2. veebruar 2016

Vinegrett, see vana hea talvine salat

vinegrett

Uued põnevad toidud on igati lahedad. Kõik need ägedad köögiviljad, teraviljad, seemned, kastmed, maitseained, millest kümme aastat tagasi veel midagi ei teatud ja nüüd pea igast poest saada on. Maitsemaailm oleks palju üksluisem ja igavam, kui ei prooviks neid kõiki, kasvõi korra. Mõned uustulnukatest on saanud mu kindlateks lemmikuteks. Näiteks lehtkapsas, kikerherned, kookosõli, misopasta, kinoa, vürtsköömned... Need vaid mõned näited uue aja toiduainetest, milleta ei kujuta elu ausalt öeldes enam ettegi. Avatud meel ja uudishimu peaksid ühe tõelise toidusõbra iseloomuomaduste arsenalis kindla peale olemas olema.

See kõik aga ei tähenda sugugi, et vanad head lemmikud unustama peaks! Idanaabrite suurepärane vinegrett (jah, vinegrett on ka prantsusepärane õlist-äädikast salatikaste, aga see postitus on siiski samanimelisest Vene salatist) näiteks on üks neist täiesti ajatutest klassikutest, mille puhul ei näe küll ühtki põhjust, miks ta unustuhõlma peaks vajuma. Suurepärane talvine vitamiinipomm. See, et peet on hästi kasulik köögivili, pole muidugi mingi uudis. Kiidulaulu ei ole aga nii toredale kodumaisele juurikale kunagi liiast. Nii et palun: peet on üks paremaid organismi puhastajaid ja immuunsüsteemi turgutajaid ja tema suur antioksüdantide sisaldus aitab eemal hoida mitmeid tõvesid. Organismi tugevdavad ka peedi loodusliku suhkru ja rauasisaldus.  Peet puhastab ja tugevdab verd. Suurest suhkrusisaldusest hoolimata on peet madala kalorsusega:100 grammis on 40-50 kcal, nii et lisakilode pärast pole peeti süües küll vaja muretseda. Peedis on rohkelt kasulikke vitamiine ja mineraalaineid, teda peetakse looduslikuks põletikuvastaseks vahendiks.
Hapendatud köögiviljad aga, mis siin salatis esindatud hapukapsa ja hapukurgi näol, naudivad praegu staaristaatust, sest on üha enam tervislikule toidule orienteeritud maailmas tuntud kui uued supertoidud. Noh, meie saame siin muidugi vastu rinda taguda ja üleolevalt hõisata, et eestlased on juba aastasadu nende supertoiduainete valmistamise ja söömisega tegelenud. Kunagi olude sunnil, kui muid säilitusvõimalusi polnud, hiljem lihtsalt harjumusest ja muidugi ka hea maitse pärast. Hapendatud köögiviljad on vitamiinirikkad, tasakaalustavad soolestiku mikrofloorat (on probiootilised). Hapendatud toit on elav toit, millest keha saab vajalikke seedeensüüme. Lisaks tugevdavad hapendatud köögiviljadest saadud kasulikud bakterid meie immuunsüsteemi, mis praegu viiruste vohamise ajal eriti oluline.
Kõigele sellele headusele lisaks veel häid rasvu külmpressitud õlist ja pealepuistatud seemnetest, värskust ja lisavitamiine rohelisest sibulast - ja talvine supersalat ongi taasavastatud!
Traditsiooniliselt lisatakse salatisse ka veel keedetud kartulit ja porgandit. Loomulikult võib seda soovi korral teha, mulle meeldib ilma rohkem.

Vinegrett-salat

1 suur keedetud või ahjus küpsetatud peet (u 500 g)
3 hapukurki
2 väikest punast sibulat
5-6 rohelise sibula vart
100 g hapukapsast

Kaste:
4 sl külmpressitud rapsiõli või päevalilleõli (kasutasin Tammejuure Mahetalu külmpressitud rapsiõli)
2 sl (täistera)sinepit
2 sl valge veini äädikat
veidi mett või suhkrut
soola
musta pipart

pealepuistamiseks seemneid (päevalille- ja/või kõrvitsa-) ja rohelist sibulat

Tükelda peet, hapukurgid, sibulad ja rohelise sibula varred. Tõsta kaussi.
Vispelda eraldi kausikeses kokku kaste. Mett või suhkrut läheb vast pool teelusikatäit, soola ja pipart lisa maitse järgi. Vala kaste köögiviljadele ja sega kõik hoolsalt läbi. Maitse salatit ja kui tarvis, korrigeeri maitset lisades sinepit, soola või muud vajalikku.
Lase tunnike enne söömist salatil seista ja maitsetel ühtlustuda.

Kommentaare ei ole: