12. detsember 2015

Mini-frittatad kinoa, juustu ja rohelise sibulaga

mini-frittata kinoa, juustu ja rohelise sibulaga

Ikka juhtub, et toidukordadest jääb süüa üle. Minu igatahes on pidevalt külmkapis karbikesed küll riisi, küll peotäie ahjujuurikate, küll ahjukana ribade, küll hakitud ürtide, küll juustukontsude, küll ma ei tea veel millega...Toidu äraviskamist ei tolereeri ma kohe üldse ja nii need totsikud kogunevad. Jääkide kasutamine paneb aga fantaasia korralikult tööle.  Enamasti on kogus just selline, et korralikku söögikorda neist lihtsalt üles soojendades enam ei saa. Aga kuhugi sisse segades, midagi lisades on võimalik jääkidest meisterdada täitsa uus toit. Oleks üsna jabur poest kraami juurde tuua vaid selleks, et jääke kuidagi uues toidus rakendada. Mõistlikum on kasutada seda, mis kapis tavaliselt olemas. Nii oli ka nende muffinivormis pisikeste frittatade puhul. Üle oli kinoa. Meenus, et olin just hiljuti näinud ühes raamatus selliseid väikeseid omletikesi, mis tehtud kinoaga. Olemas oli ka juustu, mune ja rohelist sibulat. Kõik kokku ja ahju! Tulemuseks täitsa toredad mini-frittatad, mis sobivad nii hommikuks, kergeks lõunaks kui niisama vahepalaks.
Frittata (itaaliapärane paks omlett) on üldse ses mõttes tänuväärne roog, et temasse saab poetada pea kõike, mis meeldib. Nii võiks needsamad mini-frittatad teha hoopis ürtide, hakitud oliivide ja päikesekuivatatud tomatitega, mis purgipõhjas oma tähetundi ootamas. Või eelmisest päevast järelejäänud ahjulõhe tükkide ja brokkoliga. Või külmutatud herneste ja hakitud tilliga. Piiriks on fantaasia ja külmkapi sisu.

kinoaomletikesed juustu ja rohelise sibulaga
Mini-frittatad kinoa, juustu ja rohelise sibulaga
11 tk


2 dl keedetud kinoad
1,5 dl (50 g) hakitud rohelist sibulat
1 dl riivitud juustu, lisaks veidi peale raputamiseks
8 muna
u 0,75 tl soola
musta pipart
suts tšillipulbrit (soovi korral)
võid muffinivormide määrimiseks

Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Määri muffinivormi pesad seest võiga. Sega kausis kinoa, sibulad ja juust. Jaga muffinivormidesse, nii et kolmveerand või sutsuke rohkem pesast oleks täidetud:

kinoaomletikesed juustu ja rohelise sibulaga

Vala lahtiklopitud munasegu peale. Puista peale veel riivitud juustu. Küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit. Vahepeal tundub, et fritattad tahavad ahjust põgeneda, sest  nad ajavad end pesades korralikult puhvi. Ahjust välja võttes kohevus taandub.

kinoaomletikesed juustu ja rohelise sibulaga

Frittatade juurde sobib hästi värske salat ja kastmeks mõni tšilline ja/või tomatine kaste. Pildil on peale niristatud sriracha-kastet (Tai küüslaugu-tšillikaste).

kinoaomletikesed juustu ja rohelise sibulaga

Inspiratsiooni kinoa kasutuseks mini-frittatades sain raamatust "Simply Ancient Grains", autoriks Maria Speck.

Kommentaare ei ole: