5. jaanuar 2016

Piña Colada kook

pina colada kook

Kringlid, stollenid, piparkoogid, jõulukeeksid ja rammusad šokolaadikoogid on auga väljateenitud puhkusele saadetud. Oli tore, kohtume taas aasta pärast!
Päris ilma magusata aga ju ka ei saa. See kook on tavapärasest teistmoodi. Kohe täitsa teistmoodi. Esiteks: tegu oleks justkui juustukoogiga, kuid toorjuustu ega mune pole siin grammigi. Kreemisus tuleb hoopis leotatud ja seejärel koos muu hea-paremaga kreemiks suristatud India pähklitest. Õigupoolest ongi koogis kasutatud vaid taimseid koostisosasid. Teiseks, ahju asemel "küpseb" kook hoopistükkis sügavkülmas. Peale mõnetunnist tahenemist sügavkülmas võib teda aga hoida tavalises külmkapis, nii tuleb kreemisus eriti hästi esile. Ja kolmandaks, peale jõulu traditsioonilisi maitseid on eksootika- ja värskusesüst igati teretulnud. Kookos, ananass ning rummiekstrakt lisavadki koogile tubli annuse troopilist Piña Colada hõngu, selle järgi panin talle ka nime.
Soovitan kindlasti järgi proovida, tulemus on väga-väga maitsev. Valmistamine on lihtne - no tõesti - leota, purusta, blenderda ja külmuta! Blenderdamise asemel saab katte valmis ka saumikseriga.

piña colada kook

 Piña Colada kook
piña colada kook
Põhi:
2,5 dl mandleid
8 datlit
0,5 dl kookoshelbeid
noaotsaga soola

Täidis:
5 dl (300 g) India pähkleid
üks 227 grammine konserv ananassitükke omas mahlas (millest 139 g ananassi)
1 laim
1 dl kookosrasva (tahkel kujul)
1 dl heledat suhkrusiirupit
2 dl kreemjat kookospiima
1,5 tl rummiekstrakti
noaotsaga soola

Kaunistuseks:
kookoshelbeid
laimilõike

Paar tundi enne koogi valmistamist pane India pähklid veega kaetult likku. Kui pähklid pehmeks leotatud, alusta koogitegu.
Kõigepealt valmista põhi. Selleks purusta mandlid, datlid, kookoshelbed ja sutsuke soola köögikombainis kleepuv-niiskeks massiks (selleks kulub u 2 minutit suristamist). Kui kasutad kuivatatud datleid, leota ned enne tunnike vees, et nad pehmeneksid. Värskeid kleepjaid datleid (neid, mida Rimides köögiviljaletis karbi sees müüakse) kasutades seda pole tarvis teha.
Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Lõika küpsetuspaberist välja u 5 cm kõrgune lint ning kata sellega sisemine äär. Vajuta mandli-datlisegu tihedalt vormi põhja.
Katte valmistamiseks nõruta ananassikonserv. Vedelikku kasuta mujal, koogis läheb vaja ainult viljaliha. Pressi laimist välja mahl, riivi koor. Tõsta leotatud ja nõrutatud India pähklid, nõrutatud ananassitükid, laimimahl ja -koor, kookosrasv, siirup, kookospiim, rummiekstrakt ja sool blenderisse. Surista, kuni saad täiesti ühtlase tükkideta kreemi. Maitse seda ja kui soovid, lisa veel rummiekstrakti. Vala täidis põhjale. Hoia kooki vähemalt neli tundi sügavkülmas. Tõsta enne söömist pool tundi sügavkülmast välja, siis on ta kreemine ning pehme ja hõlpsam lõigata, kui jääkülmalt. Kaunista kookoshelveste ja laimiga. Edaspidi võid kooki hoida tavakülmkapis.

piña colada kook

Postitus valmis koostöös D-kokaraamatuga.

12 kommentaari:

Sandra ütles ...

Appi, kui hõrgutav!!

Mari-Liis Ilover ütles ...

Sandra, tänud - see on tõesti supermaitsev! Ja nii lihtne teha ka, täielik viimase aja lemmikkook!

Teevi ütles ...

Nii siidise tekstuuriga nagu päris :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Onju, Teevi-siid ja samet! :). Täidist tuleb muidugi blenderdada isegi veidi rohkem, kui tegelikult tarvis, nii et ühtegi pähkliterakest sisse ei jääks.

multicolores ütles ...

Aitäh huvitava idee eest! Tegime eile ja oli väga hea, eriti veel pisut külmunult.

Kaisa ütles ...

Tundub tõesti imeline. Küsida tahaks vaid, et kas kasutada tuleks vedelat pakis või purgis kookospiima ja kui purgis siis kas kõike või ainult vedelat/paksu osa? :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Kaisa, selles koogis kasutan Santa Maria kreemjat kookospiima, seda tetrapakis.

Mari-Liis Ilover ütles ...

multicolores, tänud tagasiside eest! Rõõm kuulda, et kook meeldis:)

Liisa R ütles ...

Tegin ka nüüd seda torti ja tõepoolest- see oli imeline! =) Ja kohe huviga ootasin, kuidas see välja tuleb, kuna sisu oli juba nii huvitav- ei grammigi nisujahu, muna ega tavapäraseid piimatooteid. Ei pidanud pettuma!
Ainuke asi oli see, et minul küll tort nii ilus lumivalge ei tulnud, pigem selline beežikas, ehk pettis foto ära lihtsalt :P. Ja peale sügavkülmast võtmist oleks minul tort ikkagi vähemalt tunnikese tahtnud toatemperatuuril olla, siis oleks maitsed eriti välja tulnud. Poole tunniga jäi ikkagi tiba liiga jäine. Aga igal juhul läheb kordamisele. Tänud ägeda retsepti eest! ;)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Liisa, aitäh tagasiside eest - kindlasti on järgmistel koogitegijatel sellest palju kasu! Mis värvi puudutab, siis pildil ma heledamaks kooki ei keeranud, täpselt selline ta saigi tookord: mitte päris lumivalge, aga õrna beežika tooniga. Mõnikord on India pähklid ka tumedamad, ilmselt sellest ka koogi värv varieerub. Veel kord suur tänu kommenteerimast!

Anonüümne ütles ...

Soovikisn seda torti oma sünnipäevaks teha. Kui mitmele sellest tordist jätkub? Arvestades seda, et see paistab üsna rammus, siis retseptis ette nähtud kogustest peaks seitsmele sellest piisama?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Jaa, kindlasti jagub seitsmele. Toredat pidu!