26. september 2015

Hasselbacki peedid kitsejuustu, kõrvitsaseemnete ja tüümianiga

Hasselback beetroots with goat cheese

Hasselbacki kartulid, Rootsist pärit lõõtsakartulid on meie kodusel laual alati oodatud külalised. Mõtlesin, et miks mitte sama lõikamis- ja küpsetamisviisi ka peedi puhul proovida ja tulemus oli super. Läksin vana hea ja alati toimiva maitsekoosluse peet-kitsejuust-palsamiäädikas-tüümian rada ja ei pidanud sugugi pettuma. Krõmpsuks veel kõrvitsaseemneid ja igati tervislik ja ilus roog ongi valmis. Sedamoodi peedid on nii mõnusalt maitseküllased, et sobivad täitsa ka omaette eineks. Aga vabalt võib kõrvale teha ka näiteks kartuli-, juurselleri - või lillkapsapüree ning mõnusa vedelamapoolse kollasega prae- või pošeeritud muna. Hasselbacki peedid on sobiv lisand ka liha juurde, eile maiustasime neid grillitud antrekoodi kaaslastena koos praetud puravikega - no nii hea!
Küpsetamisel tuleks jälgida, et peedid läheksid korralikult pehmeks, kergelt krõmpsuks jätmine ei ole Hasselbacki peetide puhul just parim valik. Mul olid seekord sellised suurema kartuli mõõtu, napilt peopessa mahtuvad noored peedid ja küpsetamiseks kulus umbes poolteist tundi, lisaks 10 minutit küpsemist koos juustuga. Suuremate peetide puhul on küpsetamisaeg pikem. 
Panin kirja ka kogustega retsepti, aga loomulikult saab seda vastavalt oma isule ja peedi kogusele kohandada. Valmistamine käib lihtsalt: viiluta peedid lõõtsaks, küpseta ahjus pehmeks, pista kitsejuust vahele. Küpseta veel, kuni juust sulab ning serveeri koos palsamiäädika, tüümiani ja kõrvitsaseemnetega - lapsemäng ju!
Praegu on peedid imelised - värsked ja nii-nii magusad, et söö või kommi asemel. Nautigem neid siis igal võimalikul viisil.

Hasselbacki peedid kitsejuustu, kõrvitsaseemnete ja tüümianiga

5 väiksemat peeti
oliiviõli
u 50 g kitsejuustu
pundike värsket tüümiani
sutsuke palsamiäädika kreemi (creme di balsamico)
u 1 sl kõrvitsaseemneid
soola, musta pipart

Koori peedid. Aseta kooritud peet puulusikale (või lõikelauale, viimasel juhul lõika viiluke peedi alumiseks jäävast küljest ära, et ta paigal püsiks).
Lõika terava õhukese peedid kartulid “triibuliseks”. Lõige peaks ulatuma mitte peedi lõpuni, aga võimalikult sügavale. Nii et alt vaid väike riba jääks kogu kupatust koos hoidma.
Tõsta peedid ahjuvormi. Nirista peale oliiviõli. Kata vorm fooliumiga. Küpseta 200 kraadi juures umbes poolteist tundi, kuni peedid on pehmed. Küpsetamise kestus oleneb peetide suurusest. Tõsta seejärel korraks ahjust välja, eemalda foolium.
Viiluta kitsejuust hästi õhukesteks viiludeks, mis on nii suured, et mahuksid peedi lõigete
vahele. Piki juustutükid peediviilude vahele. Päris igasse vahesse pole tarvis, üle ühe või kahe vahe on täitsa paras.
Küpseta veel ilma katteta umbes 10 minutit, kuni juust on sulanud. Tõsta peedid ahjust. Nirista peale palsamiäädikat ja puista kõrvitsaseemneid. Kui soovid, võid kõrvitsaseemneid eelnevalt röstida. Saputa peetidele veel tüümianilehekesi ning maitsesta värskelt jahvatatud musta pipra ja soola(helvestega).

Hasselback beetroots with goat cheese


2 kommentaari:

MARIT ütles ...

Need imeilusad fotod lausa kutsusid ise ka ahjupeete küpsetama. Proovisin järgi ja roog sai imehea. Peedid, kitsejuust, tüümian ja kõrvitsaseemned kõik see kokku on imeliselt hea maitsekooslus! Soovitan väga!

Mari-Liis Ilover ütles ...

Aitäh, Marit, kommentaari ja soovituse eest. Nii tore, et peetide küpsetamise ette võtsid! :)