1. august 2015

Brita kook

brita cake

Brita kook vaarikatega on minu meelest nii suvi kui veel üks kook suvi olla saab. Mingil arusaamatul põhjusel retsepti blogis veel pole, ehkki igal aastal vaarikaajal saab teda küpsetatud mitmeid kordi. Loomulikult võib Britat teha ka teiste marjadega, aga vaarikatega on ikkagi kõige-kõigem.
Sel suvel leidsin metsas uidates välu, mis oli nii paksult metsvaarikaid täis, et niisama igaks juhuks kaasavõetud anumatest jäi väheks, et neid kõiki ära mahutada. Täna lähengi uuesti ja juba parema varustusega! Ja on üsna kindel, et ahju läheb ka seesama Brita kook.
Ühes Soome toiduajakirjas jäi silma versioon, kus kreemi sisse oli lisatud kookoshelbeid. Proovisin ja meile igatahes väga meeldis see õrn kookosenüanss. Kes kookosesõber pole, võib muidugi vabalt selle väikse lisanduse välja jätta.

Brita kook vaarikatega 

Põhi:

125 g võid
1 dl suhkrut
2 munakollast
1,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Beseekiht:

2 munavalget
1,5 dl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut
4 sl mandlilaaste

Kreem:
2 dl 35% koort
1 sl suhkrut
250 g kohupiima
2 sl kookoshelbeid

lisaks 350 g vaarikaid

Vahusta pehme või suhkruga kreemiks. Lisa ükshaaval lahtiklopitud munakollased, samal ajal vahustamist jätkates. Sega jahu küpsetuspulbriga. Lisa jahusegu ja piim muna-võivahule, sega ühtlaseks.
Kata u 25x32 cm ahjuvormi või -plaadi põhi ja servad küpsetuspaberiga. Määri tainas ühtlaselt küpsetuspaberile.
Valmista beseekiht. Vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vähehaaval suhkrut lisades vahusta edasi, kuni saad kõva ja läikiva valge vahu. Määri see tainapõhjale. Puista peale mandlilaastud.
Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit. Beseekiht muutub küpsedes lainetavaks nagu tormine Läänemeri ja muhklikuks nagu Lõuna-Eesti kuppelmaastik, see peabki nii olema.
Lase põhjal jahtuda, lõika seejärel keskelt pooleks. Täidiseks vahusta koor suhkruga, sega hulka kohupiim, vanill ja kookoshelbed.
Tõsta üks koogipõhi serveerimisalusele, määri peale täidis. Lao täidisele kolmveerand vaarikatest. Võid neid kergelt kreemi sisse vajutada. Tõsta peale teine pool koogipõhjast. Kaunista ülejäänud vaarikate ja tuhksuhkru ja ülejäänud vaarikatega. Kooki võib süüa kohe, aga ta on veelgi maitsvam, kui saab mõne tunni külmkapis seista.

8 kommentaari:

Olga Kaju ütles ...

Kui isuäratav! Tundub, et meie kodukandis ongi sel aastal vaarikauputus, sest meiegi leidnud mitu uut metsvaarika kohta :) Kusjuures minu arust metsvaarikad on oma pisikeses ja kontsentreeritud olekuga palju magusamad ja maitsvamad.. :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

ma ei saa aru, mis värk on- kõik blogi kommentaarid lähevad viimasel ajal meilis junki hulka ja näen neid ainult siis, kui ise blogis käin, mis ei juhtu iga päev...nii mu vastused jäävadki venima. Aga metsvaarikaid tundub sel aastal tõesti hulgi olevat. Ja see ju meile meeldib! :)

Anonüümne ütles ...

Tere.
Kas sama retsepti järgides saaks teha seda kooki ka gluteenivabalt? Näiteks riisijahuga? :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere-tere! Seni, kuni ma ise täpselt retsepti mõne gluteenivaba jahuga läbi proovinud pole, ei julge ega oskagi vastata. Nii et jään hetkel vastuse võlgu.

Anonüümne ütles ...

Tere!
Kuidas, oh kuidas ometi ma saaksin ilusa koheva beseekihi? Juba kolmas kord katsetan ja ikka nätske, madal... Viimane kord vahustasin küll kaua ja vaht oli ilus läikiv, siidine, kõva, kuid asja ei saanud.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere! Brita peal tegelikult ei peagi nii väga kohev beseekiht (nagu päris beseekattega koogi puhul) olema. Nii et muretsemiseks pole üldse põhjust, ma arvan. Besekiht jääb üsna õhuke, aga parajalt rabe.

Kristel ütles ...

Tere

Küsimus beseekihi kohta. Mingisugusel põhjusel, kui beseed ahjus küpsetada, siis see jääb kuidagi muhklik ja läheb katki kõikjalt. Siin pildilt tundub, et see on olnud sile.
Millest võiks selline muhklik besee tingitud olla?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere, Kristel! Nii peabki olema! Justkui mägimaastik on see beseekate. Pildil on samuti muhklik ja pragunenud, lihtsalt seda ei ole nii hästi näha mandlite ja muu alt. Nii et kõik õigesti - see kohev ja pragunev kate ongi Brita võlu! :)