30. märts 2015

Porgandikook kohupiimakreemiga


porgandikook kohupiimakreemiga


Õigesti arvavad need, kellele tundub, et see kook sättis end blogisse saabuvaid pühi silmas pidades.
Nii ongi!  Mahlane, külluslik, kohupiimane ja pisukese puuviljase nüansiga - kõlab nagu täiuslik lihavõttepühade kook, kas pole.
Koogi teevad mahlaseks ja on ju tore uskuda, et veidi tervislikumakski, porgandid (oi, lihavõttejänkudele see kook meeldiks) ja ananass. Koogipõhjad on immutatud ananassikonservi vedelikuga, aga kui soovid, võid immutada ka apelsinimahlaga.  Osa jahuna kasutasin Kaarli talu peene jahvatusega täistera-nisujahu, mis on väga sobiv kookide valmistamiseks. Jämeda täistera-nisujahuga jääb ehk põhi liiga kore. Nii et kui pole võimalik väga kvaliteetset täistera-nisujahu kasutada, võta parem terve kogus tavalist nisujahu. Kui lased koogil enne söömist mõne tunni külmas maitsestuda, on ta veelgi parem.


Porgandikook kohupiimakreemiga 

porgandikook kohupiimakreemiga3 muna
2 dl toor-roosuhkrut
1 227-grammine konserv ananassirõngaid omas mahlas
2 dl peent täistera-nisujahu
2 dl tavalist valget nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl kaneeli
1 sl vanilliekstrakti või -suhkrut
50 g mandlilaaste
150 g võid, sulatatult
poole apelsini riivitud koor
4 dl peenelt riivitud porgandeid

Kreem:

2 dl 35% koort
400 g maitsestamata kohupiima
1 dl tuhksuhkrut
1 sl vanilliekstrakti või - suhkrut

immutamiseks 0,5 dl konservananassi vedelikku
kaunistuseks 30 g mandlilaaste ja poole apelsini riivitud koor

Vahusta munad suhkruga heledaks ja kohevaks vahuks. Nõruta ananassirõngad vedelikust, jäta vedelik alles. Purusta ananass sõrmede vahel või kahvliga väiksemateks tükkideks. Sega jahud küpsetuspulbri, kaneeli ja vanilliga. Lisa jahusegule mandlilaastud, sulatatud või, riivitud apelsinikoor, purustatud ananass, riivitud porgandid. Sega läbi. Lõpuks lisa munavaht, sega õrnalt, kuid ühtlaselt läbi. Kata 20 cm lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, Määri servad võiga. Vala tainas vormi. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit. Lase vormis täielikult jahtuda.
Kreemiks vahusta koor tuhksuhkruga üsna tugevaks vahuks. Lisa kohupiim ning vanill ja vahusta kõik koos läbi.
Võta jahtunud porgandikook vormist välja. Pööra tagurpidi, nii on pealispind siledam. Lõika kook keskelt pooleks. Immuta mõlemaid pooli ananassivedelikuga. Määri pool kohupiimakreemist alumisele poolele, tõsta teine tainaketas peale. Määri sellele teine pool kreemi.
Rösti mandlilaastud kuumal ja kuival pannil kuldseks. Kaunista kook mandlilaastude ja riivitud apelsinikoorega.
Kook on maitsvam, kui ta saab enne serveerimist mõne tunni külmas maitsestuda.

porgandikook kohupiimakreemiga

Retsept valmis koostöös maakaup.ee-ga.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tere,

Aitäh retsepti eest! Kas saan õieti aru, et munakollased ja -valged tuleks eraldi vahustada ja enne kuivainete hulka segamist omavahel kokku segada? Muidu ei kujuta küll ette, kuidas need kohevaks vahuks saab :)

Aitäh!
E.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Ei, eraldi ei ole vaja vahustada. Munadest saab lihtsalt suhkruga vahustades täiesti edukalt koheva vahu, biskviittaina tegemisel ju täpselt samuti. Munavaht tuleb tainasse lisada kõige viimasena, õrnalt segades. Head küpsetamist!

astra ütles ...

Küpsetasin kooki kokku üle tunni kindlasti, kuid seest ikkagi tainjas ja ei tundu valmis olevat 😞😞😞 vähem ananassi teinekord panema, kui üldse panna

Mari-Liis Ilover ütles ...

Astra, seda on küll kahju kuulda, et kook tooreks kipub jääma. Samas peabki ta jääma mahlane ja niiske. Aga muidugi mitte toores. Raske öelda, mis valesti võis olla, olen mitu korda seda teinud ja alati on kenasti ära küpsenud.