14. oktoober 2015

Jahubanaan - mis see on ja mis temaga peale hakata

Kui pakutakse võimalust lähedamalt tutvuda mõne toreda toiduainega, millest olen varem vaid kuulnud, kuid mitte proovinud, ei pea mulle pikalt (tegelikult üldsegi mitte) auku pähe rääkima. Teen seda suurima heameelega. Põnev on ju, noh.
Nii leidsingi end ühel päeval tõtt vaatamas veebipoest Lola Green pärit roheliste ja kollase-mustatäpiliste puuviljadega, mis välisel vaatlusel olid banaanid mis banaanid. Tõsi küll, sellised suuremat sorti. Välimus on aga petlik, sest jahubanaan (plantain) erineb kasutusomadustelt tavaliselt banaanist vägagi ja teineteisega neid asendada enamikul juhtudest ei saa.
Jahubanaani saab osta kahes küpsusastmes: toored, rohelised (järgmisel pildil alumised) ja küpsed, kollased (jah, ära arvasid - ülemised!). Rohelist tärkliserikast jahubanaani praetakse, keedetakse, hautatakse või küpsetatakse ahjus - st kuumtöödeldakse, just nagu kartulit. Toorelt, nagu tavalist banaani, teda ei sööda. Kollased jahubanaanid on magusamad, kuna küpsemisprotsessis muundub tärklis järk-järgult suhkruks. Kuid siiski on jahubanaan küpselgi kujul üsna erinev tavalistest banaanidest.

plantains

Siinkohal meenub mulle aastate tagune seik reisil Dubaisse. Käisime toidupoes ja ostsime puuvilju. Banaanide valik võttis silme eest kirjuks. Et asja mitte liiga keeruliseks ajada, valisime lihtsalt kõige väiksemad ja suuremad. Pisikesed nimetissõrme pikkused banaanipoisid olid pehmed ja väga magusad, suured ei kõlvanud seevastu aga üldse süüa - kõvad, magedad ja kummaliselt krõmpsuvad. Nagu toores kartul. Siunasime loomulikult poodi ja ei jõudnud ära imestada, milleks või kellele sellist söögikõlbmatut kraami üldse müüakse. Alles hiljem, kui kuulsin jahubanaanist, mida kasutatakse nagu köögivilja, taipasin, et just sellega tegu oligi! Ehh, oleksin ometi toona seda aimanud, oleksin meie apartmenti köögis nendega nii mõndagi ette võtnud...

green plantain
Rohelist jahubanaani ei saa tavalise banaani kombel koorida, kuna koor on kõva ja vilja küljes kinni. Koorimine õnnestub hästi nii: lõika jahubanaanil ära mõlemad otsad ja tee pikk sisse lõige piki koort. Nüüd vajuta pöidlad mõlemalt poolt koore vahele ja pöialdega lükates tõmba koor vilja küljest lahti. Kirjeldus tundub segasevõitu, ma tean, aga kui juba tegutsemiseks läheb,ei ole siin tegelikult midagi keerulist.

Mis see jahubanaan siis õieti on? Ehkki bioloogilises mõttes on tegu puuviljaga, kasutatakse teda toiduvalmistamisel pigem nagu köögivilja. Troopilistes piirkondades (eelkõige Lõuna- ja Kesk-Ameerikas, Aafrikas, Kariibi saarte piirkonnas ja Kagu-Aasias) on ta põhilise süsivesikuteallikana igapäevane ja tavaline toit, umbes nagu meil kartul.
Jahubanaan ongi sarnaselt kartuliga tärkliserikas. Energiaväärtus on tal veidi kõrgem kui tavalisel banaanil, 122 kcal vs 89 kcal/100g.
Värsketes jahubanaanides on C-vitamiini enam kui tavalistes bananides. Paraku tuleb muidugi tunnistada, et kuumtöötlemisel suur osa sellest hävib.
Jahubanaanid on rikkad vitamiinide A (tugev antioksüdant, toetab nägemist ning immuunsust, hoiab naha kaunina) ja B6 (vajalik muuhulgas närvikoe, lihaskoe ja naha normaalseks talitluseks, punaste vererakkude ja veresoonte normaalseks toimimiseks ja B12-vitamiini imendumiseks) poolest.
Mineraalidest leidub jahubanaanides rauda, magneesiumit ja fosforit. Banaan üldiselt on ju ka teada-tuntud hea kaaliumiallikas. Jahubanaanis on kaaliumit enamgi, kui tavalises banaanis. Kaaliumil on tähtis roll närvide töös ja südame tervises, samuti lihaste tugevamaks muutmises.
Ja miks siis meie üldse teda sööma peaksime? Kas omal köögivilju vähe ja kodumaist põllumeest ei peakski toetama? Loomulikult jagub, eriti praegusel ajal, kodumaised köögivilju kuhjaga ja nad on loodetavasti kõigil ka igapäevaselt laual. Teinekord aga tahaks ju proovida midagi põnevat ja hoopis teistsugust, eksootilisemat. Lihtsalt vahelduseks! Maailma maitsed tuuakse koju kätte ja miks mitte lennukipiletit ostmata nendega mõnikord katsetada:)

Rohelisi jahubanaane saab kas koorega või kooreta küpsetada ja keeta. Lisaks praadida, lisada karridesse, suppidesse, teha püreed - nagu ikka köögiviljade puhul.
Mina proovisin ära kuulsad snäkid tostone'd (mõnel maal tuntud ka kui patacóne) ehk jahubanaanikrõpsud. Krõpsuks teeb nad topelt praadimine. Kõigepealt praetakse jahubaaniviile rasvas, et nad veidi pehmeneksid. Seejärel vajutatakse lamedaks (kasutasin pudrunuia, aga see võib olla ka taldrik, klaas, väike pann vms, millega saab suruda). Ja siis uuesti pannile, kuni nad on kuldsed ja krõbedad. Juurde sobib suurepäraselt guacamole. Aga miks mitte ka lihtsalt hapukoor või muu meelepärane kaste.

Tostone'd ehk jahubanaanikrõpsud

1-2 rohelist ehk toorest jahubanaani
praadimiseks õli (või kookosrasva)
soola

Koori jahubanaanid. Lõika umbes sentimeetri paksusteks viiludeks. Kuumuta pannil õli. Õli peaks olema nii palju, et ulatub poole jahubanaaniviilu kõrguseni. Prae viilud õrnkuldseks, mõlemalt poolt umbes minut. Tõsta köögipaberile liigsest rasvast nõrguma.  Seejärel vajuta lamedaks, niimoodi:

tostones

Kuumuta pannil õli taas kuumaks. Prae viilakad kuldpruuniks ja krõbedaks, selleks kulub paar-kolm minutit. Maitsesta vähese soolaga .Paku suupistena. 
Tegin krõpsude juurde guacamole avokaadost, punasest sibulast, küüslaugust, laimimahlast, tšillist ja koriandrist. Tõeliselt mõnus snäkk! Ja mis eriti tähelepanuväärne - eranditult kõigile meie perest need krõpsud maitsesid ja nõuti kordust. 

fried plantains (tostones) with guacamole

Veidi toekamaks eineks vormistatud jahubanaanikrõpsud, kaaslasteks punased oad (purgist, nõrutatud ja pannil soojendatud), guacamole ja hapukoor:

plantaine-8

Küpsetest kollastest, tegelikult juba mustavõitu koorega jahubaanidest tegin kooki. Jahuvaba brownie õnnestus neist suurepäraselt - tegu ju ikkagi jahubanaaniga :). Mustaks tõmbuvate jahubanaanide koor on tegelikult juba parajalt pehme, nii et koorimine õnnestub ka tavalisel moel, st ülalt alla tõmmates, nagu ikka banaani puhul. Kui koor aga siiski otsustab jonnida ja osutab eemaldamisel vastupanu, tuleks kasutada sedasama koorimistehnikat, nagu ülal rohelise jahubanaani puhul kirja panin. Küps jahubanaan on oluliselt pehmem ja magusam, kui toores. Niisama toorelt maitses ta siiski kummaliselt, liiga teistsuguselt, kui tavaline banaan. Pigem kasutaks ma ikkagi ka valmis jahubanaani küpsetatult - kas siis tervelt, pealt lahtilõigatud koorega (nagu lootsik) ahjus, või magustoitudes ja kookides. 
Brownie retsepti leidsin siit, tõsi, tegin küll retseptis ka muudatusi. Valmistamine on nii lihtne, et lausa imelik kohe - tõsta kõik ained köögikombaini, surista tainaks, vala vormi ja küpseta! Tegu on koogiga, mis sobib ka paleotoitumise austajatele. No tuhksuhkur ja muud sobimatud lisad tuleks siis muidugi välja jätta.
Nii või teisiti, ka lihtsalt häid maitseid armastavatele sööjatele on see koogike mõnus maiuspala - tummine, maitsev, mahlane ja ühe koogi kohta veel parasjagu tervislik ka!

plantain

Brownie jahubanaaniga (gluteenivaba, paleo)

plantain brownie batter2 hästi küpset jahubanaani, juba musteneva koorega 
2 muna
60 ml kookosrasva (vedelal kujul)
60 ml mett
60 ml kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanilli (kasutasin ekstrakti)
1 tl kaneeli
0,5 tl soola
100 g tumedat šokolaadi 

Kata neljakandiline, umbes 20x25 sentimeetrine vorm küpsetuspaberiga. Pane ahi 180 kraadi peale sooja.
Koori jahubanaanid, tükelda neljaks.
Tõsta kõik vajaminevad ained, välja arvatud šokolaad, teradega köögikombaini. Pane masin tööle ja surista tainas ühtlaseks. 
Haki šokolaad ja puista tükid köögikombaini. Lase veel paar tiiru pulse-režiimil, et šokolaaditükid seguneksid tainaga, siiski purunemata. 
Vala tainas vormi ja küpseta 30 minutit. Lase jahtuda ja lõika tükkideks. 
Soovi korral raputa peale tuhksuhkrut ja paku kõrvale jäätist või hoopis mõnd marjakastet, näiteks purustatud vaarikaid. 

plantain brownie

fried plantains (tostones) with beans and guacamole

Ja kust siis jahubanaani saab? See on veidi keerulisevõitu, kuid loodetavasti asi paraneb. Hetkel on minu teada ainus võimalus läbi veebipoe Lola Green. Kunagi nägin ka Rimis jahubanaane, aga nüüd jupp aega pole enam silmanud. Kui kellelgi on saadavuse kohta rohkem infot, võib lahkesti teada anda. Igal juhul on jahubanaan üks põnev ja katsetamist väärt puuvili.

5 kommentaari:

♠ Liisbet ütles ...

Mulle nii meeldib, et sinu blogist saab toiduainete kohta palju väärtuslikku informatsiooni :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Liisbet, see teeb ainult rõõmu, kui õnnestub pakkuda midagi uut ja põnevat.

Pille-ip ütles ...

Jahubanaani nime kuulen esimest korda eesti keeles. Äge!
Meie peres valmistatakse sellest kahte ja poolt rooga:

1. Pool siis sest mina ei söö - lihtsalt küpsest peast koorega keeta ja seejärel süüa hommikusöögiks.

2. Karri:
- kookosõlis või muus õlis madalal tulel praadida selles järjekorras
- tšilli - tillukesed kuivatatud tšillikaunad (bird eye - kuni 1cm pikad) paar tükki pooleks murda või üks värske peperonikaun diagonaalis viilutatud ja veidi õlis edasi-tagasi sõidutada spaatliga - tšilli maitse läheb õlis laiali ja jõuab ka teiste aineteni pärast
- sibul - üks suur või kaks väikest sibulat peeneks hakitult kuni klaasjad või lausa kuldsed
- kui on siis karrilehed - eelistatult värsked, aga võib ka kuivatatud, võib ka ära jätta, NB! kuivatatud kipuvad ruttu kärssama minema
- jahubanaan - 1-2 värsket rohelist jahubanaani koos koorega u 1x1x1cm kuubikuteks lõigatud (päris ainult koorest koosnevad tipud maha lõigatud ja kandid küljepealt ka veidi maha nüsitud, lõikamise ja sibula küpsemise ajal uputatud külma vette, kuhu on pandud väga väike noaotsatäis kurkumipulbrit)
- noaotsatäis kurkumit - tõesti väga vähe
- soola
Kipub veidi põhja külge kleepuma, et päris kärssama ei läheks võib lisada törtsukese vett - saab veidi kleepjam lihtsalt.
Kurkum ja sool tuleks segada ühtlaselt laiali, aga muidu pigem kaane all podiseda lasta ilma väga palju segamata.

3. Tšipsid:
Värske roheline ja veel kõva jahubanaan koorida ja lõigata u 0.5cm ratasteks. Friteerida, panna köögirätikule nõrguma, lisada nt soola või soola ja paprikat vms ja segada. Nähtavasti võib ka suhkrut lisada, sest olen näinud aga ise pole proovinud ka magusat varianti.
Värskusastmest sõltub veidi kui krõbe jääb. Väga poe kuivatatud banaani moodi kõva ei ole. Olen pannud kummitihendi ja metallklõpsuga klaaspurki ning pidas nii paar päeva vastu (otsa sai lihtsalt, aga tegin peo jaoks paar päeva varem valmis).

Mari-Liis Ilover ütles ...

Pille-ip, suuuured tänud sulle kommentaari ja nende põnevate toitude lisamise eest! Tekkis kohe huvi, kus kandis elad, et jahubanaan nii mitmel moel laual, ilmselt mitte Eestis? Pean siinkohal tunnistama, et keedetud plantain'i osas kuulun sinuga ühte parteisse :)

Pille-ip ütles ...

Tore kui meeldis. Elan Saksamaal, siin on jahubanaane nt Realis ja india ning araabia poodides leida. Kui veel Eestis elasin paar aastat tagasi, siis ei teadnud ma jahubanaanist midagi, seega ei tea ma ka kas seda üldse saada oli.