15. mai 2016

Kevadise kausitoidu retsept ja mõne sõnaga kausitoitudest üldse


kausitoidud/food in bowls

Kausitoidud (bowlfoods) on kuum trend. Kõik sai alguse tõenäoliselt kausismuutidest. Need on siis smuutid, mida süüakse kausist ja lusikaga, selmet klaasist juua. Kausismuutile saab peale laotada ka kõiksugu väärtuslikke lisandeid, mis teevad ta eriti isuäratavaks ja külluslikuks. Üks näide kausismuutist siin ülal fotol esimene.
Kausismuutide eeskujul hakkasid tervisliku elustiili jüngrid kaussidesse sättima kõike muudki. Hommikuks, lõunaks, õhtusöögiks või magustoiduks - kausitoiduks tundub leiduvat alati sobiv aeg. Kausitoitude popiks muutumisel ei saa alahinnata Instagrami olulisust. Mingil hetkel Insta lausa kubises kaunitest kaussidest, mis täidetud värvilise ja ülimalt tervisliku sisuga. Kausitoitude läbiv joon ongi tervislikkus ja täisväärtuslikkus. Väga suures on kausitoidud vegetaarsed, kuid mitte ainult. Kausitoit suurepärane võimalus tühjendada külmkappi erinevatest jäägijupikestest.
Kausitoit on tõeline mugavustoit, mille valmistamine ei nõua kuigi palju aega ega meeletut kokkamist, kuid söömine on eriti mõnus: mõelda, kui palju head kraami saab pista vaid ühe kausi sisse! Kauss toidunõuna ja selle käte vahel hoidmine iseenesest on juba kuidagi selline turvatunnet ja lõõgastunud olemist tekitav. Kui üldiselt ei ole ma üldse selle poolt, et süüa kusagil mujal, kui laua taga, siis kausitoidu puhul teen rõõmuga erandi: nii mõnus on kerida end diivanile, võtta kauss kätte, segada kõik seal leiduv omavahel läbi ja nautida oma maitsvat einet kasvõi filmi vaadates.
Kausitoitude tegemisel on piiriks vaid fantaasia. Jälgida tuleks lihtsalt, et ühes kausis oleks täisväärtuslik eine, milles leiduks nii teravilju, köögivilju või puuvilju ja ka mingi valguallikas - olgu see siis taimne või loomset päritolu.
Minust on saanud tõeline kausitoitude fänn. Ja no mis saabki selle vastu olla, kui vaid ühe kausitäie näol korraga saab endale kiiresti eineks sättida nii palju maitsvat ja kasulikku, boonuseks veel isuäratav välimus. Saladuskatte all tuleb tunnistada, et kiirelt kapis olemasolevast kraamist valmivad kausid on minu päästerõngad õhtuteks, mil lapsed on tellinud näiteks kartuliputru ja hakklihakastet või pastat koorekastmes või muud taolist. Igati maitsvad ja toredad lastega pere argiõhtu road ja teen neid meeleldi, kuid ise eelistaks siiski süüa midagi, khmm, enamat. Siis veidi külmkapis tuuseldamist, natuke tükeldamist, suts midagi veel ehk pannilt läbi ja voilà! - kõik on rõõmsad ja rahul:)

Kevadine kauss
paras eineks ühele

See kevadine salatikauss koosneb teravilja osas pruunist riisist ja kevadistest köögviljadest ja idudest. Valguallikaks on muna ning kõik seob kokku mõnusalt kreemjas jogurti-tillikaste. Kui jätad munakollase pehmeks, seguneb seegi segades ülejäänud ainetega ja toit muutub eriti mõnusalt kreemjaks.

kevadine kauss/spring bowl


5 sparglivart
väike peotäis suhkruhernekaunu
1 muna
1 dl keedetud pruuni riisi
2 redist
1 sl idandeid
rohelist sibulat

Jogurti-tillikaste:
2 sl maitsestamata jogurtit
1 sl hakitud tilli
soola, pipart

Valmista kõigepealt kaste. Sega hakitud till jogurtiga, maitsesta soolaga. Jäta ootele. Lõika sparglivartelt alumine osa ära. Neid saad kasutada mujal, näiteks püreesupi sees. Selles toidus vajad ainult ülemisi õisikupoolseid varreosi. Kuumuta kastrulis vesi keema ja blanšeeri suhkruherneid ja spargleid 1 minut. Nõruta kuumast veest ja tõsta hetkeks jääkülma vette. Nõruta taas. Prae munast härjasilm. Viiluta redised.
Jaota taldrikule riis, sparglid, suhkruherned, praetud muna, redised ja idandid. Tõsta juurde kaste. Puista peale hakitud rohelist sibulat. Maitsesta soola ja pipraga. Sega kausitäis enne söömist läbi.

********************************
Kirjutasin kausitoitudest ka maikuises ajakirjas "Tervis Pluss", seal ilmusid veel ka need retseptid, millest pildid postituse alguses (fotol vasakult): kausismuuti, aasiapärane kauss, hommikune toortatrakauss marjade ja seemnetega ning kausitoit kinoa, tofu, ubade, avokaado ja spinatiga.

Kommentaare ei ole: