18. detsember 2016

Röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits - kerge ja värviline jõulutoit. Mahlane kalkuni-läätseterriin ka.

Ajad, mil jõulutoidud pidid olema uputatud searasvasse, suhkrusse ja jahusse, on möödas. Mitte et neis kolmes nüüd midagi kohutavalt jubedat oleks. Vahel harva ja natukene süüa ka mitte maailma kõige tervislikumaid toiduaineid on igati okei. Lihtsalt tänapäeval pole enam mingit erilist vahet argi- ja pidutoitudel. Eriliselt rammusaid, rasvast nõretavaid ja suhkrumagusaid toite tehti kunagi ju vaid pühadeks, muul ajal aeti läbi kasinamalt ja kergemalt. Tänapäeva maailmas aga pistetakse magusaid saiakesi, komme, liha ja kõike muud, mis kunagi oli vaid parimate pidupäevade roog, igapäevaselt. Sestap puudub igasugune mõte või vajadus süüa jõulude ajal kõike seda topeltkogustes.
Eraldi lugu on traditsioonidega. On traditsioone, mida ma austan väga ja ühed neist on klassikalised jõulutoidud. Sestap, vaatamata toidumaailma hiigellainena üle ujutavast tervisetrendist, on ka meie pere jõululaual nui neljaks nii seapraad, sült, verivorstid, ahjukartulid, hapukapsas (see muidugi siia loetellu konteksti mõttes hetkel ei sobi, kuna ongi igati tervisesõbralik toit), piparkoogid ja ehk magus, võine ja šokolaadine jõulukringelgi. Mis üldse oleks jõuluõhtu kõige selleta?
Pühadeaeg on aga pikk, uue aasta esimeste päevadeni välja. On pidusid, koduseid söömaaegu, külaliste vastuvõtmist, külaskäimisi. Kohe kindlasti ei jaksa ega taha ma traditsioonilist jõulutoitu süüa järjest mitu päeva - kodus, külas, igal pool ja terve pühadeaja -eieiei! Liiga raske, liiga toitev, liiga-liiga kõike. Ja ausalt öeldes kisub pikapeale ju igavaks ka kogu see verivorstindus ja piparkoogindus.
Et jõuluseid maitseelamusi nautida, ei pea end terve pühadeperioodi jooksul uputama tühjadesse, vaid kehale ballastiks olevatesse toiduainetesse. Võrratud jõulused lõhnad ja maitsed saab peolauale võluda palju tervisesõbralikumal, ent sugugi mitte vähem maitsval moel. Jõuluroogi saab igati edukalt tuunida õhulisemaks ja kergemaks, tervislikumaks, ühesõnaga: tänapäevasemaks. Hea ja kerge enesetunne on kõige selle juures vaid boonuseks.
Näiteks seesama pühadeaega imehästi sobiv värviline köögiviljaroog, millele lisaväärtust andmas pähklid, jõhvikad ja granaatõunaseemned. Seda rooga on mõnus nautida omaette sooja salatina või kartulite asemel jõuluprae kõrvale.
Kerge, mahlane ja maitsev terriin on valmistatud väherasvasest kalkunilihast, millest osa on omakorda asendatud tervislike pruunide läätsedega: nii vähendad küllastatud rasvu ja suurendad oma toidu kiudainesisaldust. Terriin on maitsev nii soojalt praena kui ka külmade lõikudena. Või naudi hoopis rukkileival koos sinepi ja hapukurgiga.
Kohe kindlasti ei pea neid mõlemat toitu tegema korraga - kui tahad vaid röstitud köögivilju, teegi vaid neid ja sama lugu terriiniga.
Ilusat ja rahulikku pühadeootust!

röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits


Röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits
neljale-kuuele

200 g rooskapsaid
200 g puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat
3 sl oliiviõli
1 rosmariinioks
peotäis röstitud metsapähkleid
peotäis kuivatatud jõhvikaid
poole granaatõuna seemned
2 sl vedelat mett või vahtrasiirupit
soola, musta pipart

Poolita rooskapsad. Sega rooskapsapoolikud ja kõrvitsatükid oliiviõli, rosmariinioksalt nopitud okkakeste ja soola-pipraga. Vala segu ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja on veidi kuldset tooni saanud. Tõsta ahjust välja ja vala suurde kaussi. Sega hulka veidi väiksemaks hakitud pähklid ning kuivatatud jõhvikad ja granaatõunaseemned. Nirista peale mesi või vahtrasiirup. Sega õrnalt läbi.

röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits
kalkuni-läätseterriin ja röstitud rooskapsad muskaatkõrvitsaga

Kalkuni-läätseterriin
neljale-kuuele

400grammine purk keedetud pruune läätsesid (läätsesid purgis 240-260 g) või vastav kogus ise keedetud läätsesid
1 sibul
1 küüslauguküüs
4 õlis säilitatud päikesekuivatatud tomatit
450 g kalkunihakkliha (rinna- või kintsuhakkliha)
1 muna
1 sl maisitärklist
2 sl hakitud värsket tilli või peterselli
1 tl roseepipra teri
1,5 tl soola
0,5 tl musta pipart

Nõruta läätsed vedelikust. Tambi pudrunuiaga pudruks, mõned terved läätsed võivad ka sisse jääda. Haki sibul üsna peeneks, purusta küüslauk. Haki päikesekuivatatud tomatid.
Sega kõik ained omavahel tainaks. Vooderda väiksemat sorti, u 25x12 cm keeksivorm küpsetuspaberiga. Tõsta hakklihamass sisse.
Küpseta 180 kraadi juures umbes 45 minutit. Lase pärast ahjust väljavõtmist umbes 10 minutit taheneda, lõika viiludeks.

kalkuni-läätseterriin ja röstitud rooskapsad muskaatkõrvitsaga

Kommentaare ei ole: