11. jaanuar 2015

Ahjupeedi-püreesupp krõbedate leivakuubikutega


peedipüreesupp

Mida kõike peedist teha ei saa. Pirukad, supid, kotletid, krõpsud, risoto ja orsoto, koogid-keeksid-muffinid, hummus, pesto - neid kõiki olen ise peedist teinud ja hirmus head on olnud kõik. Peeditoite, mida tahaks järgi proovida, on veel väga palju. 
Huvitav, et kui ma lapsepõlve peale mõtlen, ei kasutatud peeti sugugi nii palju. Ema tegi borši küll, aga muud nagu ei mäletagi. Uurisin oma kaasa käest just, kas nende kodus peeditoite söödi - ei meenunud tallegi. Peeti peeti (vaata ka "tee teed", "käes on august, hüüdis august August" jne.) mingiks tavaliseks odavaks juurikaks, mida hädapärast tuli kindlasse toitudesse panna - rosoljesse, kasukasse, borši. Tehti ka toorsalatit kui keedetud riivitud peedist salatit majoneesi ja küüslauguga, aga mingeid muid peeditoite küll ei meenu. Ahjaa, marineeritud peeti müüdi ka poes, see maitses mulle lapsena väga ja meeldib siiani. 
Õnneks on nüüdseks peet oma punase (muidugi võib ka olla, et kollase, valge või siiruviirulise, sorte on erinevaid) nina pistnud väga paljudesse erivatesse kooslustesse. See, et peet on hästi kasulik köögivili, pole muidugi mingi uudis.  Umbes 86% peedist moodustab vesi, järgnevad eri suhkrutest koosnevad süsivesikud. Valke ja rasvu peedis peaaegu ei olegi. Suurest suhkrusisaldusest hoolimata on peet madala kalorsusega. 100 grammis on 40-50 kcal, nii et lisakilode pärast pole peeti süües küll vaja muretseda. Peet on üks paremaid organismi puhastajaid ja immuunsüsteemi turgutajaid. Peedi suur antioksüdantide sisaldus aitab eemal hoida mitmeid tõvesid. Organismi tugevdavad ka peedi loodusliku suhkru ja rauasisaldus.  Ergutades ja puhastades vereringet, puhastab ja tugevdab peet verd. Peeti peetakse looduslikuks põletikuvastaseks vahendiks. Peedis on rohkelt kasulikke vitamiine ja mineraalaineid. Kiudainesisalduse kohta annavad aimu heledamad ringid, mida on näha peedi ristlõikel: mida rohkem ringe, seda rohkem kiudaineid. 
Praegugi, seda postitust kirjutades, küpseb mul ahjus fooliumisse mässitult mitu peeti. Hästi mugav ongi neid korraga paras ports valmis küpsetada ja siis vajaduse järgi kasutada kas salatis, supis, pirukas või kus iganes tarvis. Peedi küpsetamist võiks üldse keetmisele eelistada, sest keetmisel eraldub keeduvette päris palju kasulikku. Ka maitse lahjeneb, kuna vesi imbub peedisse. Küpsetades seevastu muutub peedi maitse intensiivsemaks, sest protsess on vastupidine- vesi aurustub peedist ja alles jääb kõik hea: vitamiinid, mineraalained ja suurepärane maitse.
Üks lihtsamaid ja kiiremaid toite ahjupeedist on püreesupp. See mõnus supp siin on praktiliselt ilma lisamaitsestuseta, nii et peedi naturaalne magus ja veidi "mullane" maitse tulevad hästi esile. Kui on soovi, võib muidugi lisada ka maitseaineid - näiteks küüslauku, tüümianit, vürtsköömneid, jahvatatud koriandrit või muud meelepärast. Tummisemaks aitab supi muuta lisatud kartul. Seesama retsept on üleval ka Eesti kartuli veebilehel kui näide selle kohta, kuidas püreesuppides saab kartulit edukalt kasutada supi paksendaja ja toekaks muutjana. Kui kasutada köögiviljapuljongit ja serveerimisel hapukoor ära jätta või selle asemel kookospiima peale niristada, sobib supp ka veganlust eelistavatele sööjatele.

Ahjupeedi-püreesupp

peedipüreesupp
500 g peeti (1 suur peet)
200 g kartuleid (2 keskmist)
700 ml kana- või köögiviljapuljongit
paar sl oliiviõli
Krõbedad leivakuubikud:
1 viil vormileiba
1 sl oliiviõli
soola
0,5 tl kuivatatud peterselli
soovi korral hapukoort

Mässi üks suur peet või vastav kogus väikeseid fooliumisse. Küpseta 200-kraadises ahjus 45‒60 minutit, kuni puidust ork läheb kergesti peedi sisse. Lase peedil veidi jahtuda, seejärel koori. Koori ja tükelda kartulid. Lase puljong keema ning keeda selles kartulitükid pehmeks, selleks kulub umbes 10 minutit. Tõsta kartulid puljongist kannmikserisse. Lisa ka tükeldatud peet ning oliiviõli. Võid ka saumikseriga supi teha, ag siis jääb ta nats vähem siidine. Püreesta, lisades vähehaaval puljongit, kuni saad paraja paksusega supi. Vala potti tagasi ja lase uuesti soojaks minna.
Lõika leivaviil kuubikuteks. Kuumuta pannil oliiviõli. Lisa leivakuubikud, veidi soola ning kuivatatud petersell. Prae, kuni leib saab peale kuldse tooni ja on krõbe.
Serveeri suppi leivakuubikutega. Soovi korral lisa hapukoort.
Supp on väga maitsev ka külmalt, aga see on vast rohkem suvine teema.

Kommentaare ei ole: