24. veebruar 2015

Soojendav peedipüreesupp. Ilus nii seest kui väljast.

peedisupp ingveri ja küüslauguga, rukolat ja pähkleid ka

Nii nagu paljude toitude puhul, sai seegi supp alguse külmkapi revideerimisest:
"Nii-nii, mis meil siin siis on. Pakk keedetud pisikesi peete.  Hakkab juba looma. Kui peedid olemas, saab raudselt midagi head süüa. Kotike rukolalehti. Teeks peedi-rukola salatit? See on mõnus küll, eriti kitsejuustu ja seedermänniseemnetega, mmmm... aga nõup. Seekord tahaks hoopis midagi sooja ja soojendavat. Midagi hingele. Saagu suppi!"
Küüslauk, ingver, vürtsköömned, balsamico ja oliivõli on mul alati olemas, seekord nõudis ära kasutamist ka poolik pakk pähkleid.
Ja nii ta sündiski, jooksu pealt ja lihtsalt parasjagu olemasolevatest asjadest: kiirete, maitsvate ja tervislike toitude kategooriasse liigituv peedipüreesupp. Talvisesse aega on ta muidugi kui loodud. Ingver ja küüslauk aitavad ära hoida viiruseid (või siis vähemalt sellesse uskumine) ning toimivad sisemiste soojendajatena. Pähkel annab supile toekust ja krõmpsuvat struktuuri. Ja ilus supp toimib vastukaaluks õues valitsevale monokroomsusele kui tõeline värviteraapia.
Et metspähklite koor annab toitudele mõrkja kõrvalmaitse, kasuta kindlasti poes saada olevaid röstitud ja kooritud pähkleid. Röstimine tugevdab ka pähklite magusat mekki. Kui kooritud ja röstitud pähkleid saada pole, tee need ise. Kuidas, on kirjas postituse lõpus.
Supp sobib ka veganitele, kuna ei sisalda ühtki loomset päritolu toiduainet.

Soojendav peedipüreesupp

500 g keedetud ja kooritud peete
suur peotäis (u 30 g) rukolat
pöidlapikkune jupp ingverit
2 küüslauguküünt
50 g röstitud ja kooritud metspähkleid*
2 sl jahvatatud vürtsköömneid
2 sl palsamiäädikakreemi (cream of balsamico)
2 sl oliiviõli
500 ml vett või köögiviljapuljongit
soola ja musta pipart
serveerimiseks: rukolalehti, hakitud pähkleid, palsamiäädikakreemi, oliiviõli

Tõsta veidi väiksemaks tükeldatud peedid, rukola, kooritud ja tükeldatud ingver ja küüslauguküüned, pähklid, vürtsköömned, palsamiäädikakreem, oliiviõli ja vesi või puljong blenderisse. Püreesta. Vala potti ja kuumuta keema. Lisa maitse järgi soola ja pipart. Keeda vaiksel tulel paar minutit. Kui tarvis, lisa vedeldamiseks veel vedelikku. Serveerimisel tõsta supp taldrikutesse  ja puista peale mõned rukolalehed. Nirista veel supile veidi palsamiveiniäädikat ja oliiviõli ning puista peale hakitud pähkleid. Nii lihtne see ongi.

*Kui poest ei õnnestu röstitud ja kooritud metspähkleid hankida, valmista need ise. Tee kohe suurem kogus, siis on hiljemgi käepärast. Laota pähklid ühe kihina küpsetusplaadile või ahjuvormi ja rösti ahjus 180 kraadi juures umbes 15 minutit. Vala kuumalt puuvillase köögirätiku keskele. Keera rätik kokku ja lase pähklitel mõned minutit seal sees aurata.  Seejärel rulli pähkleid rätiku sees, kuni koored eemalduvad. See, kui osaliselt veidi koort külge jääb, ei ole probleem. Noki kooritud pähklid rätikust kooretükkide vahelt välja.

Retsept ilmus ka Arteris, 8. veebruaril 2015 

Kommentaare ei ole: