9. september 2016

Mahlane õunakook toortatrajahuga

tatrajahust õunakook

Septembrikuine nädalavahetus ilma õunakoogita pole ju see päris õige. Seekordseks puhkepäevade küpsetusprojektiks soovitan suurima hea meelega sedasama lihtsalt valmivat, kodust ja maitsvat õunakooki!  Võipakki selle küpsetamiseks avama ei pea ja nisujahugi pole tarvis. Hapukoorest tuleb piisav rammusus ning jahuna toimib suurepäraselt tervisesõber toortatrajahu. Viimast valmistavad mitmed kodumaised tatrakasvatajad, vaadake poes lahtiste silmadega ringi! 
Inspiratsiooni sain Lia Virkuselt ja tema hiljuti ilmunud raamatust "Tatratoidud 2. Toortatratornidest küpsisetordini". Sealne kook valmib rabarberiga ning suhkrukogus on suurem, õunakook õnnestub ka vähemaga. 
Igatahes on tegu hästi mõnusa koduse koogiga, mis viib keele alla nii ahjusoojalt kui ka veel järgmiselgi päeval, mil ta on muutunud veelgi pehmemaks ja mahlasemaks. Koogi küpsetamine on lihtsamast lihtsam, nii et mis muud, kui ahjud sooja!

Mahlane õunakook toortatrajahuga

500 g õunu (puhastatult 400 g õunatükke)
4 muna
2 dl rafineerimata roosuhkrut
400 g hapukoort
2 dl toortatrajahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
Peale: suhkrut ja kaneeli, peale ahjust võtmist soovi kooral ka tuhksuhkrut

Puhasta õunad südamikest ja tükelda väiksemateks tükkideks. Vahusta munad suhkruga. Lisa hapukoor ja küpsetuspulbri ning kaneeliga segatud jahu.
Viimaks sega hulka õunatükid. Kata 23 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Kalla tainas ahjuvormi. Puista peale veidi kaneeli ja suhkrut.  Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Kui soovid, sõelu veidi jahtunud koogile tuhksuhkrut.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh retsepti eest, eri õunakookidest ei saa kunagi küll... Kas tatrajahu asemel oleks mõeldav kasutada ka mingit muud, näiteks kaerajahu?

Kerttu ütles ...

Ma ise mõtlesin proovida speltanisujahuga ja ehk veidi kliisidi.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Olen ise küpsetanud seda ainult tatrajahuga, seega ei oska muude jahude osas väga täpselt öelda. Aga tõenäoliselt õnnestub, miks ei peaks! Blogis on varasemast olemas ka üks hästi mõnus kaerajahust õnakook iiriskommidega- kaera ja õuna maitse koos on väga head. Speltaga on ka kindlasti maitsev, nii et head katsetamist!

Jaanika Pikaru ütles ...

mitu grammi umbes 1 dl toortatrajahu on?

Anonüümne ütles ...

Aitäh, see on vist üks parimaid õunakooke. Just tegin ja maitseb nii hästi:) Toortatrajahu leidsin looduspoest.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Jaanika, peaks olema u 65 g. Hetkel suure koogitamisega tatrajahu otsa saanud, ei saa täpselt üle kaaluda. Aga arvatavasti on ta enam-vähem sama raske, kui nisujahu, mille järgi võikski teisendada.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Rõõm kuulda, et meeldib! Aitäh muljeid jagamast:)

Aet ütles ...

Kas on oluline ka mitme %-list hapukoort kasutada?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Aet- tõenäoliselt õnnestub nii 10, 20 kui 30-protsendilisega. Ise olen kasutanud selles koogis 20-protsendilist hapukoort.

Aet ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Anonüümne ütles ...

Tainas jäi vedel, õunatükid vajusid põhja :( ja lisaks tagantjäreletarkusena tõdesin, et 23cm vorm jäi tainakoguse kohta väikeseks ning ka õunatükke oleks võinud rohkem olla. Retsepti järgisin punktipealt. Ainsa põhjusena tuleb pähe, et kasutasin L-suuruses mune. Maitsel ei olnud viga, proovin kindlasti uuesti.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Kahju, et nii läks. Ei oska millegi muu süüks seda panna, kui suurte munade. Olen ise teinud kooki mitmeid kordi (katsetasin erinevaid jahusid, kaera-, täisteranisu jms) ja kunagi ei ole midagi taolist juhtunud. Tainas otsustas vist lihtsalt sul jonnida :) Igatahes, kui vähegi julged veel katsetada, proovid ehk uuesti. See peab õnnestuma!