26. detsember 2015

Lehtkapsasalat rosinate, pähkli-seemnepuru ja kikerhernestega

Kui sültidest, verivorstidest, terriinidest, pasteetidest ja last but not least, seapraest küllastus ligi hiilima hakkab, on õige aeg teha tervislikku, kuid siiski talviselt toitvat värvi- ja vitamiinirikast täiesti taimset salatit. Olgugi, et tegu nimetuse järgi salatiga, on ta parasjagu toekas, et täita korraliku eine rolli. Pähklid, seemned ja kikerherned on ju toitvad. Ja praegusesse aega passiv jõuluhõngulisus on salatis ka täitsa olemas, kuna kikerherned on maitsestatud soojade talvevürtsidega. Lehtkapsa lehed tuleks hakkida võimalikult peeneks ja vaadata, et nad kõik saaksid kastmega kaetud.  Esialgu, peale kastmega segamist tundub salat hapukas, kuid hiljem lisatud pähkli-seemnepuru ja kikerherned mahendavad ta just parajaks.

See retsept on kirja pandud ka mu viimatises raamatus "Tulge külla!" Ja siinkohal ongi hea võimalus teha üks pisike vigade parandus. Olgugi, et käsikirja loeb enne trükki minekut läbi mitu inimest, ja seda mitmeid-mitmeid kordi, lipsavad siiski teinekord sisse tüütud apsud. Seekord siis sellesama salati nimetus, kus rosinate asemel kirjas hoopis jõhvikad. Nähh. Tean tegelikult küll, kuidas need va jõhvikad sinna said. Olen salatit teinud mitmeid kordi ja esialgu just kuivatatud jõhvikatega. Raamatusse otsustasin siiski panna rosinatega versiooni, sest rosinad annavad just seda õiget magusust, mida muidu hapukas salat tahab. Nii et retseptis on kenasti rosinad kirjas, pealkirjas ilutsevad jõhvikad jäid aga meil kõigil lõpuks ikkagi kahe silma vahele. Loodetavasti ei ole keegi mind selle segaduse pärast veel maapõhja kiruda jõudnud. Tegelikult muidugi võib vabalt rosinad ka kuivatatud jõhvikatega asendada. Või väiksemaks hakitud kuivatatud aprikoosidega. Kasuta seda, mis parasjagu kodus olemas ja mis meelepärasem.  Minu lemmikversioon lihtsalt on rosinatega.

Lehtkapsa (kale ingl. k.) kättesaadavusega on küll paraku jah nii nagu on... Rimides on müügil pakkides tükeldatud lehtkapsast (kasutangi sedasama pea alati) ja Stockmannis lahtiselt terveid lehti. Mõnikord on lehtkapsast näha olnud Mahemarketis ja kui õieti mäletan, ka Biomarketis. Mujal ausalt öeldes polegi ma lehtkapsast kohanud ja kuidas on lood poodidega väljaspool Tallinna, ei tea üldse. Kahju, et teda nii vähestes kohtades müüakse, tegu ju igati väärt ja maitsva kraamiga, mille kasvatamine ei ole samuti teab mis raketiteadus.
Kui aga õnnestub hankida, soovitan kindlasti lehtkapsast proovida lisaks lehtkapsakrõpsudele, hautamisele või suppidele ka toorena. Oma tugeva maitse ja struktuuriga on ta suurepärane materjal just talvistesse salatitesse.

lehtkapsasalat vürtsikate kikerherneste ja krõbeda pähkli-seemnepuruga 

Lehtkapsasalat rosinate, krõbeda pähkli-seemnepuru ja jõuluvürtsiste kikerhernestega
Kuuele

200 g lehtkapsast
200 g rosinaid (eriti head on suured, nn. jumbo-rosinad)
Kaste:
2 küüslauguküünt
1 sidruni mahl
5 sl oliiviõli
veerand tl soola
musta pipart

Krõbe pähkli-seemnekate:
125 g India pähkleid
1 sl seesamiseemneid
2 sl kõrvitsaseemneid
1, 5 sl maitsepärmi*
1 sl oliiviõli
soola

Kikerherned:
1 purk (400 g) kikerherneid
1 sl oliiviõli
0, 5 tl soola
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud kardemoni
0, 5 tl jahvatatud tšillipulbrit või Cayenne’i pipra pulbrit

kaunistuseks granaatõunaseemneid

1. Lõika lehtkapsa lehed peenteks ribadeks, pese ja kuivata. Sega rosinatega.
2. Kastme tegemiseks pane küüslauk, sidrunimahl ja õli purustajasse või köögikombaini ning surista ühtlaseks. Maitsesta soola ja pipraga. Käsitsi valmistades purusta küüslauk läbi pressi, tõsta koos muude kastmeainetega purki ja raputa hoolsalt ühtlaseks.
Vala kaste lehtkapsale ja rosinatele, sega korralikult läbi. Kõige parem on seda teha kätega. Jälgi, et kõik leheribad saaksid kastmega kokku. Lase võimalusel salatipõhjal enne söömist tunnike külmkapis seista, nii muutuvad lehed pehmemaks ja saavad aega rohkem maitsestuda.
3. Krõbeda puru tegemiseks puista India pähklid ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti 150 kraadi juures 7-8 minutit, kuni nad saavad kergelt värvi. Purusta köögikombainis suurema struktuuriga puruks. Lisa kõrvitsaseemned ja seesamiseemned, maitsepärm ja õli. Purusta peenemaks. Hoidu liiga peene puru valmistamisest, tekstuur peab jääma hamba all mõnusalt krõmpsuv ja tükiline. Maitsesta soolaga. Elektrilise abivahendi puudumisel saad puru edukalt teha ka käsitsi hakkides ja segades.
4. Vala kikerherned purgist sõelale, loputa jooksva vee all. Patsuta õrnalt majapidamispaberi vahel kuivaks. Vala kaussi. Lisa õli, sool ja maitseained, sega läbi. Maitse, kas vürtse on parasjagu. Laota kikerherned ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Rösti 200 kraadi juures u 30 minutit. Sega vahepeal paar korda.
5. Enne serveerimist sega pool krõbedast purust ja kikerhernestest salatiga. Laota salat suurele vaagnale või suurde kaussi. Puista peale ülejäänud pähkli-seemne puru ja kikerherned. Kaunista granaatõunaseemnetega.

*Tegu on inaktiveeritud pärmiga (see ei ole tavaline küpsetamisel kasutatav pärm!), mida kasutatakse toitude maitsestamisel. Müüakse tervise- ja mahepoodides. Veganid kasutavad maitsepärmi päris palju, kuna ta annab toitudele mõnusa soolaka, täidlase ja juustuse meki, loomset kraami kasutamata. Ma ei ole küll vegan, ent maitsepärmi kasutan taimsetes toitudes sageli, meeldib väga! Olen teda lisanud  köögivilja-ja oakotlettide koostisesse ja röstitud köögiviljadele - väga mõnus! Kui sul pole tarvidust ega soovi teha täiesti taimepõhist salatit, võid siinse maitsepärmi asemel täiesti vabalt kasutada riivitud parmesani. Sega see valmis pähkli-seemnepuru hulka.

Kommentaare ei ole: