21. aprill 2015

Teriyaki seafilee nuudlite ja köögiviljadega

Peab tõdema, et viimasel ajal on mu eksootiliste maitsete lembus oluliselt suurenenud. Mina, andunud Eesti köögi ja tooraine fänn ning räime-, kruubi- ja rukkileivasõltlane mässan siin viimasel ajal hoopis kimchi, bibimpapi, somtami ning mangode ja granadillidega?
Eks ta ole hooajaga seotud ka mingil määral. Kui tuleb esimene Eesti värske kartul, krõmpsud soolakurgid, kukeseened, kasvuhoonesoojad tomatid, päikesemagusad maasikad, siis ilmselgelt ma muud ei söö kui neid. Et oleks kohe terveks ülejäänud aastaks isu täis. Mis muidugi ei õnnestu, sest kõige seda headust jagub meil ikka ilmselgelt liiga lühikeseks ajaks. Samas, ehk just ajaline limiit teebki need suvised annid nii ihaldusväärseks ja heaks?
Viimase aja reisid ja restoranikülastused on ka mõjutanud. Aasias käies loomulikult naudin kohalikke toite ja et praegu on enam-vähem kõik (kastmed, maitseained jne) nende valmistamiseks ka meil siinsamas saadaval, on igati loogiline samu maitseelamusi koduski meelde tuletada.
Euroopas, moodsamates restoranides näeb üsna selgelt trendi kasutada toitudes julgelt aasiapäraseid nüansse. Ma ei räägi Aasia rahvusrestoranidest, vaid just sellistest kreatiivsetest köökidest, kus on võetud oma maa traditsioonilised toorained ja julgelt neid eksootiliste maitsetega miksitud. Näide ühest Madridi ägedaimat söögikoha StreetXO menüüst (peagi blogis pikem jutt ka): Miso-charcoal small cuttlefish, Korean kimchi sauce and fried egg. Cuttlefish ehk seepia ehk tindikala on kalmaarisarnane Hispaania delikatess, mida harikult lihtsalt praetakse või grillitakse oliiviõliga, maitseks soola, peterselli, küüslauku - ülihea ka niimoodi! Street XO-s oli aga sellest tehtud tõeline maitseplahvatus Korea ja Jaapani nüanssidega. Ma ei ole kunagi söögikohtades tellinud kahte portsu ühte ja sama toitu. Aga see aasiapärane seepia oli täiesti imetabane ja vastupandamatu, nii et jah, sai võetud lisaports, ohjahh...See on fusioni uus tulemine, oluliselt maitsekamal moel, kui ta eales varem on olnud.

teriyaki pork with udon noodles and vegetables

Aga seekordse toidu juurde. Teriyaki kastet on valmiskujul poes ka müügil, aga seda on ülimalt lihtne ise teha.  Tuleb lihtsalt kokku segada võrdses koguses sojakastet, mirinit ja maitsestada suhkruga. Kui on saket, võib seda ka sortsukese lisada, ent pole kohustuslik. Lihtne, onju! Ja nagu ikka, palju parem kui purgistatud versioon. Teriyaki-seafilee küpseb mahlaseks, pehmeks, magusaks.
Kasutasin nuudlitena Jaapani udon-nuudleid, mis on tatrajahust. Vabalt võib aga asendada need mõnede teiste sobivate aasiapäraset nuudlitega, vaid riisinuudleid ma siin pigem ei kasutaks. Elagu eksootika! Aga seafilee, porgandid ja roheline sibul on eestimaised:)

Teriyaki seafilee nuudlite ja köögiviljadega
jagub kolmele-neljale

Teriyaki seafilee

  • 1 väiksem sea sisefilee, 400-500 g
  • paarisentimeetrine jupp ingverit
  • 1 küüslauguküüs
  • 0,5 dl heledat sojakastet
  • 0,5 dl mirinit (lahja ja magus  toiduvalmistamiseks mõeldud riisivein, müüakse Aasia maitseainete riiulis)
  • 0,25 dl rafineerimata suhkrut 

Kaste nuudlitele

  • 3 sl heledat sojakastet
  • 1 sl seesamiõli
  • 1 tl riisiäädikat
  • 1 tl rafineerimata suhkrut

Nuudlid köögiviljadega:

  • 100 g nuudleid (kasutasin jaapanipäraseid soba-nuudleid, aga võib kasutada ka muid mitte-riisi-nuudleid)
  • 1 suurem porgand või 2 väiksemat
  • paarisentimeetrine jupp ingverit
  • 1 küüslauguküüs
  • peotäis rohelisi peenikesi aedube (võib asendada suhkruhernestega, neid pole enne vokkimist tarvis läbi keeta, lähevad otse pannile)
  • 1 sl seesamiseemneid 
  • hakitud rohelist sibulat
  • vokkimiseks õli
Alusta paar tundi enne plaanitavast söömist seafileest. Keegi ei keela muidugi ka seafilee juba hommikul marinaadi seisma panna, et õhtul ta ära küpsetada. Sega kokku marinaad, ehk seekord siis teriyaki kaste. Riivi ingver ja küüslauguküüs, sega omavahel sojakastme, mirini ja suhkruga. Sega kuni suhkur on lahustunud. Tõsta liha kaussi, karpi või toidu käitlemiseks sobivasse kilekotti, vala kaste peale ja lase vähemalt 2 tundi külmas maitsestuda. Keera liha vahepeal paar korda, et kõik küljed maitset saaksid. 
Tõsta seejärel liha koos marinaadiga ahjuvormi ja küpseta 200 kraadi juures 30 minutit. Esimesed 15 minutit küpseta lahtiselt. Teriyaki kaste hakkab kuumuse mõjul paksemaks ja tumedamaks muutuma, pintselda sellega küpsemise ajal liha pealt mõned korrad. Kui 15 minutit möödas, keera liha ümber ja kata vorm fooliumiga. Küpseta lõpuni. Keera ahjukuumus kinni ja lase lihal kinnises ahjus 10-15 minutit seista. 
Sega kokku nuudlite kaste
Keeda nuudlid vastavalt pakil olevale õpetusele. Loputa sõelal külma vee all ja jäta sõelal ootele.  
Valmista ette köögiviljad. Ribasta porgand. Haki ingver ja küüslauk peeneks. Lase potis vesi keema ja keeda ube 5 minutit, nii et nad jäävad kergelt krõmpsuks. Nõruta. 
Kuumuta vokkpannil õli. Vala pannile porgand, ingver ja küüslauk ja voki paar minutit. Lisa nuudlid ja oad (või suhkruherned) ning kaste ja sega kõik vokkides läbi. 
Seesamiseemned rösti kiirelt kuumal ja kuival pannil.
Serveerides tõsta kaussidesse nuudleid köögiviljadega, nendele sealihaviilud, millele nirista teriyaki kastet ahjuvormist.
Puista peale hakitud rohelist sibulat ja seesamiseemneid.

teriyaki pork with udon noodles and vegetables


18. aprill 2015

Valge šokolaadi juustukook kirssidega (ei vaja küpsetamist)

Ei saa öelda, et mind tabaks just tihti vastupandamatu koogiisu. Pole lihtsalt magusasoolikaga õnnistatud. Küll aga tabab mind üha sagedamini vastupandamatu koogi_tegemise_isu. Lihtsalt nii nauditav tegevus on kogu see segamine, purustamine, vahustamine, vispeldamine, määrimine, meisterdamine... No ja muidugi rõõmu pakkumise aspekt ka. Ja kui kook juba valmis, siis loomulikult söön ka teda koos teistega - ja mõtlen, et oi, kui hea see tegelikult on! Nii läks sellesama koogigagi. Tegin nädalavahetuseks perele maiustamiseks ja siin ma siis nüüd olen - kaks tükki omalgi juba nahka pistetud! Peaks vist nüüd paar kiiremat tiiru ümber kodukvartali tegema:)
Selle koogi tegemiseks pole vaja isegi ahju sisse lülitada, ta valmib hoopis öö läbi külmkapis seistes. Valge šokolaad ja toorjuust tahenevad külmas just nii parajalt, et želatiini täidisesse lisada pole tarvis. Kook jääb pehme, aga hoiab kenasti koos. Valge šokolaad võib olla ka tavaline, lisanditeta, aga mu meelest olid Ritter Sporti pähklid siin täiesti omal kohal.
Kindlasti võiks teha juurde ka hapuka kirsikastme, see mahendab suurepäraselt koogi rammusat ja magusat olemist. Ilse andis blogi FB fännilehel hea idee rabarbriajal kasutada kirsside asemel siin koogi juures grillitud või küpsetatud rabarbrit - mul saab see versioon kindlasti ära proovitud kohe, kui omal rabarber juba kasutamise mõõdu välja annab.

white chocolate cheesecake with cherry compote

Valge šokolaadi juustukook kirssidega

Põhi:
150 g Digestive küpsiseid
75 g võid
Täidis:
200 g valget šokolaadi (kasutasin tervete metspähklitega Ritter Sporti)
400 g toasooja maitsestamata toorjuustu
200 ml 35% koort
näpuotsaga soola
1 sl vanilliekstrakti või -suhkrut
Kirsikaste:
3 sl suhkrut
1 sl vett
200 g külmutatud kirsse
1 sl maisitärklist

Purusta küpsised hästi peeneks puruks. Sulata või, sega küpsisepuruga. Kata 23 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpetuspaberiga. Vala küpsisesegu vormi ja suru ühtlaselt ning tihedalt vastu põhja. 
Täidise valmistamiseks sulata valge šokolaad vesivannil*. 
Vahusta koor mõne tera soola ja vanilliga üsna tugevaks vahuks. 
Sega sooja šokolaadi hulka umbes kuhjaga supilusika suuruste törtsude kaupa toorjuust. Iga lisamise järel sega hoolsalt läbi. Jätka, kuni kogu toorjuust on lisatud ja segu ühtlane. Lisa vahukoor ja sega täidis korralikult läbi. 
Vala täidis koogipõhjale ja tõsta kook 12 tunniks külmkappi tahenema.
Kirsikastmeks kuumuta väikeses potis vesi suhkruga keema, lisa külmutatud kirsid (ei ole vaja eelnevalt sulatada). Keeda paar korda segades umbes 10 minutit, kuni kõik kirsid on sulanud. Tõsta paar supilusikatäit kirsivedelikku potist väikesesse kaussi ja sega maisitärklisega. Vala tärklisesegu potti tagasi ja lase segades kirsikastmel korraks keema tõusta. Kui on tunne, et kaste läks liiga paksuks, võid vedeldada vähese veega. Lase täielikult jahtuda. Nirista valmis koogile.
Hoia kooki külmkapis.

white chocolate cheesecake with cherry compote

*Šokolaadi sulatamiseks veevannil võta kuiv ning puhas kuumakindel kauss ja tükelda sinna šokolaad nii peeneks kui võimalik. Kuumuta kastrulis vett auramiseni. Tõsta kastrulile šokolaaditükkidega kauss. Jälgi, et kausi põhi ei puutuks veega kokku, šokolaadi sulatab ainult kuum aur. Sega šokolaadi sulamise ajal spaatli või lusikaga. Kohe, kui šokolaad on sulanud, tõsta kauss kuuma auru kohalt ära.

16. aprill 2015

Som Tam'i stiilis salat

som tam stiilis salat puuviljadega

Olen Som Tam salatist juba ammugi plaaninud kirjutada, nüüd siis jõudsin tegudeni. Tunnistan kohe üles, et kui üldse peaks mingeid lemmikuid toite nimetama, siis Som Tam on minu puhul raudselt neist üks.

som tam in Thailand
Kes pole Tai köögiga kokku puutunud, siis selgituseks, et tegu on tegelikult hästi lihtsa salatiga, mis koosneb tšilli ja küüslauguga maitsestatud köögiviljadest ja/või puuviljadest. Harilikult on lisatud pisikesi kuivatatud krevette ning tooreid rohelisi pikki aedubasid, maapähkleid ja kaste on klassikaline Taipärane kombinatsioon laimimahlast (hapu maitse), kalakastmest (soolane maitse) ja suhkrust (no magus maitse loomulikult). Vasakul fotol on traditsiooniline Som Tam salat ühes Tai söögikohas. Tänu erinevatele köögiviljadele ja maapähklitele on salat ühtaegu krõmpsuv ja pehme. Laimimahlast, kalakastmest ja suhkrust kaste on täielik õndsus. Seda salatit ilma teravuseta ma muidugi üldse ette kujuta. Ta võikski olla pigem terav, tasakaalustamiseks on mõeldud toored oad salatis. Mõnikord pakutakse Som Tami kõrvale ka lihtsalt toore kapsa viile - needki leevendavad teravust hästi.
Som Tam salatit saab süüa pea kõigis Tai söögikohtades, seda valmistatakse ka tänaval. All pildil ongi näha, kuidas ühes tänava-söögikohas on valmis pandud Som Tami ained: toore papaia ribad, oad, porgandid, tšillid ja suured saviuhmrid koos puidust uhmrinuiadega, millega Som Tami valmistatakse. Traditsiooniliselt tehakse Tais Som Tami nii: alustuseks hõõrutakse uhmris tšillist, küüslaugust ja suhkrust pasta. Seejärel lisatakse kuivatatud krevetid  ja tambitakse, kuni nad lähevad pehmemaks ja veidi katki. Seejärel lähevad uhmrisse maapähklid, mis samuti purustatakse. Lõpuks lisatakse toores ribastatud papaia, kirsstomatid ja oad ja tambitakse kogu salat veel kergelt läbi. 

som tam ingredients in Thailand
Maitsestatakse laimimahla ning kalakastmega. Nojah, mul hakkab juba seda kirjutades suu vett jooksma:)
Kõige traditsioonilisemat Som Tam salatit, mille põhiliseks koostisaineks on toores papaia, on meil üsna võimatu teha, kuna toorest papaiat ei müüda. Puuviljaletis on küll sellised pooltoored, kahvatuoranži viljalihaga, ent need on sellised "polelihapolekala" papaiad, et ei mahu ei küpse ega toore alla. Seemned on juba mustad, aga viljaliha ikka toores. Som Tam salatis käib papaia, mis on täiesti toores, valgete seemnete ja kõvemapoolse valge viljalihaga. Neid müüakse Tais poes ja turul mitte koos teiste, magusate puuviljadega, vaid hoopis köögiviljadega koos. All pildil vasakul toores papaia ja paremal toores mango. Mõlematest tehakse Som Tami.

green mango and green papaya

Sellepärast, et meil õiges küpsus (või siis õieti toorus-) astmes papaiasid pole, ei jää muidugi salat tegemata. Ehkki papaiaga salat on kõige populaarsem Som Tami koostisosa, pole ta sugugi ainus võimalus. "Som" tähendab haput ja "Tam" tampimist, segamist, nii et juba nimetuski ei viita kuskilt otsast toorele papaiale, ehkki nii arvatakse.
Mul on raamaturiiulis hinnatud ja põhjalik "Simple Thai Food", autoriks Leela Punyaratabandhu. Autor on üles kasvanud traditsioonilises Tai peres Bangkokis, kus söögitegemine oli tähtsal kohal, nii et usaldusväärsuses pole põhjust kahelda. Leela kirjutab muide ka inglisekeelset Tai toidule pühendatud blogi "She Simmers" - aasia köögi fännid leiavad sealt kindlasti palju põnevat. Ühesõnaga, milleni tahtsin jõuda, on see, et tegelikult ei ole Som Tam ka Tais mitte mingi staatiline pühadus, mida võib valmistada vaid ühe kindla retsepti järgi. Som Tamis võib kasutada palju suuremat valikut köögivilju. Leela Punyaratabandhu soovitab katsetada kõigi viljadega, mis on krõmpsuvad, küpsetamata ja suhteliselt silmatorkamatu maitsega: valge redis, naeris, porgand, kapsas jne.
Selles samas raamatus on lisaks toorest papaiast tehtud Som Tamile ka erinevatest puuviljadest ja porgandist salat, mida olen nüüd teinud mitu korda ja jagan ka rõõmuga retsepti. Värske, kevadine, särtsakas ja tervislik.  Kõik vajalik (peale kuivatatud krevettide) on meil poes olemas ja valmistamine ülilihtne. Maitse täitsa autentne! Ma tõin Taist kaasa kuivatatud väikesi krevette (nad on umbes küünesuurused), mida salatites kasutada. Meile kõige lähem koht nende hankimiseks on ilmselt Helsinki. Või laske kellegi tuua, kes Tais käimas. Pakike ei kaalu ega maksa suurt midagi, aga temast jagub mitmetesse Som Tamidesse. Midagi katastroofilist ei juhtu, kui jätad kuivatatud krevetid lihtsalt lisamata. Võid ka praadida salatile lisaks hoopis värskeid tiigerkrevette.
Puuviljade ja mango ribastamiseks oleks küll tarvis spetsiaalset vahendit. Lihtsalt riivitult ei ole tulemus sama, ribad on liiga väikesed ja õhukesed ning muutuvad kiiresti pehmeks. Hea ribastamisvahend on nagu köögiviljalõikur või -koorija, aga lihtsalt sirgelt lõigatava lõigu asemel teeb pikad ribad. Tõin oma jubina Taist, aga meil on ka müügil erinevaid julienne-nugasid, näiteks Victorinoxil selline täitsa olemas. Võid ribastamiseks kasutada ka mandoliini. 

Som Tam'i stiilis salat 

2 küüslauguküünt
1 punane tšillikaun
50 g kooritud soolamata maapähkleid
100 g kirsstomateid
150 g (2 tk) porgandeid
1 väiksem (u 450 g) mango (parem, kui on toorevõitu)
pool Granny Smith õuna
100 g tooreid peenikesi rohelisi aedube
2 sl väikeseid kuivatatud krevette (kui õnnestub hankida)
Kaste:
4 tl suhkrut
3 sl laimimahla
kalakastet või soola

Haki küüslauk ja tšilli peeneks. Kui sa ei ole väga terava toidu sõber, eemalda tšillilt eelnevalt seemnekojad ja seemned.
Rösti kuival kuumal pannil maapähklid. Haki peenemaks. Poolita tomatid. Koori porgandid ja mango. Eemalda õunalt südamik. Ribasta porgandid, mango ja õun. Lõika oad diagonaalse nurga all paarisentimeetristeks juppideks. Tambi oad uhmris veidi pehmemeks, aga ära päris purusta.
Sega kõik ained omavahel suures kausis.
Kastmeks lahusta suhkur laimimahlas ning lisa soola või kalakastet. Maitse ja lisa vajadusel hapusust, magusat või soolasust. Salati maitse peaks olema magus-hapu, õrna soolase nüansiga.

som tam stiilis salat puuviljadega

3. aprill 2015

Avokaadomuna

muna avokaados

Avokaados muna küpsetamine on juba tükk aega blogides, Pinterestis ja mujalgi ringi liikunud. Olgu selle maitsva, tervisliku, oma lihtsuses lausa geniaalse ja last but not least - praegu väga ajakohase suupiste valmistuskäik siiagi kirja pandud.
Enamasti on retseptides kasutatud kanamuna. Selleks, et kanamuna avokaadosse mahuks, ei piisa kindlasti mitte august, mis jääb seemne eemaldamisest. Süvendit tuleb kanamuna jaoks suuremaks uuristada. Lihtsam on mu meelest kasutada vutimuna, mis peaks kivist jäänud õnarusse ilusti ära mahtuma.

Nelja avokaadopooliku valmistamiseks vajad:

2 avokaadot
4 vutimuna
soola, pipart
soovi korral veel maitseaineid ja lisandeid: näiteks tšillihelbeid, cayenne'i pipart, riivitud parmesani, krõbedaks praetud peekonitükke, külmsuitsulõhe tükke, murulauku, tilli jne.

Poolita avokaadod pikkupidi. Eemalda kivi. Vajadusel uurista lusikaga süvendit suuremaks, et muna ära mahuks. Keskmise suurusega avokaado ja vutimuna puhul seda tegelikult pole tarvis teha.
Lõika avokaadopoolikute alt õhuke lõik koort ära, nii et avokaadod püsiksid ilusti otse ega vajuks viltu. Tõsta nad ahjuplaadile või -vormi. Löö igasse avokaadosse lahti üks vutimuna. Maitsesta soola ja pipraga. Küpeta 210 kraadi juures umbes 10 minutit või kuni muna on soovitud küpsusastmega.
Võta ahjust ja naudi kohe, kahvli või lusikaga lihtsalt koore seest süües. Kas hommikusöögiks või suupisteks või väikese vahepalana - kuidas iganes soovid. Võid juurde lisada veel midagi retseptis loetletud lisanditest ja maitseainetest. Siin pildil olev avokaadomuna sai seltsi veel tšillihelbeid ja murulauku.

RÕÕMSAID PÜHI!

2. aprill 2015

Külluslik salat krevetikreemi, avokaadosalati ja lõhega. Pisukese aasiapärase nüansiga.

salat aasipärase lõhe, avokaado, ja kevadiste köögiviljadega

Lihavõtted on mulle eriti südamelähedased pühad. Ilmselt ei ole selle sümpaatia juures vähetähtis asjaolu, et sattusin ilmavalgust nägema just ülestõusmispüha varahommikul. Tunnen sisimas, et need on kohe täitsa minu pühad! Ja seostuvad alati värskuse, uue tulemise, rõõmu ja päikesega. Hoopis teised tunded, kui jõulude ajal. Päikesega on muidugi praegu lood ikka väga kehvad ja ega midagi suurt paremat pühadeks ka ei lubata. Aga noh, mis siis ikka,  peaasi, et pilved hinges olevat päikest varjutama ei pääseks ja õues veel puuduolevad värvid saab ju ka ise luua. Näiteks salatina.
Salati retsepti kirja panna on alati veidi kummaline. Sest tavaliselt ei ole mõjuta lõpptulemust kuidagi "vales suunas", kui võtad välja pakutud 8-9 asemel 7 või 10 redist.  Soovitan sellegi salati puhul suhtuda etteantud numbritesse loominguliselt. Krõmpsuvad suhkruherned on nii head praegu, võid neid rohkemgi salatisse hakkida. Kui sa ei ole toore kala sõber, võid vabalt kasutada suitsulõhet, ka sellega on salat suurepärane. Kui sa ei viitsi krevetikreemi teha - pole probleemi, ka lihtsalt salat lõhega maitseb superhea. Seni, kuni ühel taldrikul on avokaado, lõhe ja muna, ongi ju kõik hästi, eks!
See alumine kreem tegelikult oli tõeline maitseüllataja ja nii mõnus seal salati all. Idee ta tegemiseks sain Rootsi popi koka Paul Svenssoni raamatust "Paulin keittiössa", kuhu ta oli avokaado-kressisalati alla teinud sarnase asja, aga vähisabadest ja majoneesist. Proovisin krevette majoneesiga ka, aga kuidagi liiga rammus tundus siin, lõhe ju ka veel salatis. Hapukoore ja Tai maitsepastaga sai just paras.
Salat on päris toekas ja kõhtu täitev, nagu üks korralik lihavõttetoit olema peabki. Aga samas värske ja tervislik, sisaldades häid rasvu, antioksüdante, vitamiine - eriti seda, mida praegu kõige enam vaja - päikesevitamiin D-d!

Külluslik salat krevetikreemi, avokaadosalati ja lõhega
neljale-kuuele

Krevetikreem:
160 g puhastatud krevetiliha*
2 sl hapukoort
1 sl Tai maitsepastat (Gourmet Garden)
1 tl kalakastet

Salat:
2 avokaadot
150 g värskeid suhkruhernekaunu
8-9 redist
paar peotäit rohelisi salatilehti (u 50 g)
Salatikaste:
3 sl oliiviõli
1 sl sidrunimahla
1 tl heledat muscovado suhkrut
soola, pipart

Lõhe:
300 grammine tükk väga värsket lõhefileed
Marinaad:
3 sl laimimahla
2 sl kalakastet
1,5 sl heledat muscovado suhkrut
2 sl hakitud koriandrit
2 sl hakitud tilli

Lisaks 12 keedetud vutimuna, idandeid (kasutasin küüslauguidandeid), koriandrilehti, soola ja pipart

salat aasipärase lõhe, avokaado, ja kevadiste köögiviljadega

1. Alusta sellest, et paned lõhe maitsestuma. Eemalda fileelt luud ja nahk. Lõika kala võimalikult õhukesteks viiludeks. Mida õhemad, seda paremad! Laota kalaviilud enam-vähem ühe kihina alusele (näiteks suuremasse säilituskarpi või äärtega vaagnale). Sega omavahel laimimahl, kalakaste, suhkur. Nirista kalale. Võid lusikaga siluda, et marinaad ühtlasemalt jaotuks. Puista peale hakitud till ja koriander. Lase kalal külmas maitsestuda, kuni tegeled muude ettevalmistustega.
2. Krevetikreemiks surista lihtalt kõik ained saumikseriga või köögikombainis ühtlaseks massiks. Ta ei pea olema päris siidine kreem, krevetitükikesi võib olla tunda.
3. Salati valmistamiseks lõika avokaadod pooleks, eemalda kivi. Võta viljaliha lusikaga koore seest välja. Lõika suuremateks vabakujulisteks tükkideks. Lõika suhkruhernekaunad diagonaali all paarimillimeetristeks jupikesteks. Lõika redised õhukesteks viiludeks. Tõsta kõik salatiained suuremasse kaussi. Sega kokku kaste. Seda võib teha kausis vispeldades või ka nii, et tõstad kõik ained kaanega väikesesse purki ning raputad hoogsalt. Maitse kastet ja vajadusel korrigeeri hapusust-magusust ning soola-pipart. Nirista kaste salatile, sega õrnalt läbi.
4. Serveerimiseks määri igale taldrikule õhuke kiht krevetikreemi. Sellele tõsta ports salatit. Salatile laota lõhetükid. Lisa ka poolitatud vutimunad ning idandid. Kaunista värske koriandri lehtedega. Jahvata peale värsket pipart ja soovi korral lisa ka mõned soolahelbed.

salat aasipärase lõhe, avokaado, ja kevadiste köögiviljadega

*kasutasin Rimist ostetud 200 grammist pakki keedetud ja kooritud süvameregarneele (nii ongi paki peale kirjutatud), milles puhastatud krevette on 160 g. Võid kasutada tegelikult ükskõik milliseid krevette iganes soovid, ka neid külmutatud koorimata keedetud krevette, mis küll igal pool peaksid müügil olema. Viimased puhasta siis lihtsalt ära ja kaalu välja vajalik kogus.

Retsept valmis koostöös D-kokaraamatuga.