4. jaanuar 2015

Chia ja kookospiima puding

chia seemne puding

Eks näis, mis ülejäänud aasta toob, aga algama peab ta igatahes tervislikult!
Tegelikult kookospiimast ja chia seemnetest puding on mu menüüs sageli ja juba pikemat aega, blogisse pole veel lihtsalt jõudnud. Kui see nn. supertoitude buum kunagi mõned aastad tagasi maad võttis, olin esialgu üsna ükskõikne ja isegi kahtleval seisukohal. Ei tundunud nagu kohe üldse päris toit olevat need seitsme maa ja mere tagant toodud terad, seemned ja marjad. Olen aga enamuse neist uudishimust ära ikkagi maitsenud. Üllatusena eneselegi on chia seemnete ja goji marjade pakid need, mis ikka alati kapis olemas. Mitte ainult sellepärast, et nad on padutervislikud, vaid  mõlemad tõepoolest ka maitsevad mulle. Chia seemnetel on mõnusalt mahe pähkline mekk ja kuna neil on on ka omadus vedelikuga kokkupuutel moodustada želeetaolist ainet, saab neid edukalt kasutada ka pudingute ja tarretiste tegemiseks. Seesama kookospiimaga tehtud puding on mõnus amps hommikusöögiks ja magustoiduks ka.
Chia seemned on supertoit selle sõna parimas tähenduses. Nende pisikeste terakeste tervistavate ja kasulike omaduste loetelu on hiiglama pikk. Chia seemned sisaldavad suures koguses omega-3 rasvhappeid, antioksüdante, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori.
Tervisetoodete riiulilt või mahepoest hangitud pakike ei ole just odav, kuid seda jätkub pikaks ajaks. Chia seemnetes on kõrge antioksüdantide sisaldus, mistõttu nad säilivad väidetavalt 4-5 aastat. Mõelda, kui nad iseend niimoodi säilitada suudavad, miks ei võiks nad aidata meilgi seda teha, natukenegi:) Chia aeglustab süsivesikute imendumist ja seetõttu aitab tunda pikemalt täiskõhutunnet. Seega sobib hästi ka neile, kes kaalust alla võtta tahavad.
Chia seemned võib panna paisuma ka jogurtisse või jogurti ja kookospiima segusse. Puhtalt kookospiimaga tehtud puding on vegan. Kui su kookospiim on väga paks, võib seda vedeldada vähese veega. Chia seemnete kogust reguleerides saad kas pehmema pudingu või siis kõvema ja tihkema, tarretiselaadse -maitse asi!

Chia ja kookospiima puding
kahele

2 dl kookospiima
3-5 sl chia seemneid
1 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut või -ekstrakti
magustamiseks vedelat mett
serveerimiseks puuvilju: mangot,  tsitruselisi, kiivit, granadilli vms

Sega kookospiim chia seemnete, kaneeli, vanilli ja meega, viimast lisa maitse järgi. Jaota vedelik klaasidesse või kausikestesse ning tõsta õhtul külmkappi. Hommikul tagastab külmik sulle maitsva troopilise hõnguga pudingu. C-vitamiini doosiks lisa kindlasti värskeid puuvilju.
Seda toitu ei pea tegema muidugi ainult hommikusöögiks. Seemned paisuvad tegelikult juba paari tunniga, nii et öö läbi ootamine ei ole üldse vajalik. Seda aega pidasin silmas lihtsalt sel puhul, kui soovid chia pudingut hommikusöögiks nautida.

9 kommentaari:

Aet Trisberg ütles ...

Aitäh idee eest, Mari-Liis! See chia seemnete želeetaolise aine eraldumine on väärt omadus - sellega saab “päästa” ka eestimaise jogurti tekstuuri, millega mina tavaliselt rahul pole. On liiga vedelad või tuntavalt tärklisega paksendatud. Sellist õiget, mida olen mujal kohanud, siin pole leidnud. Peale panin vaarikaid ja kuumaasikaid. Nii mõnus uus hommikusöök!

Kookospiimad on samuti erineva tekstuuriga (ja erineva koostisega!) - milline sul tavaliselt kasutuses on? Kõige naturaalsem, mille avastanud olen, on üks Prismas müüdav mahemärgiga kookospiim, aga mulle tundub, et see on magustoiduks pisut liiga rasvane.

Liina ütles ...

Hei Aet, kas sa Tubri talu kitsepiimajogurtit oled proovinud? Müüakse näiteks Kaubamajas ja NOP-is vist ka. Sellel on selline naturaalselt tardunud/kalgendunud tekstuur ja kohhutavalt mõnus maitse :-)
Muud on jah liiga vedelad, kuigi mind see ei häri, kasutangi neid sisi rohkem joogijogurtina.

Aet Trisberg ütles ...

Tere Liina siin Mari-Liisi blogis! Need kauged poed pole minu trajektooril :)
Aga üldiselt eelistan lehmapiimatooteid kitsepiima omadele. Kunagi kolm aastat tagasi, kui poisi allergiate pärast lehmapiima ei tarbinud, sõin kitsepiimatooteid sageli. Täna just tõin Juustukuningatest kitsepiimajuustu ürtidega, aga nagu nägin, siis tütar on sellest rohkem sillas kui ma ise.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Kookospiimast rääkides, olen ostnud Rimist ICA Asia sarja oma. Seal on küll nii paksendaja kui emulgaator sees, naga ka Thai Choice ja Santa Maria omadel, aga kookosesisaldus jällegi suurem. SM tetrapakendi kookospiimal ei ole lisaaineid, aga hommikusöögiks on see ka mu meelest liiga rammus, hästi koorene. Kastmetesse jällegi super.
Kas Sa Aet tõid Juustukuningatest seda koriandri ja lambaläätsega juustu? Ma olen sellest täiesti sõltuvuses:)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Ja tahtsin veel öelda seda, et õudselt tore on teid siin näha, Aet ja Liina. Nagu vanadel headel aegadel, kui blogijad ikka üksteise blogidesse veel märke maha jätsid:)

Aet Trisberg ütles ...

Su emotsionaalsus tekitab ka minus sooja tunde, Mari-Liis :) Need vanad ajad olid vaid mõne aasta eest! Blogikommentaarid on FB ajastul täielikuks retro-värgiks muutunud.

Kitsepiimajuustu ostsin täna Itaalia ürtidega (oli vist selline nimetus). Juustupood tuleb meile muide nüüd oluliselt lähemale (sinu kodu ja juustupoe asukoha suhtega muidugi ei konkureeri) - Tabasallu. Seal samas on avatud nüüd ka Oma Põrsas ja Pärnu kalamajakas. Vot selliseid rõõmustavaid kaubandusuudiseid sai nüüd ka jagatud.

Raili ütles ...

Kas 2 dl vedeliku kohta 5 spl seemneid pole palju? Mul polnud võtta muud kookospiima hetkel, kui santa maria extra creamy. Peale seemnete lisamist paksenes mass silmnähtavalt, ma ei kujuta ette, kas homseks on see puding või kange tarretis :) Võimalik, et võtsin ka vale koostisega kookospiima.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Raili, see tetrapakendi kookospiim on jah paksem kui tavalised purgikad. Nii et arvatavasti saad tõepoolest korraliku tarretise - aga ilmselt on see ka päris maitsev! :) Kui sul on jogurtit, võiksid segada sinna massi hulka, nii saad natuke vedeldada ja lahjendada. Võid seda vabalt teha ka hommikul, kui näed oma pudingi paksust. Tegelikult ongi nii, et kui paar korda oled läbi proovinud, tead juba, kuidas seemnete kogust reguleerida, et endale täpselt sobiva paksusega pudingut saada.
Need minu supilusikatäied on võetud ilma kuhjata, just praegu panin ka samade kogustega hommikusöögi hakkama:)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Kirjutasin retsepti seemnete koguse kohta täpsustuse. Ja selle lisasin samuti, et tegelikult ei pea üldse öö otsa neil paisuda laskma, seda lihtsalt siis, kui on plaanis pudingut hommikuks süüa. Paisuvad need seemnekesed tegelikult juba paari tunniga.