26. september 2015

Hasselbacki peedid kitsejuustu, kõrvitsaseemnete ja tüümianiga

Hasselback beetroots with goat cheese

Hasselbacki kartulid, Rootsist pärit lõõtsakartulid on meie kodusel laual alati oodatud külalised. Mõtlesin, et miks mitte sama lõikamis- ja küpsetamisviisi ka peedi puhul proovida ja tulemus oli super. Läksin vana hea ja alati toimiva maitsekoosluse peet-kitsejuust-palsamiäädikas-tüümian rada ja ei pidanud sugugi pettuma. Krõmpsuks veel kõrvitsaseemneid ja igati tervislik ja ilus roog ongi valmis. Sedamoodi peedid on nii mõnusalt maitseküllased, et sobivad täitsa ka omaette eineks. Aga vabalt võib kõrvale teha ka näiteks kartuli-, juurselleri - või lillkapsapüree ning mõnusa vedelamapoolse kollasega prae- või pošeeritud muna. Hasselbacki peedid on sobiv lisand ka liha juurde, eile maiustasime neid grillitud antrekoodi kaaslastena koos praetud puravikega - no nii hea!
Küpsetamisel tuleks jälgida, et peedid läheksid korralikult pehmeks, kergelt krõmpsuks jätmine ei ole Hasselbacki peetide puhul just parim valik. Mul olid seekord sellised suurema kartuli mõõtu, napilt peopessa mahtuvad noored peedid ja küpsetamiseks kulus umbes poolteist tundi, lisaks 10 minutit küpsemist koos juustuga. Suuremate peetide puhul on küpsetamisaeg pikem. 
Panin kirja ka kogustega retsepti, aga loomulikult saab seda vastavalt oma isule ja peedi kogusele kohandada. Valmistamine käib lihtsalt: viiluta peedid lõõtsaks, küpseta ahjus pehmeks, pista kitsejuust vahele. Küpseta veel, kuni juust sulab ning serveeri koos palsamiäädika, tüümiani ja kõrvitsaseemnetega - lapsemäng ju!
Praegu on peedid imelised - värsked ja nii-nii magusad, et söö või kommi asemel. Nautigem neid siis igal võimalikul viisil.

Hasselbacki peedid kitsejuustu, kõrvitsaseemnete ja tüümianiga

5 väiksemat peeti
oliiviõli
u 50 g kitsejuustu
pundike värsket tüümiani
sutsuke palsamiäädika kreemi (creme di balsamico)
u 1 sl kõrvitsaseemneid
soola, musta pipart

Koori peedid. Aseta kooritud peet puulusikale (või lõikelauale, viimasel juhul lõika viiluke peedi alumiseks jäävast küljest ära, et ta paigal püsiks).
Lõika terava õhukese peedid kartulid “triibuliseks”. Lõige peaks ulatuma mitte peedi lõpuni, aga võimalikult sügavale. Nii et alt vaid väike riba jääks kogu kupatust koos hoidma.
Tõsta peedid ahjuvormi. Nirista peale oliiviõli. Kata vorm fooliumiga. Küpseta 200 kraadi juures umbes poolteist tundi, kuni peedid on pehmed. Küpsetamise kestus oleneb peetide suurusest. Tõsta seejärel korraks ahjust välja, eemalda foolium.
Viiluta kitsejuust hästi õhukesteks viiludeks, mis on nii suured, et mahuksid peedi lõigete
vahele. Piki juustutükid peediviilude vahele. Päris igasse vahesse pole tarvis, üle ühe või kahe vahe on täitsa paras.
Küpseta veel ilma katteta umbes 10 minutit, kuni juust on sulanud. Tõsta peedid ahjust. Nirista peale palsamiäädikat ja puista kõrvitsaseemneid. Kui soovid, võid kõrvitsaseemneid eelnevalt röstida. Saputa peetidele veel tüümianilehekesi ning maitsesta värskelt jahvatatud musta pipra ja soola(helvestega).

Hasselback beetroots with goat cheese


22. september 2015

Kahvliahvid: mälestuskillud suvisest kokakoolist ja raamatu-uudis

See postitus on segu ühest eriti armsast suvemälestusest ja sellega seotud rõõmsast uudisest, millest sissekande lõpus.
Kahvliahvi Kokakool peaks küll nüüdseks juba olema tuttav sõnapaar paljudele lapsevanematele ja nende võsukestele. Olgugi, et Kahvliahvi Kokakool toimub vägagi erilisena vaid kord aastas, ühel suvepäeval (soovitus siinkohal kõigile järgmistel suvedel osaleda soovijatele: broneerige oma ahvikestele kohad varakult, tunnid täituvad kibekiiresti!), on erinevate juhendajate käe all saanud söödavaid meistriteoseid valmistada juba täitsa suur hulk väikesi kokandushuvilisi.
Kahvliahvikeste lipukiri kõlab: “Lase laps kööki!”. Kokakooli kaudu julgustataksegi kaasama lapsi toidu valmistamisse juba maast madalast. Et väike inimene näeks ja mõistaks, millest toit koosneb, kuidas see valmib ja kaua selle valmistamine aega võtab. Ja tänu sellele teeb tervislikumaid toiduvalikuid nii nüüd, lapsena, kui ja suurena. Mittetulundusliku ettevõtmisena tegutseva Kahvliahvikeste tiimi juht on Merle Liivak, kes neli aastat tagasi koondas pundi noori emasid, et tegeleda just sellesama, laste kööki kaasamise teemaga, mis neid endidki lähedalt puudutas. 
Kahvliahvi Kokakoolis ei tehta ainult süüa. Toimuvad ka erinevad töötoad ja muud tegevused, mis toiduteemaga mänguliselt seotud. Avatud on olnud kohvikud. Sel suvel leidis näiteks pandi püsti toidudisaini töötuba, kus moekunstnike Anu Samarüütli ja Karolin Kuusiku ning teatrikunstniku Kaili Viidase kääride taktis valmisid ägedad ehted metsaandidest. Põhjaka mõisa põlispuude all sai osa rabarberikoogist inspireeritud massaažist (jaa, just-just, selline mõnus ja lõõgastav tegevus koos lastega oligi!). Mõisahoovil oli avatud vabaõhukohvik, kus pakuti Põhjaka kokkade oma perede lemmiktoite.
Kokakooli tunnid viisid seekord läbi  Ott Tomik Põhjakalt, Rohelise maja kohviku pererahvas Kaari ja Enn Onnid lastega. Minu seekordse tunni nimeks  sai "Rõngakava". Aga me ei võimelnud:) Tegime hoopis metallist väikeste rõngaste sisse kaks kihilist metsa- ja aiateemalist kooki, soolase ja magusa. Magusa ampsu meisterdamiseks küpsetasin eelmisel päeval oma maakodu naabrite rõõmsate kanade munadest virna biskviitpõhjasid, soolase koogi toekamaks kihiks oli Hiiu rukkleib, millest lapsed said lõigata sellesama rõngaga välja kettad ja laduda rõngasse tagasi koos oma valmistatud kukeseenesalati ja väikeste käte poolt hakitud kurgi, tomati, värske kartuli ja hapukoorega. Magusa koogi kreemiks läks Nopri kohupiim ja vahukoor koos metsmaasikate ja -mustikatega. Kaunistused - lilleõied, põdrasambliku, käbid, mustikavarred ja muu kaunis kraam - korjasin kaasa hommikul oma aiast ja mereäärsest metsatukast.
Uskumatu, millise õhina ja süvenemisega väikesed inimesed tunnis kaasa löövad! Nii toimumispaigast endast, vapustavalt hea maitsega disainitud töötoast, sujuvast pingevabast korraldusest, ilusatest ja headest suurtest ning väikestest inimestest, maitsvast toidust - kõigest sellest kokku tekib täiesti eritabane sünergia ja aura, mida on raske sõnadega edasi anda. Juhendajana võin öelda, et kõik, mis endast tundi annad, saad sajakordselt tagasi! Palju paremini, kui mina, kõnelevad Renee Altrovi fotod:

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov
Kahvliahvide töötuba ootab pisikesi ja suuri kokkajaid

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov
Ott Tomiku tunnis valmis rabarbrimahl ja -kissell. Rabarbrivarred korjati sealtsamast Põhjaka põllult üheskoos. 

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Järgmistel piltidel ongi näha, missugused imelised meistriteosed tunnis lastel sündisid! Ja ära söödi nad kõik! Väikestel autoritel on põhjust igati oma saavutuste üle uhke olla.

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov
Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Kahvliahvi Kokakool. Photo: Renee Altrov

Ja nüüd üks rõõmustav uudis. Tulemas on KAHVLIAHVI KOKARAAMAT! Detsembris ilmuv raamat juhindub ikka sellestsamast üllast ideest innustada lapsevanemaid kaasama oma lapsi toidu valmistamises. See tuleb ilus, hoogne, mänguline, inspireeriv ja paljusid-paljusid puudutav kokaraamat, milles rohkelt tervele perele maitsvaid toite, sekka asja juurde kuuluvaid pisikesi toiduseid käsi ja mustade nõude virnasid kraanikausis. Eluline ja ehe. Autoriteks Merle Liivak ja Hele-Mai Alamaa (kaasautor ja fotograaf), mõlemad ise kolme lapse emad. Raamatus esitleb kümme inspireerivat Eesti pere oma lemmikretsepte, nende seas näitleja Karin Rask koos jäätisemeistrist kaasa Rasmusega, Viljandis asuva Rohelise maja kohviku pererahvas Kaari ja Enn Onnid ning Indiast maitseid kaasa toonud ajakirjanik Elis Aunaste. Merle ise ütleb nii: “Kuigi täna lausa uputab kokaraamatutest, on mul igapäevaselt raske leida üles just need kullaprooviga retseptid, mida hea perele süüa tehes ette võtta. Olen igatsenud raamatut, mis mind ei pelutaks – ei oleks liiga peen ega lõhnaks liialt välismaa järele ning kust ma leiaksin oma perele uusi tervislikke argiroogasid ja säravaid pidupäeva lemmikuid.”  See kõlab ju suurepäraselt!
Õhinapõhine raamat on asunud Hooandjas hoogu koguma. Ja kõik on oodatud seda juurde lükkama! Lähemalt saab kogu projektiga tutvuda siin, piiluge kindlasti: http://www.hooandja.ee/projekt/kahvliahvi-kokaraamat , kahvliahvid on lubanud olla väga tänulikud iga toetuse eest.

Postituse fotode autor on Renee Altrov.

19. september 2015

Inglise hommikusöök. Nii nagu meil laupäevahommikuti kombeks.

english breakfast

Jaa, ma tean, et paus blogimises on päris pikk olnud. Blogimine teadupärast on parajalt aeganõudev tegevus. Kes teevad, need teavad. Kui sa ei taha, et su veebipäevik kuivetub lihtsalt järjekordseks emotsioonituks ja isikupäratuks retseptikoguks (neid on niigi terve internet täis), vaid jätta postitustesse alati kasvõi pisitillukese lookese iseenda jaoks, lootes, et ehk lähevad su mõtted ja tunded kellelegi teiselegi korda ja inspireerivad pliidi taha minema, siis on vaja korraks süveneda. Süvenemiseks ja mõtete koondamiseks on vaja aega ja rahu. Ja nende kahega on olnud viimasel ajal ikka väga kitsas käes. Maalt tagasi linna kolimine, lasteaia, eelkooli ja kooli algus, lisaks logistikalabürindid laste trennide-huviringidega, mahuka ja töörohke käsikirja lõpetamine ja muud sind täielikult endale nõudvad tegevused ei ole andnud mahti hetke istuda, võtta lahti oma armas blogi ja teha sissekanne.
Nojah, nüüd ma siis tegin lõpuks seda. Kui sisukas ja inspireeriv retsepti sissejuhatus sai, on muidugi juba iseasi, vähemalt sain mure blogi pärast ära rääkida:)
Aga olgu elu kui kaootiline tahes, on nädalavahetuse hommikusöögid meil paigas kui raudnaelad. Igal laupäeval on Inglise hommikusöök ja igal pühapäeval on pannkoogid. Tõusen veidi varem, et ülejäänud pundi ärgates oleks kõik juba peaaegu valmis. Laupäeva hommikul lõhnab meie kodus toekalt ja turvaliselt peekoni ja muna järgi. Pühapäeva hommikuti äratab lapsi aga pannkookide kodune ja soe hõng.
Tegelikult ei ole ju kedagi ilmselt vaja õpetada mune ja sinki praadima. Vahel mulle lihtsalt tundub, et unustame kõigi nende chia-pudingute, toorputrude ja roheliste smuutide (üldse ei halvusta, olen neist kõigist ise ka kirjutanud ja meeldivad ka väga) liigses lummuses, et mõnikord võiks hommikuks süüa mida turvaliselt vanamoodsat. Ja nädalavahetuse laiskadesse pikkadesse hommikutesse on toekam hommikusöök kui loodud. Kui lisaks veel reedeõhtune hoogne ja pikaleveninud pidu tuletab end õõnsa enestunde näol hommikulgi meelde (pole küll ammu ette tulnud seda enesetunnet, ei teagi kas kahjuks või õnneks), pole paremat turgutajat, kui üks korralik laupäevahommikune Inglise hommikusöök. See ei pea üldse vastupidiselt laialt levinud arvamusele olema rasvast nõretav taldrikutäis, peale mida on nii raske tunne, et keeraks parema meelega uuesti magama. Päris klassikalise Inglise hommikusöögi juures on ka veel praekartulid, vorstid ja muud lisandid, aga mu meelest on see juba liig ja kisub rohkem toekamat sorti õhtusöögi liigasse. Ahjus peekoni küpsetamine on hea nipp, et liigne rasv taldrikule ei jõuaks. Restil küpsedes valgub ta peekonist lihtsalt välja. Juba loomult lahjad seened ja tomatid ei vaja samuti praadimiseks kuigi palju rasvainet. Mitte, et ma rasva kardaks, lihtsalt parema enesetunde huvides ei pea teda ei pea olema üleliia palju. Röstsai vali täisterast ja seemnetega ja igatpidi hea ning ülimalt maitsev hommikusöök ongi laual. Ubadest soovitan kindlasti valida Heinzi omad, need lihtsalt on parimad. Ja see ei ole tasustatud teadaanne:)

Jah, nagu ma juba ütlesin, ei tahaks ma kedagi õpetada tomatikastmes ube soojendama ega mune praadima. Pigem tuletan meelde vana head asja. Aga retsept nagu näete on ikkagi olemas, kõik grammid kenasti kirjas ja puha. Retsept on koostatud mu "Kergemate klassikute" kokaraamatu jaoks. Ja et see on toit, mida me sööme enam-vähem täpselt sarnaselt tehtuna igal nädalal, oleks ju lausa kummaline, kui ta jääks blogisse kirja panemata.

Inglise hommikusöök
neljale

170 g Ameerika stiilis suitsupeekonit
300 g kirsstomateid
300 g šampinjone
4 muna
1 purk (400 g) valgeid ube tomatikastmes
4 täistera-röstsaia
2 sl võid
2 sl oliiviõli
soola
musta pipart

Kuumuta ahi 180 kraadini. Laota peekoniviilud ahjurestile. Nad võivad olla tihedalt kõrvuti, aga mitte üksteise peal. Tõsta resti alla küpsetuspaberiga kaetud ahjupann, nii on viimast hiljem lihtsam rasvast puhastada.
Küpseta peekonit 15 minutit, kuni suurem osa rasva on välja sulanud ja peekon parajalt krõbe. Tõsta majapidamispaberile nõrguma.
Samal ajal, kui peekon ahjus küpsemas, valmista ette muud hommikusöögi komponendid. Pane tulelele kaks suuremat panni ja üks väike pott.
Vala oad purgist potti ning lase soojaks minna.
Tükelda seened ja poolita tomatid. Kuumuta suuremal pannil 1 sl võid ja 1 sl õli. Prae seeni 10 minutit.Maitsesta soolaga. Lükka seened ühele panni poolele ja tühjale poolele tõsta tomatid, lõikepool allpool. Prae paar minutit, tõsta kööginäpitsatega ümber ja prae veel paar minutit. Maitsesta soola ja pipraga.
Kuumuta teisel pannil 1 sl võid ja 1 sl õli. Löö pannile 4 muna. Küpseta madalal kuumusel, kuni  munad on sulle sobiva küpsusega. Maitsesta soola ja pipraga.
Rösti saiad.

Jaota taldrikutesse peekon, seened, tomatid, oad ja muna. Tõsta kõrvale röstsai ja kuningate vääriline hommikusöök võib alata!

5. september 2015

Mandli-datlitrühvlid. Ja teistmoodi rummikoogid ka.

mandli-datli trühvlid

Kuidas oleks kõlanud postituse pealkirjaks hoopis: lihtsad ja tervislikud gluteeni-, laktoosi-, suhkruvabad vegan ja paleo toortrühvlid. Mitte eriti kaunikõlaline eesti keel, onju. Ehkki seda kõike need kommid muidugi on. Sobides sealjuures ka neile, kes ühtegi neist toitumissuundadest ega -piirangutest ei järgigi, vaid soovivad süüa lihtsalt maitsvat toitu, mis on vaba rafineeritud ja liigselt töödeldud ainetest. Tegu ei ole loomulikult mu enda leiutatud geniaalse pähkli-puuvilja kombinatsiooniga, internet on selliseid pallikesi täis. Olen neid teinud palju-palju kordi, erinevate pähklite ja kuivatatud puuviljadega, aga see mandli-datli kooslus on kõige lemmikum.
Heast energiast pungil trühvlite tegemine on tõepoolest uskumatult lihtne, ainete köögikombaini puistamisest kuni maiustamiseni läheb aega vaid kümne minuti ringis. Meisterdasime eelmisel aastal neid koos lasteaialastega kokandustunnis ja nemadki said pallidega suurepäraselt hakkama. Ja mis põhiline - järgi ei jäänud ühtegi. Mis ei tähenda muidugi, et see nüüd vaid lastele mõeldud maius oleks:)

valter teeb komme

Tegu on toiduga, mille üle keha rõõmustab. Suhkrut ega ühtegi muud töödeldud ega rafineeritud toiduainet neis ei leidu. Kõik on päris, looduslik ja naturaalne. Nojah, rummiessents küll mitte, aga see täidab siin lihtsalt maitseaine rolli ja teda ei pea üldse kasutama, kui ei taha. Või kasutada ainult siis, kui teed rummikooke, mille pilt on postituse lõpus. Maitseks võib lisada ka hoopistükkis näiteks vaniljet, kaneeli või kardemoni või üldse mitte midagi, kui ei soovi.
Suhkru ülesannet täidavad pallikestes edukalt kleepjas-magusad datlid. Mida värskemaid ja pehmemaid datleid on võimalik kasutada, seda parem. Need pehmed niisked datlid, mida karbi sees näiteks Rimi köögiviljaletis müüakse, on väga head. /Hakkama saab muidugi ka tavaliste kuivatatud puuviljade-pähklite riiulist ostetud datlitega. Neid tuleks pool tundi vees leotada, nii muutuvad nad pehmemaks.Lisaks võiks neid paar tükki retseptis toodud kogusele lisaks võtta, et kommi"tainas" paremini kokku hakkaks./

Mandli-datlitrühvlid
u 18 tk

200 g mandleid
180 g datleid (u 15 tk)
2 sl kookoshelbeid
2 sl kakaopulbrit
sutsuke soola
pallide veeretamiseks paar supilusikatäit kookoshelbeid
1 ampullike rummiessentsi (soovi korral ja kindlasti siis, kui teed rummikooke)

Kui datlitel on sees kivid, eemalda need.
Tõsta kõik ained teradega köögikombaini. Purusta tihedaks kleepjaks massiks, selleks kulub umbes 2 minutit. Mida kauem mikserdad, seda tihedamaks ja kokku hoidvamaks segu muutub.
Võta lusikatäie kaupa segu peopesale ja vormi ümarad pallikesed. Veereta neid omakorda kookoshelvestes. Pallid seisavad head külmkapis kaetud karbis nädalajagu. Mida pole meil küll kunagi juhtunud, valmistamise järel kaovad nad lihtsalt võluväel.

mandli-datli trühvlid

Samast segust saab edukalt teha ka rummikoogid, mis on lisaks välimusele ka maitse poolest vägagi sarnased tavapärastele nostalgiakoogikestele, aga tervisesõbralikumad. Veereta käte vahel umbes pingpongipalli suurused pätsid, mis omakorda veereta kookoshelvestes. Lõika kääridega servadesse sälgud ning vajuta pallid veidi lamedamaks. Kaunista mandlite või kuivatatud jõhvikatega. Rummikooke saad sellest kogusest 7-8 tükki.

rummikoogid mandlitest ja datlitest

Retsept ilmus ka 4. septembril 2015 Postimehe Elustiili-lisas.

4. september 2015

Mesine mandli-kaerapõhjal ploomikook

Kaera-mandlipõhjal ploomikook

Hurraa, maailma parimad ja magusaimad Eesti ploomid on valmis! Sügisestes kollakates ja erinevates küpsepunastes toonides vilju tuleb muidugi kõigepealt süüa hulgikaupa, niisama, värskelt. Teleka ees, raamatut lugedes, arvutis tööd tehes, hommikusöögiks, magustoiduks - nii palju, kui sisse mahub, sest peagi on nad ju otsas. Ja enne järgmist sügist ei saa selliseid ploome mitte kusagilt.
Aga kui siiski juhtub, et niisama ploomide söömisest saab isu täis, on aeg teha kooki. Inglise keeles nimetetakse sedalaadi õhukesel põhjal, tavaliselt minimalistliku kattega lahtist kooki tart. Olen eestikeelsetes kohvikumenüüdes siin-seal näinud ka maasikatarte, sidrunitarte, kitsejuustutarte (ilma kursiivita). Selles, et tegelikult eesti keeles selline sõna nagu "tart" päriselt ka olemas on, pole ma päris kindel, aga kes teab, uued sõnad tulevad nii kiiresti peale, et ei jõua kohati enam järge pidada.
Aga koogi enda juurde tagasi. See on ühe koogi kohta päris tervislik, sest suhkrut pole siin sees üldse, magustaja rolli täidab edukalt hoopis mesi. Jah, ma tean hästi, et mesi kaotab kuumutamisel oma kasulikud omadused. Aga loodetavasti suudab siiski koogile söömisel niristatav heast-paremast pungil värske mesi heaks teha need 3 supilusikatäit mett, mis põhja koostises küpsetatud saavad. Põhjas nisujahu ega üldse mingit rafineeritud kraami ei ole, kõik looduslik ja võimalikult terviklik ja tühjast ballastist vaba. Maisitärklis on lisatud lihtsalt paremaks sidumiseks. Kaneel põhjas ja kardemon ploomidel ei ole kohustuslikud, loomulikult õnnestub kook ka nendeta. Aga sutsukese soojade vürtsidega on palju maitsvam. Mandlijahu jahvatan ma tavaliselt ise mandlilaastudest, nõukaaegse kohviveskiga. Loomulikult sobib koogi sisse ka valmis mandlijahu.
Koogike on hästi mõnus hommikusöögiks, eriti arvestades seda, et põhi jääb selline veidi müslilaadne. Hommikul küpsetades võid taina juba õhtul külmkappi valmis panna, siis ei ole hommikul muud, kui kook ahju. 
Minu lemmiklisandiks on maitsestamata Kreeka jogurt, aga sobib ka vahukoor, vanillikaste või vanillijäätis. Söömisel nirista kindlasti peale veel mett.

Mesine mandli-kaerapõhjal ploomikook

Kaera-mandlipõhjal ploomikookPõhi:
70 g mandlijahu
100 g kaerahelbeid (tavalisi, mitte kiir-)
1 sl maisitärklist
1 tl kaneeli
näpuotsaga soola
3 sl vedelat kookosõli või sulatatud võid (vedelas olekus)
3 sl vedelat mett

Kate:
u 300 g ploome (mul oli 7 suuremat)
1 tl jahvatatud kardemoni
3 sl mandlilaaste
lisaks Kreeka jogurtit, vahukoort või vanillijäätist, pealeniristamiseks mett

Tõsta kõik põhja ained suurde kaussi. Sega kätega, kuni tainas muutub kleepjaks ja hakkab "mätsima". Kui oled juba üle minuti käte vahel muljunud ja ikka veel ei hakka kohe üldse kokku ja pudiseb hirmsasti, lisa veel 1 sl rasvainet ja 1 sl mett. Suru tainas lapikuks kettaks ja hoia vähemalt pool tundi külmkapis. Kui tahad pirukat hommikusöögiks küpsetada, võid taina külmkappi tõsta juba õhtul.

Vahepeal puhasta ploomid kividest ja poolita. Iga poolik lõika omakorda neljaks viiluks. Sega kardemoniga.
Võta tainas külmkapist ja vajuta lahtikäiva koogivormi põhjale ja 1-1,5 sentimeetri ulatuses külgedele. Kui sul ei ole nakkumatu kattega vorm, määri see rasvainega enne küpsetamist kokku. Nakkumatu pinna puhul pole see vajalik. Teen seda kooki 12x35 sentimeetrises piklikus lahtikäivas vormis, aga tõenäoliselt sobib ka 23-24 sentimeetrise diameetriga ümmargune lahtikäiv vorm.
Lao ploomiviilud tihedalt põhjale. Puista peale mandlilaastud. Küpseta 180 kraadi juures 20-25 minutit.
Paku koos Kreeka jogurti, vahukoore või vanillijäätisega. Või kasvõi niisama - kuidas iganes soovid! Ära unusta aga enne söömist niristada pehmeks küpsenud ploomikattele mett! Need, kes eelistavad süüa vaid taimset päritolu toiduained, võivad kasutada magustajana vahtrasiirupit ja serveerimiseks valmistada kookosvahukoore.

NB! Sel moel otse toorele põhjale ploomid ladudes jääb piruka põhi pehmemat sorti. Kui soovid krõbedamat põhja, tee nii: vajuta tainas vormi ja torgi põhja sisse kahvliga mõned augud. Vajuta tainaääred fooliumiga vormi külge, siis ei vaju nad eelküpsetamise ajal alla. Lisaks kaitseb foolium servasid liigse pruunistumis eest, sest eelküpsetamise puhul on põhi kauem ahjus. Küpseta 180 kraadi juures 10 minutit. Tõsta ahjust, eemalda foolium, lao peale ploomid, puista mandlilaastud ja küpseta veel umbes 20 minutit. Olen mõlemat moodi proovinud ja ehkki eelküpsetades jääb põhi tõepoolest krõbedam, panen ikkagi suurest laiskusest kõik korraga ahju. Maitsev on mõlematmoodi!

Kaera-mandlipõhjal ploomikook