6. mai 2015

Seepia ehk tindikala peterselli, küüslaugu ja sidruniga

cuttlefish

Ühe eredama maitsena mõne nädala tagusest Madridis käigust on meeles grillitud seepiad. Grillitud seepiad, kalmaarid ja kaheksajalad (kõik ühe perekonna liikmed) on omased muidugi kõigile vahemeremaadele, aga Madridis hõljus nende imeline aroom minu meelest kogu aeg õhus. Vanale turule tehtud eriti ägedas toidukohas Mercado de San Miguel pakuti grillitud seepiaid pabertuutus, pisikesteks tükikesteks lõigatud snäkina. Lisaks veel just grillilt tulnud, pabertaldrikul ja plastmasskahvliga veini kõrvale söömiseks- appike kui maitsvad need olid! Muidugi passisin ma seal, kus neid tehti tükk aega nagu hulluke ja jälgisin protsessi põhjalikult. Seepiad tõsteti tervelt kuumale plaadile ja grilliti (praeti) sellel kiiresti mõlemalt poolt küpseks. Siis lõigati (kääridega!) tükkideks ja praeti need tükid hopp-hopp läbi oliiviõli, peterselli, küüslaugu ja sutsu sidrunimahlaga. Sool ja pipar ka muidugi. Sellised nad olid:

grillitud seepiad Madridis

Seepia ehk tindikala on kalmaari lähisugulane, aga siiski teine elukas. Ka seepial on kalmaariga sarnaselt tint, mis kalmaari mustale tindile sekundeerib pruuni tooniga. Siit muide huvitav fakt, et ka tooninimetus "seepia" fotograafias ja maalikunstis on tulnud just seepiatindi tooni järgi.
Seepia on õrn ja väga maitsev. Valmib kiiresti ja lihtsalt. Kõige olulisem asi üldse: üle ei tohi küpsetada! Siis muutub liha kummiseks. Selline väike krõmps peab sedasorti kraami süües hamba all olema, aga kindlasti mitte nätsakas kumm. Kui silmas pidada reeglit, et kuumust maksimaalselt 3-4 minutit, ei juhtu midagi.
Olen viimasel ajal sattunud mitu korda Tallinnas poodi, mille nimeks Gemoss. Esimest korda nende kutsel ja nüüd juba mitu raksu omapead. Gemoss asub Sikupilli Prisma vahetus läheduses. 
Toiduhuvilised peaksid kindlasti Gemossis korraliku tiiru tegema. Riiulitel on suur valik toiduvalmistamisega seonduvat alates nõudest ja pottidest-pannidest toidukaupadeni välja. Kirglikele tordimeistritele on oma sektsioon. Kel huvi Gemossi uudiste ja tegemiste vastu, siis kõige operatiivsemalt saab neil silma peal hoida FB fännilehe kaudu.
Sügavkülmutatud kala leti ette jään alati uudistama kohe pikemaks ajaks, sellist valikut väga tihti meie tavapoodides ei kohta. Krevette on seal kõikvõimalikke: erinevas suuruses, erinevalt puhastatud.  Keedetud või toored, vali ainult sobivad. Lisaks karbid, kalmaarid ja muud molluskid. Ning tadaa - vägagi rahakotisõbraliku hinnaga seepiad! Juba valmis puhastatud, viska ainult pannile. Nii kui neid nägin, teadsin, et Mercado de San Migueli seepiad saavad nüüd ka kodus tehtud. Tegin niisamuti kui turul nähtud ja välja kukkusid ka täpselt sama head.

cuttlefish

Praetud seepiad peterselli, küüslaugu ja sidruniga

500 g puhastatud külmutatud seepiaid
cuttlefisholiiviõli
3-4 sl hakitud peterselli
2 küüslauguküünt, hakitud
1 sl sidrunimahla
meresoola
musta pipart
sidrunisektoreid ja soolahelbeid serveerimiseks

Tõsta külmutatud seepiad sügavkülmast tavakülma sulama. Lase neil kas üleöö või siis hommikust õhtuni seal rahulikult sulada.  Loputa sulanud seepiad külma vee alla puhtaks, nõruta ja kuivata köögipaberiga.
Kuumuta pann hästi kuumaks. Ära mingit rasvainet lisa. Tõsta seepiad pannile ja prae, kuni hakkab eralduma vedelikku. Selleks kulub 2-3 minutit. Kohe, kui seepiate läbipaistev toon on muutunud läbipaistmatuks, on nad valmis. Nõruta seepiad sõelal vedelikust. Haki nad põikipidi mööda keha väiksemateks ribadeks. Mina nägin Madridis seda tehtavat kääridega, täitsa toimis. Ise kasutasin siiski vana head nuga.
Puhasta pann, vala sellele sorts oliiviõli ja kuumuta see. Lisa seepiad, hakitud küüslauk ja petersell, sool-pipar ning sega kiiresti kõrgel kuumusel praadides läbi. Lisa sidrunimahl ning sega.  Söö kohe hästi kuumalt, pakkudes kõrvale soovijatele sidrunisektoreid ja soolahelbeid. 

cuttlefish

Postitus valmis koostöös kauplusega Gemoss.

1 kommentaar:

Teedeehitus ütles ...

Näeb igatahes väga ahvatlev välja :)