24. juuni 2015

Röstitud rabarbriga minipavlovad

rabarbriga pavlova

Rabarbrihooaeg hakkab vaikselt otsi kokku tõmbama, et maasikad ja nende järel muud suvemarjad saaksid riburada peale tulla ja rambivalgusesse astuda. Mul peenras veel rabarbrivarsi jagub ja praegu on nad veel ka täitsa mahlased, mingeid puitumismärke pole. Päris kesksuviseid rabarbrivarsi muidugi ei peaks enam sööma, sest neis on oblikhappe sisaldus liiga suur, pealegi ei maitse ka hästi, kuna on muutunud tuimaks ja puiseks. Praegu on aga varred veel igati krapsakad. Nii et mis muud kui koogi sisse!
Pavlova magusust sobivad teadupärast tasakaalustama hapukad lisandid ja rabarber täidab seda rolli täiuslikult. Kreemiks on neis pavlovates tervislik Kreeka jogurt, millele kreemisuseks ja kohevuseks lisatud ka vahukoort. Selline kerge kreem sobib neisse pavlovatesse imehästi. Täidisesse pole vaja suhkrut lisada, just niimoodi kergelt hapukana on ta magusa besee peal just omal kohal.

Röstitud rabarbriga minipavlovad
4 tk.

Röstitud rabarber:
300 g rabarbrit
50 g demerara (või muud pruuni) suhkrut
3-4 sl vett (või apelsinimahla või -likööri)

Beseepõhjad:
2 munavalget
100 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
0,5 tl maisitärklist
0,5 tl valge veini äädikat

Kreem:
1 dl 35% koort
200 g maitsestamata Kreeka jogurtit
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

Lõika rabarber tükikesteks. Sega ahjuvormi põhjas suhkru ja vedelikuga. Rösti 20 minutit fooliumi all. Kui vedelikku on tekkinud palju, küpseta ilma fooliumita veel 5 minutit. Tõsta ahjust ja lase jahtuda.
Pavlova põhjadeks vahusta munavalged pehmeks valgeks vahuks. Jaga suhkur kolme ossa. Puista suhkur kolmes jaos munavalgevahule, iga lisamise järel paar minutit vahustades. Koos kolmanda suhkruportsuga lisa ka vanill. Nüüd vahusta nii kaua, kuni saad ühtlase, läikiva ja tugeva vahu. Puista vahu peale tärklis ja tilguta äädikas. Munavalgevaht peab olema nii kõva, et kui keerad kausi tagurpidi, ei valgu ta välja. Lase paar tiiru veel, et ka need ained beseevahuga korralikult seguneksid.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Hea nipp on määrida plaat enne õliga kergelt kokku, siis ei nihku küpsetuspaber kohalt.
Tõsta ahjuplaadile kahe supilusika abil võrdsete vahedega neli vahutörtsu. Soovi korral joonista pliiatsiga ümber  klaasiääre tõmmates piirjooned ette.
Vormi beseepesad spaatliga keskelt madalamaks (sinna tuleb täidis), äärtest kõrgemaks. Kuumuta ahi 135 kraadini*. Tõsta plaat ahju keskmisele siinile. Alanda kuumus kohe 120 kraadile.
Küpseta 35 minutit. Vahepeal ära ahju ust ava.
Kui aeg täis, lülita ahi välja, aga hoia beseesid veel 30 minutit praokil uksega ahjus. Seejärel ava ahju uks ja jahuta beseed ahjus täielikult, võib hoida ka üle öö. Pooljahtunud beseesid ei saa küpsetuspaberi küljest lahtigi ja on oht nad katki teha. Korralikult jahtunud ja kuivanud beseed libisevad küpsetuspaberilt ise maha.
Kreemiks vahusta koor üsna tugevaks vahuks. Mikserda hulka jogurt, maitsesta vanilliga.
Tõsta kreem pavlovatesse vahetult enne serveerimist, kuna kreemi mõjul hakkab besee pehmenema ja kui pavlovad liiga vara kokku panna, kaotavad põhjad oma krõbeduse. Kreemi peale laota röstitud
rabarber, tõsta lusikaga veidi ka röstimisel tekkinud maitsvat siirupit.

röstitud rabarbriga pavlova

*Pavlova puhul soovitan võimalusel kasutada ringõhku. Selle retsepti küpsetustemperatuurid on samuti antud ringõhurežiimi arvestades.

Kommentaare ei ole: