidi, see käib asja juurde.
Keedetud kondenspiim ehk dulce de leche on poodides täitsa saadaval, tavalise kondenspiima kõrval müügil. Keedetud kondenspiima võib valmistada ka ise, õpetus siin.

Banoffee

250 g Digestive küpsiseid
100 g võid
380 g keedetud magusat kondenspiima (vt keetmise õpetust siit)
3 banaani
200 ml 35%list koort
30 g šokolaadi

Vooderda 23-24 cm lahtikäiv koogivormi põhi  küpsetuspaberiga, määri servad võiga. Sulata või. Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vajuta küpsisepuru tihedasti vormi põhja ja paari sentimeetri kõrguses külgedele. Küpseta 180 kraadi juures 10-15 minutit. Jahuta täielikult. Määri põhjale ettevaatlikult keedetud kondenspiim. Viiluta banaanid ja lao kondenspiimale. Vahusta koor, kata kook vahukoorega. Kõige peale riivi või tõmba laastudeks šokolaad.

banoffee

Kooki võib (aga ei pea) enne söömist hoida tunnike külmkapis, siis kondenspiim muutub tahedamaks. Serveerimiseks eemalda ettevaatlikult lahtikäiv vorm, võid õhukese noaga õrnalt koogi servadest kaasa aidata. Lõika kook tükkideks või sööge sealtsamalt aluselt kõik oma lusikatega. Nauding on garanteeritud igaljuhul! Vähetähtis pole ka asjaolu, et Banoffe on alati hitt ka laste hulgas.

banoffee

1. märts 2014

Valge pitsa ehk pizza bianca

pizza_bianca

Päris pitsast siin juttu ei tule, pizza bianca on pigem sai. Väga Hea Sai kusjuures! Roomast pärit ja peamiselt seal ümbruses levinud pizza bianca ongi  õhuke sai ehk siis katteta pitsapõhi, lihtsalt ära küpsetatud, maitseks vaid oliiviõli ja sool.  Mõnikord lisatakse ka rosmariini.
Focacciast eristab teda paksus (focaccia on paksem) ja valmistusviis. Mujal Itaalias kutsutakse pizza biancaks mõnikord ka pitsasid, mis on tehtud tomatikastmeta - näiteks oliiviõli, mozzarella, küüslaugu ja salveiga või muu kattega, aga puudub nii tavapärane punane tomatikaste. Siin postituses on aga juttu justnimelt Rooma-pärasest pizza biancast, õhukesest saiast.
Et selline minimalistlik pitsa ei oleks lihtsalt üks tavaline valge sai, vaid tõeline maitseelamus, tuleb küpsetamisel silmas pidada nii mõndagi. Et tainas oleks hea maitsega, paraja struktuuriga ja saanud rahulikus tempos kerkida, alusta tainategu päev varem.  Ega suurt midagi esialgu teha ju õigupoolest pole: sõtku vaid tainas valmis ja pista külmkappi küpsetamist ootama. Ja nii väheste koostisainete puhul peavad nad olema loomulikult ekstra head. Pean silmas just oliiviõli, mis kindlasti peab olema kõrge kvaliteediga extra virgin ja sool, mis võiks olla kvaliteetne meresool, parim, kui helveste kujul.

Pizza bianca

2 tl kuivpärmi
4 dl nisujahu
0,5 tl soola
2 dl käesooja vett
1 tl siirupit või vedelat mett
1 sl oliiviõli
lisaks soolahelbeid ja oliiviõli
vormimiseks nisujahu (ja mannat)

Sega pärm, jahu ja sool. Lisa vesi ja siirup või mesi. Sõtku tainas ühtlaseks ja elastseks. Käsitsi kulub sõtkumisele umbes 7 minutit. Köögikombainil lase ma tööd teha seni, kuni tainas lööb kausi seinte küljest lahti ja moodustab konksu ümber palli. Selleks kulub umbes kolm minutit. Sõtkumise lõpuosas lisa tainasse oliiviõli.
Sedasama retsepti siin võib loomulikult kasutada ka kattega pitsade küpsetamisel, hästi hea maitse ja õige olemisega pitsapõhi tuleb.

pizza_bianca

Kata tainakauss toidukilega ja tõsta 18-20 tunniks külmkappi. Järgmisel päeval, kui saiategu algab, tõsta kauss külmast, eemalda kile ja tõsta tainas kausist jahusele lauale. 

pizza_bianca

Jaga tainas kaheks osaks. Vormi mõlemast ümmargune õhuke sai, nagu pitsapõhi. Tainas on üsna kleepjas, seega võid jahu päris julgelt kasutada nii alusel kui tainarullil. Tainast see sitkemaks ei tee ja enamus jahust pudeneb küpsenud pitsa küljest lihsalt lahti. Taina alla olen raputanud lisaks nisujahule ka veidi mannat (piltidel ka näha), see aitab eriti hästi kleepumise vastu. Vormi saiad kohe küpsetuspaberil, sellega on pärast lihtsam tainalatakat ahju transportida. Teen pitsapõhju nii, et esialgu rullin tainarulliga lamedamaks ja siis hakkan jahuste kätega tainast väljaspoole venitama. Seni, kuni põhi on õhuke ja sobiva suurusega. 

pizza_bianca

Põhjad vormitud, läheb küpsetamiseks. Vajuta veel sõrmenukkidega tainasse õrnalt lohukesed. Ettevaatlikult, et õhukesse tainasse auke ei tuleks. Vahetult enne ahjupanekut pintselda (võib ka kätega määrida) saiad üle oliiviõliga ja raputa peale meresoolahelbeid. 

pizza_bianca

Ahi kuumuta 250 kraadini. Nii hakkab sai ahju tõstes kohe küpsema ja valmib hästi kiiresti just õigesti õhukeseks ja krõbedaks. 
Parimad pitsad ja pitsalaadsed saiad valmivad loomulikult puuküttega kiviahjus, aga kui paljudel meist sellised ikka olemas on. Tavalises koduses ahjus saab väga lähedase tulemuse kiviahjule spetsiaalsete abivahenditega. Tean, et mõned on hankinud harilikud kiviplaadid, millel pitsat ja saiu-leibasid küpsetada. Mul on selleks tarbeks Emile Henry pitsaplaat. Parima tulemuse saamiseks peaks ka pitsaplaat olema hästi kuum, kui pitsa ahju läheb. Seega tuleks pitsaplaati soojendada koos ahjuga. 
Pizza bianca kuumale plaadile saamine nõuab veidi osavust ja keskendumist. Seda tuleb teha kiiresti, et ahi maha ei jahtuks. Et ahi ja pitsa küpsetamise alus on väga kuumad, tuleb tegutseda ettevaatlikult ja kiiresti. Võta ahjuuks lahti ja libista pitsa küpsetuspaberilt ahjuplaadile. Seejärel sule kohe ahjuuks, et temperatuuri kadu oleks võimalikult väike. Selline on siis tegevuskäik ideaalis.
Tegelikult võib juhtuda nii, et sai jääb siiski küpsetuspaberi külge kinni. Olen nii palju pitsasid sellisel kiirmeetodil ahju pistnud, et tean juba, kust siis tuleks sikutada ja teise käega veid kaasa aidata, et tainas lootuselt kortsu ei läheks ja ikka kenasti ümmarguse latakana pitsaplaadil maanduks. Aga esimest korda saia või pitsat ahju kuumale plaadile transportides võiks olla valmis üllatusteks:)
Kui oled valmis parima tulemuse nimel üht asja mitu korda proovima, katseta ära otse jahuselt-mannaselt küpsetuspaberilt ahju libistamine. 
Kui tahad kohe kindla peale välja minna, siis võib teha ka nii:
1.Võta kuum alus korraks ahjust välja ja libista pizza bianca alusele. Pista alus koos saiaga kohe ahju tagasi. Nii jahtub küll küpsetusalus veidi, aga on ruumi rohkem toimetada kui pead- kättpidi ahjus.
2. Tõsta pizza bianca ahju kuumale alusele koos küpsetuspaberiga. Tainas küpseb paari minutiga alt niipalju, et saad mõne minuti möödudes küpsetuspaberi alt ettevaatlikult ära sikutada ja jätkata küpsetamist otse keraamilisel alusel.
3. Kui sul on olemas selline asi nagu pitsalabidas (või nn. baker’s peel), kasuta taina ahjutõstmiseks seda.
3. Ja muidugi ei juhtu midagi katastroofilist, kui tõsta pitsa eelkuumutamata pitsaküpsetusalusele ja sellega koos kuuma ahju.

Siin pildil on näha pizza bianca, mis on tõstetud ahju kuumale pitsaküpsetuslusele ja nagu näha ka, hakkab tainas kohe küpsedes mullitama.

pizza_bianca

Küpseta psaia umbes 7-8 minutit, kuni mullid on pealt pruunikad ja pitsa ise helekuldne. Üle pole vaja küpsetada, siis läheb õhuke tainas liiga krõbedaks. Pigem vähem!
Tõsta sai ahjust ja küpseta samamoodi ka teine. Õliga määrimine ja soola puistamine tee vahetult enne ahju tõstmist.

pizza_bianca

Kui pizza biancat pole jõutud niisama ära süüa, siis paki jäägid toidukilesse ja saad järgmisel päeval teha ülimõnusad saiad. Pista kahe saiatüki vahele sinki või salaamit, mozzarellat või muud juustu, tomateid ja kui on ka rukolat või muud salatit - igatmoodi on väga maitsev!

pizza_bianca

Emile Henry pitsaplaati saab osta Home Decori veebipoest, link on siin. Praegu on hind eriti hea- 19.95.
Seesama küpsetusalus on asendamatu ka suvel grillil pitsasid küpsetades - loe näiteks seda suvist postitust. Praegust ilma vaadates pole grillihooaeg enam kuigi kaugel:)