18. aprill 2015

Valge šokolaadi juustukook kirssidega (ei vaja küpsetamist)

Ei saa öelda, et mind tabaks just tihti vastupandamatu koogiisu. Pole lihtsalt magusasoolikaga õnnistatud. Küll aga tabab mind üha sagedamini vastupandamatu koogi_tegemise_isu. Lihtsalt nii nauditav tegevus on kogu see segamine, purustamine, vahustamine, vispeldamine, määrimine, meisterdamine... No ja muidugi rõõmu pakkumise aspekt ka. Ja kui kook juba valmis, siis loomulikult söön ka teda koos teistega - ja mõtlen, et oi, kui hea see tegelikult on! Nii läks sellesama koogigagi. Tegin nädalavahetuseks perele maiustamiseks ja siin ma siis nüüd olen - kaks tükki omalgi juba nahka pistetud! Peaks vist nüüd paar kiiremat tiiru ümber kodukvartali tegema:)
Selle koogi tegemiseks pole vaja isegi ahju sisse lülitada, ta valmib hoopis öö läbi külmkapis seistes. Valge šokolaad ja toorjuust tahenevad külmas just nii parajalt, et želatiini täidisesse lisada pole tarvis. Kook jääb pehme, aga hoiab kenasti koos. Valge šokolaad võib olla ka tavaline, lisanditeta, aga mu meelest olid Ritter Sporti pähklid siin täiesti omal kohal.
Kindlasti võiks teha juurde ka hapuka kirsikastme, see mahendab suurepäraselt koogi rammusat ja magusat olemist. Ilse andis blogi FB fännilehel hea idee rabarbriajal kasutada kirsside asemel siin koogi juures grillitud või küpsetatud rabarbrit - mul saab see versioon kindlasti ära proovitud kohe, kui omal rabarber juba kasutamise mõõdu välja annab.

white chocolate cheesecake with cherry compote

Valge šokolaadi juustukook kirssidega

Põhi:
150 g Digestive küpsiseid
75 g võid
Täidis:
200 g valget šokolaadi (kasutasin tervete metspähklitega Ritter Sporti)
400 g toasooja maitsestamata toorjuustu
200 ml 35% koort
näpuotsaga soola
1 sl vanilliekstrakti või -suhkrut
Kirsikaste:
3 sl suhkrut
1 sl vett
200 g külmutatud kirsse
1 sl maisitärklist

Purusta küpsised hästi peeneks puruks. Sulata või, sega küpsisepuruga. Kata 23 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpetuspaberiga. Vala küpsisesegu vormi ja suru ühtlaselt ning tihedalt vastu põhja. 
Täidise valmistamiseks sulata valge šokolaad vesivannil*. 
Vahusta koor mõne tera soola ja vanilliga üsna tugevaks vahuks. 
Sega sooja šokolaadi hulka umbes kuhjaga supilusika suuruste törtsude kaupa toorjuust. Iga lisamise järel sega hoolsalt läbi. Jätka, kuni kogu toorjuust on lisatud ja segu ühtlane. Lisa vahukoor ja sega täidis korralikult läbi. 
Vala täidis koogipõhjale ja tõsta kook 12 tunniks külmkappi tahenema.
Kirsikastmeks kuumuta väikeses potis vesi suhkruga keema, lisa külmutatud kirsid (ei ole vaja eelnevalt sulatada). Keeda paar korda segades umbes 10 minutit, kuni kõik kirsid on sulanud. Tõsta paar supilusikatäit kirsivedelikku potist väikesesse kaussi ja sega maisitärklisega. Vala tärklisesegu potti tagasi ja lase segades kirsikastmel korraks keema tõusta. Kui on tunne, et kaste läks liiga paksuks, võid vedeldada vähese veega. Lase täielikult jahtuda. Nirista valmis koogile.
Hoia kooki külmkapis.

white chocolate cheesecake with cherry compote

*Šokolaadi sulatamiseks veevannil võta kuiv ning puhas kuumakindel kauss ja tükelda sinna šokolaad nii peeneks kui võimalik. Kuumuta kastrulis vett auramiseni. Tõsta kastrulile šokolaaditükkidega kauss. Jälgi, et kausi põhi ei puutuks veega kokku, šokolaadi sulatab ainult kuum aur. Sega šokolaadi sulamise ajal spaatli või lusikaga. Kohe, kui šokolaad on sulanud, tõsta kauss kuuma auru kohalt ära.

9 kommentaari:

Raili ütles ...

Jälle ehk kulunud küsimus profi jaoks, aga siiski. Millist maitsestamata toorjuustu sa Eesti kaubanduses eelistad (juustukoogipuhul)Ise olen teinud Farmi ja Philadelphia omaga ning eelistus on jäänud kindlalt viimase peale. Tundub lihtsalt, et sellega jääb koostis kreemisem/siidisem. Võibolla on turule veel midagi tekkinud, mida ma pole osanud tähele panna. Panela toorjuust pidavat olema eriti hõrk, mida ma maitsta pole küll saanud. Kirsikaste on väga, väga hea mõte. Juba sellepärast võtan ükspäev juustukoogi tegemise uuesti ette. Mingi hetk oli juustukookidest sein ees.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere, Raili! Pean tunnistama, et Philadelphia on tõesti teistest siidisem. Samas, selle koogi tegin Farmi köögi toorjuustuga ja ei saa küll öelda, et ei oleks kreemjas. Muid toorjuuste pole ausalt öeldes proovinudki, olen jäänud kasutama neid kaht, Philadelphiat ja Farmit.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Oih, jäi veel lisamata, et koogitegemises ma ennast kohe kindlasti profiks ei pea - minu koogikesed on ikka sellised lihtsad ja kodused. Aga milliseid kooke ja torte ikka mõned kodused koogimeistrid teevad- oeh! Jälgin paari tordimeistrite lehte FB-s ja mõnikord jääb ikka imestusest ja imetlusest suu täitsa lahti.

Raili ütles ...

On need meistrid avalikud tegelased? Mulle meeldib ka häid tegijaid jälgida :) aga sinu tegemised on väga silmailu pakkuvad, eks fotosilm teeb veel oma töö. Igaljuhul tegin täna koogi valmis. Kiire tõttu ei saanud norm valget shokolaadi ja pidin leppima kalevi laimi/kookose oma. Ei teagi kas sellest igaljuhul mass tuli mul kokkuvõttes selline veidi pudine :/ Maitse tundus väga ok.Loodan, et kookos ei domineeri. Tahaks küll vahelduse mõttes põhjaks midagi muud, aga ei julgenud riski võtta...indipähklidkookoshelvestegapurustada vms. Pärast erinevaid maitseid liiga palju ja kokku ei sobi. Kirsikaste tuli küll oivaline :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Näiteks FB grupp Koogimeister.
Tänud heade sõnade eest fotode aadressil. Eks ma olen nendega aastatega vist natuke arenenud ka, esimeste postituste pilte vaatan läbi sõrmede:)
Kreem võis jääda kookose pärast teraline küll. Loodan, et maitses siiski hea. Kirsikaste on super tõesti, mul omal ka üks suuri lemmikuid.

Raili ütles ...

Suurepärane kook, mis jääb kindlasti minu tegemiste varasalve! Üks küsimus idee puudumisel. Millega asendada põhja, kui sooviks gluteenivabalt kook teha?

Anonüümne ütles ...

põhja võib proovida kuivatatud banaanidest ja datlitest ...

Mari-Liis Ilover ütles ...

Selle koogi mandlite ja kakaoga põhi võiks ka täitsa hästi sobida: http://www.siitnurgastjasealtnurgast.ee/2014/01/sokolaadikook-jahuta-munata-suhkruta.html

Saara ütles ...

Imeline kook! Ja nii lihtne teha!!