12. veebruar 2016

Talvine pohlakook

Pohlakook

Sel nädalal oli mul vahva võimalus maitsta Veski Mati tervisliku talveküpsetise retseptikonkursile laekunud tublide koduküpsetajate loomingut. Küpsetised valmisid Angeelika Kangi taktikepi all Katharinenthalis, konkursi finalistide retseptide järgi. Karaskite, tatraküpsiste, õunapirukate ja muu hea parema hulgas osutus hääletuse tulemusena võitjaks täisterarukkijahust šokolaadi-peedikook. See oli tõepoolest väga maitsev, tummine ja mahlane hõrgutis, mis igati talle osaks saanud tunnustuse vääriline. Kindlasti ilmub retsept peagi ka Veski Mati FB lehele, hoidke silm peal!
Minu isiklikuks lemmikuks sai aga teiseks hääletatud kook, originaalnimega "Tervislikum pohlakook". Niiske, just parajalt magus-hapu ja mõnusa kardemoninüansiga - ehtne talveküpsetis! Et mul lähevad alati silmad särama, kui toidus, kas siis soolases või magusas, on mu lemmikuid pohli kasutatud, oli loomulikult mul tarvis see kook ka ise kodus ahju pista ja jagan hea meelega retsepti siingi. Algses retseptis tegin vaid mõned pisikesed muudatused: asendasin fariinsuhkru heleda muscovadoga ja küpsetasin kooki 215 kraadi juures (originaalis oli 225 kraadi).

POHLAKOOK
Retsept: Evelin Orgg, siinne versioon veidi mugandatud kujul

2 dl mitmevilja jahusegu (Veski Mati)
1, 5  dl nisujahu (Veski Mati)
Pohlakook1 dl heledat muscovado suhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl soodat
2 dl keefiri
50 g sulatatud võid (0,5 dl)

Vahekiht: 3-4 dl pohli, 25 g sulatatud võid (0,25 dl), 0,5 dl heledat muscovado suhkrut, 1 dl mitmevilja jahusegu (Veski Mati)
Glasuur: 4 sl tuhksuhkrut, 1-2 sl sidruni- või jõhvikamahla.

Sega omavahel kuivained kokku, lisa keefir ja sulatatud või. Sega ühtlaseks. Vala tainas 20 cm koogivormi. Määri koogivorm enne võiga kokku. Vala vormi 2/3 tainast. Tainale laota marjad. Sega kokku vahekihi ained, tulemuseks peaks olema pudi. Puista see marjadele. Vala peale ülejäänud tainas, aja spaatliga ettevaatlikult laiali. Küpseta 215 kraadi juures, alumisel siinil, 25-30 min. Lase koogil jahtuda.
Glasuuri jaoks sega kokku tuhksuhkur ja mahl. Kaunista jahtunud kook glasuuri ja marjadega.

Pohlakook

4 kommentaari:

Raili ütles ...

Kas vahekord 3,5 dl kuivaineid ja 2,5 dl vedelikku andis valatava taigna? Mul tuli väga kuiv mass, mida oli raske isegi kokku segada. Lisasin keefiri 2 dl juurde. Pole veel kooki maitsnud. Loodan, et on maitsev :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere, Raili! Taigen jääb pigem tõstetav ja määritav kui valatav. Ses mõttes on sõna "vala" veidi eksitav tõesti retseptis. Ka Evelin Orggi originaalretseptis on täpselt sama ainete vahekord. Mulle see kook väga meeldib, loodetavasti õnnestub sul ka kenasti :)

Raili ütles ...

Ausalt, mul polnud eesmärk sõnade üle norida :) Kook tuli hea, oleksin võinud pohlakihi panna lahkema käega. Kindlasti teen veel.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Raili, rõõm kuulda, et kook õnnestus ja maitses! Jaa, pohlasid ei saa siin vist tõesti liialt olla, see vahekiht on nii mõnusalt hapukas magusa taina vahel.