29. juuni 2014

Šokolaaditükkidega küpsised

Kui loodetud päikesepaiste ja linnulaulu asemel tervitab suvine hommik hoopis akna taga undava tuule, rabiseva vihma ja 7 (!) soojakraadiga, kõlab tütre "Tahaks midagi küpsetada!" kui mitte maailma-, siis vähemalt päeva päästva mõtteavaldusena.
Valikuks osutusid nii mõnel varasemalgi korral küpsetatud šokolaaditükkidega küpsised, tehtud kuulsate Ameerika chocolate chip cookiede ainetel.
Klassikalised chocolate chip cookied on madalad, üsna suured, äärtest krõbedad ja seest pehmed. Nii nagu kõigi klassikutega, on aga neilgi küpsistel on mitmeid variatsioone - tehakse nii lamedamaid, pontsakamaid, krõbedamaid kui pehmemaid küpsiseid. Koostisainete suhted varieeruvad, kuid üldjoontes on need ikkagi pea alati samad: või, kaht sorti suhkur (valge ja pruun), munad, jahu, vanill, sool ja šokolaad. Viimane võib olla kas tume või piimašokolaad või mõlemad korraga.
Neil küpsistel on täiesti kindel leiutaja: Massachusetsis 30-ndatel tegutsenud kodust toitu pakkuva restorani Toll House omanik Ruth Graves Wakefield. 1938. aastal välja antud kokaraamatus "Toll House Tried and True Recipes" oli šokolaaditükke sisaldavate küpsiste retsept, nimeks Toll House Chocolate Crunch Cookie. Küpsised saavutasid kiiresti suure popuaarsuse ja ilmselt oli tolleaegses USA-s raske leida koduperenaist, kes poleks kordki neid küpsetanud.
Tegu on muidugi üsna magusa, toeka ja toitva maiusega. Minule on korraga poolest küpsisest enam kui küll. Lapsed on aga magusate šokolaadiste küpsiste hävitamise osas palju osavamad ja kindlasti muudab küpsised nende jaoks eriti maitsvaks see, kui nad on küpsetamise juures ise kaasa löönud. Kogu tegevuskäik on üsna lihtne ega nõua mingeid erilisi oskusi, nii et mis muud kui ahjud sooja ja lapsed kööki!

šokoladitükkidega küpsised

Šokolaaditükkidega küpsised
u 36 tk.

200 g toasooja võid
1,25 dl valget suhkrut
1,25 dl heledat muscovado suhkrut või fariinsuhkrut
2 tl vanilliesentsi või -suhkrut
2 muna
5,5 dl nisujahu
0,5 tl soodat
1 tl soola
200 g tumedat šokolaadi

Hõõru pehme või suhkrutega kreemiks. Igal muul juhul oleksime selleks kasutanud köögikombaini. Et maale me suveks Kitchen Aidi ei tassi, tuleb palju teha käsitsi ja ehkki kondirammu ning aega kulub rohkem, saab ka nii kenasti hakkama. Kui suhkru-võikreem on pehme ja kohev, lisa vanill ja üshaaval munad. Nüüd on tainas piisavalt vedel, et ta visplit kasutades ühtlaseks segada.
Sega jahu sooda ja soolaga, vala jahu või-munakreemi juurde ja sega ühtlaseks. Tainas on üsna tihke, nii et kui valmistad seda elektrilise abimeheta, peab segamiskäsi olema üsna tugev.

lapsed küpsetavad

Haki šokolaad. Sega šokolaaditükid taina hulka.

šokolaaditükkidega küpsised

Tõsta tainast küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kuhjakesed. Seda on hea teha kahe supilusikaga - võtad ühe supilusikaga kausist tainatörtsu ja teise supilusikaga lükkad selle plaadile. Vormi käega plaadil küpsised vajadusel veidi ümaramaks ning vajuta õrnalt sutsuke madalamaks.
Et küpsised vajuvad küpsedes laiemaks, tuleb nende vahele kindlasti jätta ruumi. Paras on ühel ahjuplaadil küpsetada korraga 9 küpsist.

küpsisetegu

Küpseta eelkuumutatud ahjus 175 kraadi juures 8-10 minutit, kuni küpsised on alt ja külgedelt veidi värvi saanud, aga seest veel pehmed.
Tõsta plaat ahjust, lase küpsistel plaadil seista 2-3 minutit ja tõsta seejärel restile jahtuma. Esialgu on küpsised pehmed, jahtudes nad muutuvad kõvemaks.
Küpised on parimad küpsetamise päeval aga säilivad kenasti pikemaltki, nii et kui korraga kõiki ära süüa ei jaksa, jagub maiustamist mitmeks päevaks.

šokolaaditükkidega küpsised

P.S. Kui mõni lugejaist ei saanud kuidagi pilku valgelt kahekordselt koogialuselt, millel küpsised ilutsevad, siis väikese vihjena annan teada, et minu oma on pärit Homedreami veebipoest.

26. juuni 2014

Mahlane ja maitsev rabarberikook, malmpannil küpsetatud


pannil küpsetatud rabarberikook

Üks mu lemmikuid köögis on malmpann. Nüüd võin küll öelda, et temaga saab teha kõike. Isegi kooki! Juba mõnda aega on maailmas, eriti USA-s laineid löönud malmpannidel kookide ja hiiglaslike küpsiste küpsetamine, vaata kasvõi näiteks seda Martha Stewarti panniküpsist. Malmpann sobib koogi küpsetamiseks suurepäraselt - kook saab mahlane, pehme ja ühtlaselt küpsenud. Ja et malmpann kui selline tekitab (vähemalt minus küll, ehk lapsepõlves vanaema puupliidil alati seisnud malmpanni pärast) sooja ja koduse tunde, võiks koogi serveerimisel panni keset lauda tõsta ja otse sealt kooki ka serveerida.

Lihtsad koostisosad või, suhkur, muna ja jahu, rohkelt kaneeli, hapukas rabarber ja mandlilaastudest krõbe ning fariinisuhkrust karamelline kate koos annavad tulemuseks lihtsa, aga võluva koogi, mida tehakse kindlasti rohkem kui üks kord.
Eriti mõnus on, kui õnnestub süüa veidi jahtunud, ent veel sooja kooki koos külma vanillijäätisega. Mu viiene arvas selle peale, et "see koht, kus kook ja jäätis kokku lähevad, on nii hea, et ma sööks selle koogi niimoodi kõik korraga ära". Vot siis.
Sedasama kooki saab teha rabarberi asemel ka muu hapuka lisandiga, näiteks suvel tikrite või sügisepoole õuntega.
Ja kui malmpanni pole, õnnestub kook kenasti ka vormis. See ei pea olema lahtikäiv, aga võib.

Malmpannil küpsetatud rabarberikook

50 g võid
2 dl suhkrut
1 muna
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
0,5 tl soola
4 dl rabarberitükke, jagatult kaheks osaks: 2,5 dl ja 1,5 dl (3 keskmist rabarberivart)
Katteks: 2 sl mandlilaaste, 2 sl fariinsuhkrut, 2 sl sulatatud võid
lisaks tuhksuhkrut

Hõõru toasoe või suhkruga kreemiks. Et või kogus on väike, pole mõtet köögikombaini määrima hakata, hõõruda saab edukalt kausis kas puu- või metall-lusikaga. Väike nipp ka siia vahele: kui ununes või varem külmkapist välja soojenema võtta või on koogiteoga hirmus kiire, siis riivi külm või ja kasuta seda nagu toasooja.
Lisa või-suhkrukreemile muna, vispelda segamini. Lisa jahu koos küpsetuspulbri, kaneeli ja soolaga. Kõige lõpuks sega hulka 2,5 dl rabarberitükke. Määri pann võiga. Kummuta tainas (see saab küllaltki paks) kausist pannile ja aja spaatli, lusikaselja või kasvõi käega laiali.
Laota peale ülejäänud 1,5 dl rabarberitükke. Rabarberitükkidele puista fariinsuhkur, sellele mandlilaastud ja nirista võimalikult ühtlaselt üle sulatatud võiga.
Küpseta 185-kraadises ahjus pool tundi.
Lase enne söömist veidi jahtuda, siis on parem kooki lõigata. Sõelu peale tuhksuhkrut.

rabarbrikook
pannil küpsetatud rabarberikook
pannil küpsetatud rabarberikook

19. juuni 2014

Uus kokaraamat: "Piknikule!". Raamatuloos ka!

Vaatamata sellele, et ilm on nagu on, lendab suvine aeg käest nii, et ei saa arugi, kuidas see jaanipäev nüüd nii kiiresti kätte jõudmas on. Blogis on olnud erinevatel põhjustel vaikne aeg, aga see ei tähenda, et ma enam süüa ei teeks ega pildistaks - vastupidi! Ootel olevaid postitusi on nii palju, et ei teagi, kust alata. Enne veel, kui suviste toidupostitustega edasi minna, on tagumine aeg välja hüüda selle suve alguse kõige rõõmsam sündmus minu jaoks: on ütlemata hea meel selle üle, et on ilmunud kokaraamat "Piknikule!".
See on teine kokaraamat minu sulest. Kui esimeses raamatus said kokku võetud siinse blogi esimese nelja aasta parimad palad (vt. "Maitsev"), siis nüüd just temaatiliselt sobivalt suve algusesse rihitud raamat on pühendatud, nagu pealkirigi üheselt vihjab, õues söömisele. Järgnevalt väike raamatu tutvustus, kaante vahele piilumiseks mõned leheküljed ja postituse lõpus traditsiooniline raamatuloos!

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Mõte teha raamat toitudest, mis sobivad justnimelt kaasapakkimiseks ja õues söömiseks, tekkis tegelikult juba paari aasta eest. Algusest peale oli üsna selge, et paari kuuga seda raamatut valmis ei saa, Kuna teema on nii tugevalt seotud looduse ja aastaaegadega, kuluski raamatu valmimiseks terve aastaring. Ütlen kohe ära ka suure-suure tänu kogu raamatuga seotud olnud suurepärasele tiimile: Lia Virkuse kogenud ja  kindlakäelise koordineerimiseta, Velve Saare terava silma ja tundliku keeletajuta ning Külli Kuusiku imelise kujunduseta poleks raamatut olemaski. Suur aitäh teile! :)

Alustasin piknikutoitude kokkamist eelmisel varakevadel esimeste pungade puhkedes ja viimased pildid said tehtud selle talve väheste, aga see-eest korralikult krõbekülmade ja päikeseliste pakasepäevadega.
Mis mind ennast piknike ja üldse, igasuguste loodusesse väljasõitude juures kõige enam köidab, on nendega kaasnev soe emotsioon. Selles leidub nii ootusärevat õhinat, helget muretust, mõnusat rahulolu kui magusat nostalgiat. Piknik on armas puhkehetk argipäevast sõprade ja/või pere seltsis. Ja sellised väikesed puhkehetked on ju kättesaadavad kõigile! Loodus ei küsi piknikuteki laialilaotamise eest sentigi, eriliselt suuri summasid ei pea kulutama ka ei varustusele ega toitudele. Oluline on see, et oleks olla mõnus, lihtne, vaba. Ja üldse, selline easy-going meeleolu ongi pikniku juures mu meelest üks tähtsamaid tahke. Olgu siis ees väike romantiline väljasõit kahele, suuremat seltskonda kaasav pidu pargis või rannas, jalutuskäik metsas või rattaretk suviste viljapõldude vahel, on kõige olulisem mitte unustada, et piknik on üks elu pakutavatest lihtsatest rõõmudest ja väikestest naudinguhetkedest.

Loomulikult on parim piknikutoit ise tehtud. Et väljasõidule minekuga aga ei kaasneks liigset sekeldamist ja pliidi ees veedetud pikki tunde ega jumala eest, mingit stressi, ei pea sugugi kõik toidud olema oma valmistatud. Ka poodidest ja turgudelt leiab palju palju maitsvat ja tervislikku, mida pista piknikukorvi. Isetehtud kodused ja maitsvad palad on aga jällegi need, mis annavad piknikule hinge. Parim piknikukorv sünnibki kombineerides valmisostetut ja isetehtut. Just viimase osas pakungi raamatus ligi 80 ideed. Ja kuigi raamat on koostatud eesmärgiga pakkuda maitsvaid ja praktilisi ideid piknikukorvi täienduseks, sobivad nende kaante vahel leiduvad toidud söömiseks ka muul ajal kui piknikul. Nii tööle lõunapausile kaasa võtmiseks kui koolilapse lõunakarpi pakkimiseks või miks mitte hoopistükkis koduse peo suupistelauale:)

Ehkki piknikke seostatakse peamiselt suve ja päikesepaistega, ei peaks mu arust kogu aasta piknikke mahutama nende 10 päikesepaistelise päeva sisse, mis meil aastas väidetavalt on. Aastaajad on meie rikkus! Seega said lisaks suvistele kuldse viljapõllu ääres, mererannas, roosilõhnalisel aiapeol veedetud piknikele raamatusse ka peatükid selle kohta, mida pista piknikukorvi nii esimesi kevade märke otsima minnes, sügiseste värviliste lehtede pillerkaaris kui külmal talvepäeval. Näiteks sellises karges meeleolus, sooja ja vürtsika supiga:

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover
Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Värviline sügis on võrratu aeg õues einestamiseks:

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover
Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Mõnikord pakub piknikupaik ise mõnusaid täiendusi piknikukorvile: kevadisel metsapiknikul saad omleti peale noppida peotäie värskeid hapukaid jänesekapsalehti.

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover
Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Suvise põlluveeres peetava pikniku ampsudeks sobivad hästi kaerajahust muffinid värskete punaste sõstardega, kõrvale joomiseks mee ja sidruniga maitsestatud pärnaõiejook:

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Pikniku pidamiseks ei pea alati kusagile sõitma. Suvisel roosilõhnalisel päeval võib teki vabalt laotada ka koduaeda ja pidada maha üks meeleolukas piknik värsketest suvistest andidest tehtud suupistete ja jookidega:

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Pikniku võib sättida ka hommikusele ajale! Pargis veedetud päikeselised hommikutundid maitsvate üllatustega piknikukorvist ja mõnusa seltskonnaga loovad mõnusa meeleolu terveks päevaks.

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover
Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Et piknikutoitude näol on tegu üsna spetsiifilise ja erilise teemaga, siis raamatu esimesed leheküljed on pühendatud n-ö teooriale:) Kirjutan sellest, mis üldse piknik on, mis stiilis piknikke saab pidada, kuidas planeerida, valida toite. Kuidas viimaseid pakendada, säilitada, et kodus kenasti pakitud võileivad, salatid ja muud eined tervete ja värsketena piknikupaika jõuaksid. 
Et miski ei ununeks, ka väike spikker, millele võiks alati enne teeleasumist igaks juhuks silma peale visata:

Piknikule!
Ja lõpetuseks: kingin kolmele blogilugejale pühendusega piknikuraamatud! Palun andke teada, milline oleks teie arvates ideaalne pikniku veetmise paik - park, mererand, metsaalune, oma koduõu või hoopis midagi täiesti ebatraditsioonilist ja üllatavat. Fortuuna teeb oma tähtsa töö ära järgmisel reedel, 27. juunil. Raamatud saadan võitnutele koju.
Mis muud kui - piknikule!

Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover