8. detsember 2016

Mango-tšiiaseemne puding

mango-chiapuding

Ma ei tea, kuidas teiega lood, aga minu hommikud on küll praegu hüüdlausest "Tõuse ja sära!" sama kaugel, kui jaanipäev jõuludest. Peale äratuskella kohatult tüütu pinina vaigistamist tahaks end veel nii mõnekski tunniks, et mitte öelda kevadeni, tekkidesse mässida ja lihtsalt vaikselt poolunes oodata, kuni energia taas tagasi. Aga kus sa saad. Aasta kiireim aeg, vähemalt minu jaoks, on täies hoos. Lisaks tavapärasest oluliselt tihedamale töögraafikule (Kalamaja Kokalubiga seotult) on täpselt nädal enne jõule kaksikute sünnipäeva grandioossed pidustused, siis rõõmu- ja rahupühad ise oma täies hiilguses, koos kaasnevate ettevalmistuste, kingituste, külaskäikude ja lõputu sahmerdamisega. Et pidev pimedus ja sompus aknatagune meid aastalõpurallist läbijooksmisel kohe üldse ei toeta, tuleb sära ja jaks leida muudmoodi. See päikeseline kausitäis aitab kohe kindla peale tõusta ja särada ja sobib muidugi ka igal muul ajal, kui tahaks midagi, mis on ühtaegul magus, värskendav ja turgutav.

Praegu on poes müüdavad mangod (vähemalt meie kodupoe Rimi omad) igati maitsvad, mahlased, magusad ja küpsed. Selliseid küpseid mangosid kasutades ei pea mett, siirupit ega üldse mingit magusainet lisama. Külmutatud mango kipub hapukam olema, nii et seda kasutades toimi maitse järgi - kui puding tundub hapukas, lisa mett või vahtrasiirupit.
Tšiiaseemned kannavad õigustatult supertoidu tiitlit, kuna on äärmiselt toitaine- ja energiarikkad. Suures koguses omega-3 rasvhappeid ja antioksüdante sisaldavatel terakestel on mõnusalt mahe pähkline mekk. E tšiiaseemnetel on on omadus vedelikuga kokkupuutel moodustada želeetaolist ainet, saab neid edukalt kasutada pudingute ja tarretiste tegemiseks. Vaata ka neid tšiiaga retsepte:

Tšiia ja kookospiima puding
Maasikamaius tšiia seemnetega
Mustikasmuuti kookospiima ja tšiia seemnetega

Mango-tšiiaseemne puding
kolmele

250 g külmutatud mangot või 2 hästi küpset värsket mangot
1,5 dl kookospiima
(1-2 sl vedelat mett või vahtrasiirupit)
1 tl vanilliekstraksti
3 sl tšiiaseemneid
kaunistamiseks kookoshelbeid või -laaste ja münti

Koori värsked mangod köögiviljakoorijaga ja tükelda viljaliha koos mahlaga otse blenderisse. Kivi ümbert aita sõrmedega kaasa, et kogu hea kraam ikka toidu sisse saaks. /Külmutatud mangol lase kõigepealt sulada ja vala siis blenderisse./ Lisa blenderisse ka kookospiim, magustaja ja vanill, mikserda ühtlaseks. Lisa tšiiaseemned ja sega väikesel võimsusel korraks läbi, nii et seemned ei purune. Seemned võib loomulikult sisse segada ka käsitsi.
Tõsta magustoit kaussidesse ja pane vähemalt tunnikeseks külmkappi. Kui soovid seda teha hommikusöögiks, tõsta juba õhtul külma. Kaunista kookoshelveste või -laastude. mündilehtede ja mangotükikestega.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aitäh Mari-Liis retsepti eest! Eesti retseptiblogidest ei osanud sellist mangoretsepti kohe oodata. Maakera kuklapoolel on mango hooaeg täies hoos, nii et suure mangosõbrana võtan tegemise ette (jah, kirjutasin juba enne retsepti läbiproovimist:)
Häid jõule!

Mariin Sirk ütles ...

Väga isuäratav! Mõtlesin, et proovin hoopis mangopüreega.

Mari-Liis Ilover ütles ...

Jaa, muidugi, Mariin - mangopüreega ka väga hea!

Mari-Liis Ilover ütles ...

Ilusat jõuluootust sullegi maakera kuklapoolele! /veidike kade ka värskete küpsete mangode pärast :D/