23. aprill 2016

Värskusest pakatav smuutikook

See kook sai tehtud esimest korda "Kilo ja Kalor" ajakirjale, kus ilmus lugu kergematest peotoitudest. Sellistest, peale mille söömist hõljud justkui udusulg, selmet taaruda nagu oleks kivi alla neelanud:). Mõlemad eelneva lause pooled on ilmselged liialdused, aga noh, annavad siiski vihje, miks võiks teinekord pidulikegi koosviibimiste laua puhul veidi kergemat joont hoida. Küpsetamist mittevajav kook maitseb nagu marjane hommikusmuuti, on värske ja kerge. Üheks korraks see tegemine ei jäänud, sest laste arvates oli see üks parimatest kookidest üldse, mis nad viimasel ajal on saanud ning nõudsid korduseid.
Ärge pahandage täiesti hooajaväliste värskete mustikate ja vaarikate pärast, mis tordil ilutsemas. Suurt muud värsketest marjadest ju praegu võtta pole ja ilu nimel pigistasin silma kinni. Koogi enda soovitan teha ikkagi hooajalistest maasikatest. Praegusel ajal siis neist, mis oma parimal küpsusastmel suvel on sügavkülmutatud. Kook annab hea võimaluse ka sügavkülma tühjendamiseks, mis praegu vastu suve on eriti aktuaalne. Mina püüan igatahes meeleheitlikult, ent siiski väga maitsval moel vabaneda kõigist mustika-, maasika- ja sõstrakarpidest, et teha ruumi värskele saagile.

Koogi põhjas kasuta võimalusel värskeid datleid (müüakse karbiga poodide köögiviljaosakonnas). Kui valmistad põhja kuivatatud datlitest, leota neid pehmendamiseks vees üleöö.

smuutikook

Smuutikook
12 lõiku

Põhi:
2,5 dl (150 g) mandleid
10 datlit
0,5 dl kookoshelbeid
noaotsaga soola

Täidis: 800 g (külmutatud) maasikaid
3 suurt ja hästi küpset banaani
200 ml kookoskoort
1,5 dl vahtra- või agaavisiirupit või vedelat mett
10 želatiinilehte
0,5 dl sidrunimahla
vormi määrimiseks kookosrasva
kaunistuseks marju ja värskeid või konservpuuvilju, mündi- või melissilehti

Kõigepealt valmista põhi. Selleks purusta mandlid, datlid, kookoshelbed ja sutsuke soola köögikombainis kleepuv-niiskeks massiks (selleks kulub u 2 minutit suristamist). Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri servad seest õhukese kihi kookosrasvaga kokku. Vajuta mandli-datlisegu tihedalt vormi põhja. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Kui kasutad külmutatud maasikaid, lase neil enne sulada. Püreesta maasikad (koos sulatamisel tekkinud vedelikuga) ja banaanid. Sega hulka kookoskoor ja agaavisiirup.
Pane želatiinilehed külma veega kaetult ligunema. Leota 5-10 minutit, kuni lehed on pehmed. Kuumuta kastrulis sidrunimahl. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivemaks, sulata kuumas sidrunimahlas. Lase segul paar minutit jahtuda, sega seejärel hoolsalt täidise hulka. Vala täidis põhjale. Lase koogil külmkapis vähemalt neli tundi tarduda.
Kaunista marjade, konservvirsikute, -aprikooside, mündilehtede vm soovikohasega.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Millega asendada zelatiini?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tere! Želatiini taimne alternatiiv on agar-agar, poodides täitsa ilusti müügil.