21. aprill 2015

Teriyaki seafilee nuudlite ja köögiviljadega

Peab tõdema, et viimasel ajal on mu eksootiliste maitsete lembus oluliselt suurenenud. Mina, andunud Eesti köögi ja tooraine fänn ning räime-, kruubi- ja rukkileivasõltlane mässan siin viimasel ajal hoopis kimchi, bibimpapi, somtami ning mangode ja granadillidega?
Eks ta ole hooajaga seotud ka mingil määral. Kui tuleb esimene Eesti värske kartul, krõmpsud soolakurgid, kukeseened, kasvuhoonesoojad tomatid, päikesemagusad maasikad, siis ilmselgelt ma muud ei söö kui neid. Et oleks kohe terveks ülejäänud aastaks isu täis. Mis muidugi ei õnnestu, sest kõige seda headust jagub meil ikka ilmselgelt liiga lühikeseks ajaks. Samas, ehk just ajaline limiit teebki need suvised annid nii ihaldusväärseks ja heaks?
Viimase aja reisid ja restoranikülastused on ka mõjutanud. Aasias käies loomulikult naudin kohalikke toite ja et praegu on enam-vähem kõik (kastmed, maitseained jne) nende valmistamiseks ka meil siinsamas saadaval, on igati loogiline samu maitseelamusi koduski meelde tuletada.
Euroopas, moodsamates restoranides näeb üsna selgelt trendi kasutada toitudes julgelt aasiapäraseid nüansse. Ma ei räägi Aasia rahvusrestoranidest, vaid just sellistest kreatiivsetest köökidest, kus on võetud oma maa traditsioonilised toorained ja julgelt neid eksootiliste maitsetega miksitud. Näide ühest Madridi ägedaimat söögikoha StreetXO menüüst (peagi blogis pikem jutt ka): Miso-charcoal small cuttlefish, Korean kimchi sauce and fried egg. Cuttlefish ehk seepia ehk tindikala on kalmaarisarnane Hispaania delikatess, mida harikult lihtsalt praetakse või grillitakse oliiviõliga, maitseks soola, peterselli, küüslauku - ülihea ka niimoodi! Street XO-s oli aga sellest tehtud tõeline maitseplahvatus Korea ja Jaapani nüanssidega. Ma ei ole kunagi söögikohtades tellinud kahte portsu ühte ja sama toitu. Aga see aasiapärane seepia oli täiesti imetabane ja vastupandamatu, nii et jah, sai võetud lisaports, ohjahh...See on fusioni uus tulemine, oluliselt maitsekamal moel, kui ta eales varem on olnud.

teriyaki pork with udon noodles and vegetables

Aga seekordse toidu juurde. Teriyaki kastet on valmiskujul poes ka müügil, aga seda on ülimalt lihtne ise teha.  Tuleb lihtsalt kokku segada võrdses koguses sojakastet, mirinit ja maitsestada suhkruga. Kui on saket, võib seda ka sortsukese lisada, ent pole kohustuslik. Lihtne, onju! Ja nagu ikka, palju parem kui purgistatud versioon. Teriyaki-seafilee küpseb mahlaseks, pehmeks, magusaks.
Kasutasin nuudlitena Jaapani udon-nuudleid, mis on tatrajahust. Vabalt võib aga asendada need mõnede teiste sobivate aasiapäraset nuudlitega, vaid riisinuudleid ma siin pigem ei kasutaks. Elagu eksootika! Aga seafilee, porgandid ja roheline sibul on eestimaised:)

Teriyaki seafilee nuudlite ja köögiviljadega
jagub kolmele-neljale

Teriyaki seafilee

  • 1 väiksem sea sisefilee, 400-500 g
  • paarisentimeetrine jupp ingverit
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 dl heledat sojakastet
  • 0,5 dl mirinit (lahja ja magus  toiduvalmistamiseks mõeldud riisivein, müüakse Aasia maitseainete riiulis)
  • 0,25 dl rafineerimata suhkrut 

Kaste nuudlitele

  • 3 sl heledat sojakastet
  • 1 sl seesamiõli
  • 1 tl riisiäädikat
  • 1 tl rafineerimata suhkrut

Nuudlid köögiviljadega:

  • 100 g nuudleid (kasutasin jaapanipäraseid soba-nuudleid, aga võib kasutada ka muid mitte-riisi-nuudleid)
  • 1 suurem porgand või 2 väiksemat
  • paarisentimeetrine jupp ingverit
  • 1 küüslauguküüs
  • peotäis rohelisi peenikesi aedube (võib asendada suhkruhernestega, neid pole enne vokkimist tarvis läbi keeta, lähevad otse pannile)
  • 1 sl seesamiseemneid 
  • hakitud rohelist sibulat
  • vokkimiseks õli
Alusta paar tundi enne plaanitavast söömist seafileest. Keegi ei keela muidugi ka seafilee juba hommikul marinaadi seisma panna, et õhtul ta ära küpsetada. Sega kokku marinaad, ehk seekord siis teriyaki kaste. Riivi ingver ja küüslauguküüs, sega omavahel sojakastme, mirini ja suhkruga. Sega kuni suhkur on lahustunud. Tõsta liha kaussi, karpi või toidu käitlemiseks sobivasse kilekotti, vala kaste peale ja lase vähemalt 2 tundi külmas maitsestuda. Keera liha vahepeal paar korda, et kõik küljed maitset saaksid. 
Tõsta seejärel liha koos marinaadiga ahjuvormi ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Esimesed 15 minutit küpseta lahtiselt. Teriyaki kaste hakkab kuumuse mõjul paksemaks ja tumedamaks muutuma, pintselda sellega küpsemise ajal liha pealt mõned korrad. Kui 15 minutit möödas, keera liha ümber ja kata vorm fooliumiga. Küpseta lõpuni. Keera ahjukuumus kinni ja lase lihal kinnises ahjus 10-15 minutit seista. 
Sega kokku nuudlite kaste
Keeda nuudlid vastavalt pakil olevale õpetusele. Loputa sõelal külma vee all ja jäta sõelal ootele.  
Valmista ette köögiviljad. Ribasta porgand. Haki ingver ja küüslauk peeneks. Lase potis vesi keema ja keeda ube 5 minutit, nii et nad jäävad kergelt krõmpsuks. Nõruta. 
Kuumuta vokkpannil õli. Vala pannile porgand, ingver ja küüslauk ja voki paar minutit. Lisa nuudlid ja oad (või suhkruherned) ning kaste ja sega kõik vokkides läbi. 
Seesamiseemned rösti kiirelt kuumal ja kuival pannil.
Serveerides tõsta kaussidesse nuudleid köögiviljadega, nendele sealihaviilud, millele nirista teriyaki kastet ahjuvormist.
Puista peale hakitud rohelist sibulat ja seesamiseemneid.

teriyaki pork with udon noodles and vegetables


Kommentaare ei ole: