2. oktoober 2016

Oliiviõli- ja mandlihõnguline õunakook

Õunu sajab endiselt ustest ja akendest ning õunakoogita ei õnnestu veeta ühtegi nädalavahetust. Õunaküllus pakub piisavalt võimalusi ka harjumuspärastest maitsetest erinevateks katsetusteks. Mu poolehoid oliiviõliga tehtud kookide vastu, mis sai alguse anarhistlikust ploomikoogist (retsept SIIN), jätkub nüüd selles oliiviõli- ja mandlihõngulises õunakoogis.  Kreeka jogurt, mandlijahu ja oliiviõli küpsevad koos õuntega hõrguks ja maitseküllaseks koogiampsuks. Hea on teada sedagi, et enamus koostisained on rafineerimata. Keha on sellise koogi üle kindlasti palju rõõmsam ja tervem, kui lumivalgeid tühje kaloreid saades.
Esialgu oli mul plaanis koogi sisse ka rosmariini panna. Et aga vältida olukorda, et mehega kahepeale peaksime terve koogi nahka pistma ("emme, koogil on imelik maitse"), jätsin rosmariini targu välja. See jääb edasijõudnutele: kes soovib, võib proovida rosmariiniga- usun, et maitseb põnevalt. Väga hea on ta aga ka niisamagi. Julgust teistmoodi maitsete katsetamisel!

õunakook mandlijahu ja oliiviõliga

Oliiviõli- ja mandlihõnguline õunakook

2 muna
100 g rafineerimata roosuhkrut
75 g mandlijahu
125 g kvaliteetset täisteranisujahu (kasutasin Kaarli talu peene jahvatusega täisterajahu, aga sobib ka tavaline valge jahu)
2 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
150 g Kreeka jogurtit
0,5 dl oliiviõli
3 õuna
lisaks 1-2 sl rafineerimata roosuhkrut, 25 g võid , 2 sl mandlilaaste, tuhksuhkrut

Vahusta munad suhkruga. Sega omavahel mandlijahu, nisujahu, vanillisuhkur ja küpsetuspulber ja sool. Sega munavahu hulka. Lisa ka Kreeka jogurt ja oliiviõli ning sega ühtlaseks tainaks. Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad võiga. Vala tainas vormi.
Tükelda õunad ja laota tainale. Puista õuntele suhkur, väikesed võitükid ja mandlilaastud. Küpseta 180 kraadises ahjus (pöördõhk) umbes 40 minutit. Sõelu koogile enne söömist tuhksuhkrut.

õunakook mandlijahu ja oliiviõliga õunakook mandlijahu ja oliiviõliga

Koostööpostitus D-Kokaraamatuga.

8 kommentaari:

Kiisukeauh ütles ...

Suur aitäh! Tundub väga maitsev olema. Nagu kõik su kokkamised. Olen teie blogil ammusest ajast silma peal hoidnud ja päris palju toite järgi teinud. Mina olen küll tavaline amatöörkokk aga süüa meeldib väga teha. Ja uusi retsepte on nii põnev järgi teha. :)

rebane ütles ...

Ah, kui kaunis koogitaldrik!

Ja loomulikult näeb kook ise ka imeline välja. :)

Kristi

Mari-Liis Ilover ütles ...

Aitäh, Kristi! Koogialus on tõesti kaunis, selle tegi Triin Tomingas Kadrioru Savitoast: http://keraamiline.ee/

Mari-Liis Ilover ütles ...

Tänud heade sõnade eest, Kiisukeauh! Ja kas tead, mis, minagi olen tavaline amatöörkokk, kellele meeldib hästi süüa teha ja hästi süüa! :)))

Renaata renaata ütles ...

Tere
Mida teha meeletu magusaisuga ?
Kas võib viga olla toitumises üldse?
Väikese lapse kõrvalt on veidi raske korralikke toidukordi planeerida

Mari-Liis Ilover ütles ...

Renaata, kirjuta mulle palun aadressil mariliis.ilover@gmail.com. Saame siis lähemalt su murest rääkida. Tegutsen ka toitumisnõustajana. Usun, et leiame koos su liigsele magusaisule lahenduse:)

Anonüümne ütles ...

Kas voiks selles koogis asendada nisujahu kaerajahuga? Ei saa gluteeni syya, aga kook on nii isuaratav, et tahaks ikka kupsetada :)

Mari-Liis Ilover ütles ...

Usun, et ikka võib. Niisamuti võib ka tatrajahuga proovida.