25. oktoober 2016

Mereandide lummuses: kaheksajalasalat, tuunikala poke, must pastaveenuskarpidega ja veidi vintis kammkarbid

Viimase kuu jooksul hõljub meie kodus pidev mereline hõng. Käsil on üks suurem mereande hõlmav töö, mille tarbeks tuleb palju retsepte läbi kokata. Kaheksajalad, erinevad karbid, krevetid, seepiad ja kalmaarid on külmkapis saanud oma riiuli ja vormuvad muudkui erinevateks keelt alla viivateks taldriku-, kausi- ja pannitäiteks. Tulemust peaks näha saama jaanuaris-veebruaris.
Aga mitte sellest ei tahtnud ma rääkida:) Hoopistükkis sellest, et küll küllale liiga ei tee! Kui Kaubamaja teavitas mind oma käimasolevast meredelikatesside nädalast, ei mõelnud ma kaua, vaid maandusin pikemalt mõtlemata nende mereannileti ees, mis on tõepoolest külluslik. Ja muide, seda ka väljaspool käimasolevat kampaaniat, soetan sealt mereande pidevalt. Austrifännide rõõmuks on neid praegu letis lausa kolme sorti. Lisaks habemenoakarbid, veenuskarbid, mandelkarbid, väikesed meriteod, sinimerikarbid, kammkarbid, erinevad krevetid. Kaladest tuur, mahi-mahi, tuunikala, mõõkkala ja paljud teised. Mitmed neist on praegu tavapärasest soodsama hinnaga, nii et mereanniaustajatel tasub kindlasti Toidumaailmast läbi põigata - meredelikatesside nädal kestab kuni 30. oktoobrini.

veenuskarbid (clams, vongole)

Kõik, kes mereande armastavad ja neid palju kokkamisel kasutavad, teavad, et mereannid on lisaks muule seski mõttes tänuväärsed, et neid saab kasutada uskumatult erineval moel. Supid, pastad, kastmed, vokid, karrid, salatid, erinevad rahvusköögid - mida i-ga-nes ja kõik ü-li-mait-sev!
Koondasin siia postitusse mõned oma lemmikretseptidest, kus mereannid aukohal. Kõik selles postituses kasutatud toiduained ongi pärit Kaubamaja Toidumaailmast. Nii et kui tekib küsimus, kust saada näiteks lisaks mereandidele musta pastat,  wakamet või muud mitte just päris igapäevast toidukraami, teate, kuhu suunduda.

MUST PASTA VEENUSKARPIDEGA

Itaalia klassikule spaghetti alle vongole toetuvas roas on tavalise pasta asemel must. Kasutan mereannipastade juures seda sageli - pasta on mustaks värvitud samuti mereandide abil, nimelt seepiatindiga - sestap on ta mereannitoitudesse kui loodud. Dramaatiline välimus on loomulikult vaid lisaboonuseks. Tegu on hästi lihtsalt valmiva, kuid samas supermaitsva toiduga,. Täpselt samamoodi saab tegelikult kirjeldada ka teisi selle postituse kangelasi. Mereannid küpsevad kiiresti, seega ei ole mingit tarvidust varuda tunde pliidi ääres seismiseks ja pikemaks vaaritamiseks.

veenuskarbid musta pastaga (clams, vongole)

Must pasta veenuskarpidega
neljale

üks kott (u 700 g) veenuskarpe (clams, vongole)
2 sl oliiviõli
2 sl võid
300 g musta pastat (spagetid või linguiinid)
1 sibul
3 küüslauguküünt
1 tšillikaun
200 ml valget veini
pole sidruni riivitud koor ja sortsuke sidrunimahla
peotäis värsket peterselli
soola, musta pipart

Pese karbid voolava vee all. Puhasta pealt kõigest võimalikust sodist. Kui mõni karp ka koputamise peale ei sulgu, viska ära.
Haki sibul, küüslauk ja tšilli. Kuumuta suurel sügaval pannil või paksema põhjaga suures potis õli ja või. Passeeri sibulat-küüslauku-tšillit umbes 7 minutit, kuni sibul on klaasjas. Maitsesta soola ja musta pipraga. Lisa pannile karbid. Vala peale vein ja lase keema. Kata pann kaanega
Lase vedelik potis keema. Lisa karbid. Kata pott kaanega. Keeda umbes 5 minutit. Raputa karpe vahepeal paar korda. Kõik karbid, mis keetmisel ei avanenud, viska ära. Puista sekka peotäis värsket hakitud peterselli, nirista sortsuke sidrunimahla ja lisa ka poolelt sidrunilt riivitud koor. Sega läbi.
Keeda pasta. Vesi selleks pane keema juba siis, kui hakkad sibulat-küüslauku hakkima, siis valmib kõik kenasti ühel ajal. 
Paku karpe pastaga. Võid segada juba pannil või taldrikus, vahet ei ole. Selle toidu kõrvale kohe peab käima üks mõnus krõbedakooreline baguette või ciabatta, sest mida siis veel sellesse imelisse taldrikus olevasse leemesse kasta.

veenuskarbid musta pastaga (clams, vongole)

veenuskarbid musta pastaga (clams, vongole)

KAHEKSAJALA SALAT

Kaubamaja mereanniletis ilutsevad uhked pontsakad Vahemerest püütud kaheksajalad. Kes varem kaheksajalga from scratch pole valmistaunud, siis teadmiseks, et midagi kontimurdvat selle juures ei ole ja pelg, et liha jääb vintske või kummine, on pigem müüt. Kui on kvaliteetne tooraine, siis 30-40 minutit keetmist kas maitsestatud vees või omas mahlas, millele lõpupoole lisatakse veini - ja hõrk kaheksajalg ongi kasutusvalmis. Meil poes müüdavad kaheksajalad on enamjaolt ka puhastatud, nii et potti ja kõik! Edasi siis grillile, marineeruma, salatisse või muudesse toitudesse - kuidas iganes parasjagu soov on.
Kui aga siiski suurt mereelukat koju ei soovi tassida või läheb tarvis väiksemat kogust, siis on hea võimalus osta juba valmis keedetud ja kenasti vaakumisse pakendatud kaheksajala kombits või paar. See salat ongi valmistatud valmiskeedetud kaheksajalast. Koriander ja laim on selle salati põhilised maitseandjad, nii et kasuta neid kindlasti.

octopus

Kaheksajala salat
kahele-kolmele

u 200 g keedetud kaheksajalga (saab osta kombitsate kaupa, pakendatud valmistootena)
10 kirsstomatit
pool kurki
1 väiksem punane sibul
3 sl hakitud värsket koriandrit
3 sl hakitud värsket peterselli
3 hakitud rohelise sibula vart
poole laimi mahl
2 sl oliiviõli
soola, musta pipart

Tükelda kaheksajalg, tomatid ja kurk. Viiluta õhukeselt sibul. Tõsta kõik koostisained suurde kaussi ja sega läbi. Salat võiks enne söömist pool tundi seista ja maitsestuda.

octopus

octopus salad
picpoul
Languedocist pärit värskendav, kerge ja õrnalt tsitruseline Picpoul on mereandide juurde täpselt õige vein.


VEIDI VINTIS KAMMKARBID

Kammkarpide küpsetamisel pole muud kunsti, kui meeles pidada vaid seda, et
1) panni kuumus peab olema parajalt kõrge, ei kammkarbi pind hakkaks kohe pannile pannes karamelliseeruma
2) panni ei tohi kammkarpidega "ülerahvastada", siis hakkavad nad kiire praadimise asemel hauduma
3) üleküpsetamisel muutub kammkarbi liha õrnast delikaatsest suutäiest kummiseks ja maitsetuks, seega: kõrge kuumus ja vaid umbes 1,5 minutit kummalegi küljele ja hõrk ning kõigile muljet avaldav roog ongi valmis!

kammkarbid konjakiga

Veidi vintis kammkarbid
kahele

Teen seda pannitäit konjakiga, mis annab kammkarpidele eriliselt luksusliku olemise. Konjaki asemel võib kasutada ka viskit või calvadost, tulemus on ikka hõrk ja imehea.

1 küüslauguküüs
1 sl oliiviõli
2 sl võid
10-12 kammkarpi
2 sl konjakit
soola, musta pipart
värsket peterselli

Haki küüslauk. Kuumuta pannil oliiviõli ja või. Lisa küüslauk ja prae segades u 1 minut. Lisa kammkarbid ja prae mõlemalt küljelt 1,5 minutit. Maitsesta soola ja musta pipraga. Nirista kammkarpidele konjak ja lase korraks keema tõusta. Puista peale värsket hakitud peterselli ja söö kohe, kasvõi otse pannilt, kastes saia kammkarpide aromaatsesse kastmesse.

TUUNIKALA POKE


Oma isikliku lemmiku, poke, jätsin siia lõppu maiuspalaks. Poke on Havai toit, mis viimase aasta-paariga saanud söögikohtades üle maailma hästi popiks ja kogub pidevalt poolehoidjaid. Tõeline viimase aja trendiroog. Tegu on taaskord väga lihtsa ampsuga: toorest kalast valmistatud kausitäiele annavad maitset peamiselt sojakaste ja seesamiõli. Tartarist, sashimist ja cevichest, mis ju samuti kõik toorest kalast tehtud,  eristab poket teda juba visuaalselt see, et poke puhul lõigatakse kala kuubikuteks. Need siis segatakse maitseainetega ja ongi valmis! Minu jaoks on poke näol tegemist täiesti sõltuvusttekitavalt maitsva roaga, mis kaob kausist kohe, kui valmis. Lisan kausitäiele ka wakame-vetikaid, mis sobivad siia suurepäraselt ja teevad roa veelgi ilusamaks, kui ta muidu on. Samas ei ole nad muidugi mingi kohustuslik komponent. Poke kõrvale võib süüa ka riisi. Nagu ikka toorest kalast tegtud toitude puhul - eeldus number üks on värskusest pakatav ja ilus, igasuguse kõrvalise lõhnata kala.

tuna


Tuunikala poke
kahele-kolmele

u 250 grammine tükk tuunikala fileed
pool mugulsibulat
3 rohelise sibula vart
pool tšillikauna
1 sl musti või valgeid seesamiseemneid
1-2 sl wakame vetikaid
Kaste:
2 sl sojakastet (võimalusel tamarit)
1 sl seesamiõli
1 tl vedelat mett
soola, musta pipart
soovi korral kõrvale riisi

Lõika tuunikala umbes 1-1,5 cm suurusteks kuubikuteks. Haki muguslibul ja roheline sibul ning tšilli. Lisa seesamiseemned ja wakame. Sega kokku kaste. Lisa kalale ja sega kõik õrnalt läbi. Lase 5 minutit toatemperatuuril maitsestuda ja asu maiustama. Soovi korral söö kõrvale riisi.

tuna poke

tuna poke

tuna poke

Postitus valmis koostöös Kaubamaja Toidumaailmaga.

5 kommentaari:

Katri ütles ...

Väga ahvatlevad retseptid. Sattusin lugema kuna ostsin täna sealtsamast Kaubamajast sinimerekarpe. Ma ei tea kas mul on halb käsi mereandide ostmiseks (tegelikult tean, et on küll) aga karpidest pooled ei kõlvanud, suur hulk oli robustselt puruks ja veel omajagu ei viitsinud ennast kokku tõmmata. Kas on mingi kindel aeg ja koht kust saaks karpe nii soetada et ei pea pooli ära viskama? Jube tüütu sest kui juba märkimisväärne osa karpe on kõlbmatud tekib endal paras stress sellest et kas nüüd said ikka KÕIK halvad karbid välja või on veel mõni üllataja kusagil valvel ja ootab et saaks pahaaimamatu sööja kõhtu lipsata.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Aitäh heade sõnade eest retseptide aadressil. Kahju kuulda, et seekord karpidega niimoodi läks. Mul endal on kvaliteediga küll alati vedanud. Näiteks nendestsamadest veenuskarpidest, millest must pasta tehtud, ei läbinud kvaliteedikontrolli vaid üks karbike:)

Anonüümne ütles ...

Kas seda võiks ka lõhega teha?

Mari-Liis Ilover ütles ...

Sa mõtled seda viimast - poket? Jaa, kindlasti proovi - lõhega samuti superhea!

Anonüümne ütles ...

Tänan!