16. märts 2016

Kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga

kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga

Ehkki ilmateade lubab järgmiseks nädalaks lörtsi, lund ja ööseks 17 miinuskraadi (kogu südamest loodan, et see kõik ei lähe täppi), ei ole siiski kevad enam kaugel. Järgmise nädala lõpus on juba lihavõtted. Minu jaoks on need alati olnud aasta kõige helgemad, värvilisemad ja ilusamad pühad. Head aega, talv! Proovi enam mis proovid viimast võtta, kauaks ei ole sind enam jäänud niikuinii. Ja mina igatahes kavatsen talvele, toekatele hautistele ja juurikapadadele nüüd mõneks ajaks adjöö öelda ning võtta kergemalt ja lõbusamalt.
Seesama, tänu mangole, kurgile, mündile ja koriandrile värskusest pakatav ja värviline krevetisalat on juba täiesti kevadise meeleoluga. Veidi magusat, samas tšilliteravat ja laimihaput salatit olen teinud nii mõnelgi korral ka peolauale ja see on alati saanud sooja vastuvõtu osaliseks. Seesama retsept ilmuski nüüd märtsis välja tulnud Tervis Plussi lisaväljaandes Kilo ja Kalor, kus jagan oma lemmikute tervislike, samas väga maitsvate peolauale sobivate toitude retsepte. Kõik need on gluteeni- ja laktoosivabad, vähese suhkrusisaldusega ning väikese rasvasusega. Nii ka see salat.
Kasutan siin külmutatud mangot, mida ostan Rimi sügavkülmaletist. Krevetid võivad olla muidugi just sellised, nagu sul õnnestub hankida. Aga salatis on mu meelest hästi mugav kasutada juba keedetud ja puhastatud tiigerkrevette, millega pole vaja üldse jännata. Lihtsalt üles sulatada ja salatisse segada.
Rohkem maitseid, vähem kaloreid - head isu!

Kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga
jagub umbes kuuele

300 grammine pakk keedetud, külmutatud ja puhastatud tiigerkrevette 
250 g külmutatud mangotükke või 1 puhastatud ja tükeldatud värske mango
100 g klaas- ehk mungoanuudleid
pool tšillikauna (või maitse järgi)
väike peotäis värsket koriandrit
väike peotäis mündilehti
1 laim
150 g (pool pikka) värsket kurki
1 sl sojakastet
1 sl Tai kalakastet (kui soovid ja satub kodus olema)
3 sl magusat tšillikastet
serveerimiseks värskeid koriandrilehti ja magusat tšillikastet 

Sulata krevetid ja kui kasutad külmutatud mangot, siis ka see. 
Vala nuudlitele keev vesi ja lase paar minutit pehmeneda. Nõruta. Loputa kleepumise vältimiseks sõelal külma veega ja jäta ootele. 
Haki tšilli, koriander ja münt, tõsta kaussi. Pressi laimist välja mahl ning riivi koor, lisa needki. Tõmba kurgist köögiviljakoorijaga pikad laastud, tõsta kaussi. Lisa ka mangotükid ja nuudlid. Nuudlid võid enne kääridega lühemaks lõigata, siis on salatit lihtsam segada ja süüa. 
Sega omavahel sojakaste, kalakaste (kui kasutad) ja 3 sl magusat tšillikastet. Vala salatile ja sega hoolsalt läbi. 
Serveerimisel kaunista salat värskete koriandrilehtedega. Nirista peale maitse järgi veel magusat tšillikastet. 

kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga

Kommentaare ei ole: