29. november 2015

Maapähklivõiküpsised (3 komponenti)

maapähklivõiküpsised/peanut butter  cookies

Märkisin postituse pealkirjas sulgudes 3 komponenti, et seda retsepti eristada blogis varasemast ajast pärit maapähklivõiküpsistest, milles oluliselt rohkem aineid. Rohkest suhkrust või ja jahuni. Selles retseptis pole aga ei jahu, lisatud rasvainet ja suhkru kogus on täitsa naljanumber. Rohkem pole vajagi! Kusjuures, ausalt, väiksem hulk koostisosasid nagu siinses retseptis, ei tee neist küpsistest sugugi viletsamaid. Pigem tundub tõepoolest maapähklivõiküpsiste puhul kehtivat "vähem on rohkem". 
Ühesõnaga, kui on tunne, et tahaks midagi ise küpsetatut õhtuse tee kõrvale (ja kohe!), polegi muud, kui segada ained kokku, küpsetada, lasta veidi jahtuda ja maksimaalselt poole tunni pärast on mõnusad halvaamaitselised küpsised laual. Boonusena tuba täis mõnusat kodust küpsetamishõngu.
Maapähklivõi võib olla täitsa tavaline poest ostetud purgistatud toode, jälgida võiks ainult, et lisaaineid oleks võimalikult vähe. Samas, maapähklivõid ise teha pole mingi kunst, juhised selleks on postituse lõpus. Ise tehtud maapähklivõi on paksem ja tihkem kui poe oma ja küpsised temast tulevad veidi krõbedamad. Poe omast jällegi saab veidi pehmemad ja muredamad küpsised. Maitsvad on mõlemad. 
Olen aru saanud, et maapähklivõi ja sellest tehtud söögid ei pruugi just igaühe lemmikute hulka kuuluda. Tegu hästi pähklise kraamiga, mis ühtaegu justkui soolane ja magus. Parasjagu spetsiifiline. Rõõm on aga näha, et needsamad naturaalse ja puhta koostisega maapähklivõiküpsised on mu laste suurteks lemmikuteks osutunud. Valmistamine on samuti igati lastele jõukohane ja sobiv tegevus. Et neile meeldib väga küpsistesse lisatud šokolaad, on ka siinne retsept šokolaaditükkidega. Soovi korral võid lisada ka sutsu vanilli.

Maapähklivõiküpsised
u 20 tk.

350 g maapähklivõid*
50 g pruuni roosuhkrut
1 muna

soovi korral lisaks:
50 g šokolaaditükke (nööpe või hakitud tumedat šokolaadi)

Sega omavahel maapähklivõi, suhkur ja lahtiklopitud muna. Kui kasutad šokolaaditükke, sega need hulka kõige viimasena. Vormi peopesade vahel keskmise kastanimuna suurused pallikesed ja tõsta nad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Mul nad ühele ei mahu, kasutan seega kahte ahjuplaati. Ühega käega pallikest servadest toetades ja teises käes kahvlit hoides, vajuta kahvliharudega ruudustikku tekitades pallikesed lamedamaks.
Küpseta 180 kraadi juures u 10 minutit, kuni küpsised on muutunud krõbedamaks ning alt kergelt kuldsed. Tõsta küpsised ahjust ning lase küpsetusplaadil veel 10-15 minutit seista. Seejärel tõsta taldrikule või kaussi (nad on üsna õrnad ja pudisevad, käsitse ettevaatlikult) ning võid krõbistama asuda.
__________________________________________________

* Maapähklivõid ise teha on lihtsamast lihtsam. Alustuseks rösti maapähklid.  Laota 350 g soolamata, kuid kooritud maapähklid (näiteks sellised) ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 180 kraadi juures u 10 minutit, kuni pähklid saavad veidi värvi. Hoidu kõrvetamisest.
Lase maapähklitel jahtuda ning vala teradega köögikombaini. Lisa 0,5 tl soola ja 2 sl õli (maapähkli- või rapsiõli). Lase masinal suristada, kuni pähklitest on saanud puru. Lükka spaatliga seinte külge jäänud maapähklitükid alla teiste hulka. Lase köögikombainil veel nii kaua käia, kuni on moodustunud pehme õline pasta, mis ongi su oma tehtud, maitsev ja kasulik maapähklivõi. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga hea retsept, maitse on tõesti samaaegselt nii soolane kui ka magus, aga mõnusalt pähkline, suurepärane vaheldus piparkookidele!
Kavatsen mandlivõideküpsiseid ka proovida.
Suur tänu, Mariliis!

Riina

Mari-Liis Ilover ütles ...

Riina, tänan kommentaari eest! Nii tore, et küpsised meeldisid. Meie majas ka lemmikuteks saanud.