14. juuni 2016

FAO27 Tabasalus ja üks eriti maitsev krevetiretsept

Kalakohvik FAO27 Tabasalus

Mõni aeg tagasi külastasin koos teiste blogijatega Tabasalu Gurmee Garaažis asuvat kalakohvikut FAO27. Usinamad toidublogide lugejad on tõenäoliselt juba nii jõudnud nii siit kui sealt meie visiidist lugeda. Kuid hea asja puhul küll küllale liiga ei tee. Ja nii lükkan minagi suurima rõõmuga FAO 27 tegemistele hoogu juurde.
Söögikoha nimi võib esmapilgul tekitada kummastust, kuid lähemal süvenemisel on nimevalik igati loogiline: FAO27 tähistab nimelt Kirde-Atlandi kalapüügipiirkonda, kuhu kuulume ka meie ning mitmed teised põhjapoolsed mereriigid.  Tegelikult olin ma sellest kohvikust kuulnud juba varemgi, kuid kuna Tabasalu ei jää kohe kuidagi mu liiklemistrajektoorile, siis siiani polnud ma vaatamata oma kalalembusele sinna sattunud. Asjata! Tallinlastel tasub see väike sutsakas sõitu igal juhul ette võtta, eriti arvestades seda, et pealinn vaid kalale ning mereandidele keskendunud söögikohtadega just ei hiilga.
FAO27 on muuseas Pärnu turu veerel juba mitu aastat edukalt tegutseva Pärnu Kalamajaka Kohviku sõsar, peakokaks on Pärnu kohvikule juba uhke hoo sisse veeretanud Jaanus Krass.
FAO27 on mõnusalt hubane ja rahulik omas rütmis kulgev paik. Sinakad merele viitavad toonid, põletatud puidutoonid ning seintel pilku püüdvad kala- ja mereteemalised lahedad kompositsioonid viivad meeleolu hetkega õigele, st merele viitavale lainele.

Kalakohvik FAO27 Tabasalus

Kalakohvik FAO27 Tabasalus
Kalakohvik FAO27 Tabasalus
Kalakohvik FAO27 Tabasalus2


Kalakohvik FAO27 Tabasalus

Kalakohvik FAO27 Tabasalus

Kalakohvik FAO27 Tabasalus
FAO 27 Peakokk Jaanus Krass, kelle taktikepi all valmivad kohvikus pakutavad merelised hõrgutised.

Kalakohvik FAO27 Tabasalus

Kalakohvik FAO27 Tabasalus
Pildikesi köögist. Toidublogijad ei jäta kunagi kasutamata võimalust restorani kööki piiluda, nii ummistasime ka seekord restorani südame ja koperdasime oma kaameratega kokkadel jalus. Köök on FAO-s ehe ja aus. Kõik, alates toitudes kasutatavast kalapuljongist, valmistatakse ise ja seda on ka toitude maitses tunda.
gratineeritud austrid ahju minemas
Gratineeritud austrid on just ahju minemas.

Liigselt vigurdamata nii maitsete kui serveerimise osas on Jaanusel õnnestunud saavutada muljetavaldavad kala- ja mereanniroad, milles on läbivaks jooneks täiesti äratuntav oma stiil. Austreid õnnestus mekkida lausa kahel moel. Eelmisel fotol ahju supsavad austrid kannavad kena nimetust auster Rockefeller. Toores auster on seltsi saanud küüslaugu-petersellivõi, imepeeneks hakitud peekonit ja punast sibulat ning krõbeda panko. Selle seguga täidetult gratineeritakse auster kiirelt ahjus. Küpsusaste oli viimistletud täiuseni - auster oli saanud kuuma, kuid vastupidiselt mu kartustele oli siiski õrn ja täiesti äratuntavalt auster. Gratineeritud austreid ei olnud ma kunagi varem proovinud, justnimelt pelguses saada kuiv ja üleküpsetatud karbitäis. Need maitstud Rockefellerid olid aga tõepoolest muljetavaldavalt hõrgud.

gratineeritud austrid

Üks endast lugupidav kalalae ja mereandidele spetsialiseerunud söögikoht ei saa kuidagi ilma värskete austriteteta. Ei puudu nad ka FAO27 menüüst. Serveerituna rohkel jääl vanast heeringakarbist koos sobivate lisanditega:

värsked austrid

Austritele järgnes imetabaselt aromaatne kausitäis mereande. Sinikarbid, rohekarbid, südakarbid ja krevetid sidus ühtseks tervikuks sellerist, tšillist ja küüslaugust maitset saanud või-veini kaste. Ürdiks aed-harakputk.

mereannimix

Minu lemmikuks ja suurimaks vau-hetkeks osutus minimalistlik, kuid ideaalselt klappiv kooslus grillitud tuunikalast koos grillitud arbuusiga, lisandiks mündiga maitsestatud Kreeka jogurtiga. Maitseks veidike ka wakamet ja balsamicot. Täiuslikult suvine!

tuunikala arbuusiga

Hooajalisuse tajumisega FAO27-s probleeme ei ole, ka Kalamajakas suitsutatud latikas , millel kaaslasteks krõbedad kartulid, värske soolakurk (oli minu jaoks veidi liiga soolane) ja tšillimajonees, on igati suvine roog. Latikale tegi põnevaks võist, meest, ingverist ja vürtspiprast glasuur. Näpud said puhtaks limpsitud!

suitsulatikas kartuli ja soolakurgiga

Kohe FAO27 kõrval, sealsamas Gurmee Garaažis asub Pärnu Kalamajaka kalapood, kust olen nii mõnelgi korral värsket merekraami hankimas käinud. Valik on suur ja alati värske, nii et kalasooviga Tabasalusse sõit tasub end alati ära. Väikese soovitusena poele on see, et müügis võiksid olla külmakotid, et kaugemalt tulijategi värske kala koju jõudes ikka sama värske oleks.

Kalamajaka pood Tabasalus

Kalamajaka pood Tabasalus

FAO27 ei saatnud meid ära ei tühja kõhu ega ka tühjade kätega. Saime kõik kodusteks katsetusteks kaasa midagi maitsvat kõrvalolevast kalapoest, millest siis kodus midagi maitsvat võluda. Loosi tahtel sattusid mulle toored hiidkrevetid. 
Et värske kala ja mereandide valmistamise puhul kehtib poest tulles reegel mida varem, seda parem, ei võtnud ma pikka mõtlemisaega. Kriitiline pilk külmkapi sisule andis idee küpsetada krevetid pannil kiirelt aasiapärases gochujangi-sojakastmes, kaaslaseks teravaid maitseid tasakaalustav neutraalne ja tervislik suvikõrvits. Gochujang on Korea maitsepasta fermenteeritud tšillist. Samaaegselt soolane, hapukas ja terav pasta annab toidule hetkega ehtsa Korea touchi.
Jätsin krevetid puhastamata ja praadisin tervelt. Tegu on mõnusa suvise näputoiduga, boonusena eraldub näppude vahel krevette puhastades krevetikestadest sõrmedele nii palju head maitset, et neid võikski limpsima jääda:) Toit valmib umbes 10 minutiga.

krevetid gochujangiga

Hiidkrevetid gochujangi-sojakastmes suvikõrvitsaga
kolmele-neljale

1 noor ja sale suvikõrvits
u 15 hiidkerevetti
1 sl tamarit (Jaapani sojakaste)
praadimiseks õli
soola, pipart

Roa tegemiseks vajad kahte panni, üks suvikõrvitsale ja teine krevettidele. Viiluta suvikõrvits pikkupidi õhukesteks laastudeks. Seda on hõlbus teha juurviljakoorija või juustunoaga. Keskmine osa, mis on pehme ja semmnetega, jäta kasutamata. Kuumuta pannil veidi õli ja prae suvikõrvits paari minutiga veidi pehmemaks. Maitsesta soola ja pipraga. ning jäta ootele. 
Nüüd krevettide juurde. Sega väikeses kausikeses omavahel gochujang ja tamari. Kuumuta teisel pannil suts õli ja tõsta krevetid pannile. Prae minutijagu. Lisa kaste. Kuumuta pidevalt segades, nii et kõik krevetid saaksid kastmeseks. Prae veel vaid nii kaua, kuni krevetid on just-just küpsed, selleks ei kulu üle paari minuti. 
Serveeri krevette koos suvikõrvitsaga, söömiseks sobivad korraga nii kahvel kui sõrmed.

krevetid gochujangiga ja suvikõrvits

Kommentaare ei ole: