21. juuni 2015

Maasika-šokolaadikook

maasika-kakaokook

Suvi on vuhinal lennanud juba jaanipäevani. Virisemine ilma üle seda paremaks ei tee, jaanipäev pole vihma ega külma tõttu kunagi ära ka jäänud, nii et mis muud kui korralik varustus valmis ja hakkame aga taas jaanitama. Lisaks sulejopele, vihmakeebile ja kummikutele kuulub korraliku varustuse hulka kindlasti ka üks hea suvine kook. Ja millest muust jaanipäeva kook teha kui maasikatest ja vahukoorest!
See lihtsalt valmiv kook on piisavalt suur (26 cm vorm), et suu saaks magusaks terve peoseltskond. Šokolaadi, mis nimes kirjas, tegelikult koogis ei ole, šokolaadise meki annab hoopis kakao - aga millest see šokolaadki muust tehtud on kui kakaost:) 
Oma olemuselt  ei ole ta liiga rammus ega magus, just selline parajalt kerge ja suvine, maasikatest mahlane maius. Lisasin vahukoore hulka veidi želatiini, et kook oleks paremini lõigatav ja kannataks ka transporti, näiteks külla kaasa võttes. Kui soovid või on kiire, võid koogi teha ka želatiinita, aga siis arvesta, et vahukoor on pehme ja koogilõigud võivad taldrikule tõstes veidi laiali vajuda. 

maasika-kakaokookTainas:
100 g toasooja võid
100 g rafineerimata suhkrut
suts soola
2 muna
150 g nisujahu (võib kasutada täisteranisujahu)
30 g mõru kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
75 ml piima
Täidis:
400 g maasikaid
400 ml 35% koort
2 sl suhkrut
2 tl vanilliekstrakti v -suhkrut
2 želatiinilehte
1 laim
kaunistuseks maasikaid, münti, maasikaõisi

Vahusta pehme või suhkru ja noaotsa soolaga heledaks kreemiks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega jahu kakao ja küpsetuspulbriga. Sega jahusegu ja piim või-suhkru kreemiga ühtlaseks tainaks.
Vooderda 26 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, servad määri võiga. Vala tainas vormi, määri spaatliga enam-vähem ühtlaseks. Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Lase põhjal jahtuda. Lõika noaga põhja sisse ring, nii et nuga ei lähe päris lõpuni. Uurista tainas ringi seest lusika või ümara otsaga noaga välja, nii et moodustub süvend. Selline:

maasika-kakaokook

Täidiseks tükelda maasikad. Vahusta koor suhkru ja vanilliga tugevamapoolseks vahuks. Leota želatiinilehti külmas vees 10 minutit. Samal ajal riivi laimilt koor ja pigista välja mahl. Kuumuta mahl pliidil väikeses kastrulis kuumaks. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivaks ja lahusta segades kuumas laimimahlas. Lisa želatiiniga laimimahl vahukoorele ja lase veel mikseriga paar tiiru, et ta seguneks ühtlaselt vahukoorega. Määri täidis põhjale süvendisse ja äärtele.

maasika-kakaokook 

Pudista sõrmede vahel täidisele eelnevalt põhjast välja uuristatud tainapuru. Puista peale riivitud laimikoort. Lase koogil külmkapis paar tundi taheneda.
Kaunista maasikate ja muu soovikohasega. Lõika tükkideks ja naudi.

maasika-kakaokook

maasika-kakaokook

1 kommentaar:

Jaanika ütles ...

Väga hea kook on!