25. märts 2016

Aeglaselt küpsetatud pühadelammas ahjukartulite ja ürdikastmega

slow roasred easter lamb

Kevadpühad, munadepühad, lihavõtted, ülestõusmispühad - kuidas iganes keegi seda uut algust tähistavat nädalavahetust nimetama on harjunud - on kohe kindlasti mu lemmikpühad. Kui selline nähtus nagu lemmikpühad üldse eksisteerima peaks. Arvatavasti on vaimustuse üks põhjuseid asjaolu, et olen sündinud ülestõusmispüha hommikul. Seega on kevadpühad rohkem minu, kui jõulud, jaanipäev või mis iganes muu tähtpäev.
Vähe on neid, kelle jaoks tänapäeval lihavõtted tähistavad paastuaja lõppu. Ning seda, et peale pikka ja kasinat paastuaega saab katta rikkaliku laua lihakuhilate, rammusate piimatoodete, mitmel moel munade ja magusate saiadega. Meist enamuse jaoks on kõik pühadetoidud lambapraest kuni pashani lihtsalt armsad traditsioonid, mis teevad pühadest pühad ning loovad meeleolu. Nii ei pääse seegi kord lambata.

Ahjus küpsetatud lambakints on kevadpühade peolaua vaieldamatu staar. Küpsusaste on muidugi maitseasi. Kes soovib  võib kintsu seest lausa roosaks jätta. Minu lemmikuks on 12 tunniga madalal kuumusel imepehmeks küpsenud lambaliha, mis lausa pudeneb kondilt. Kui alustada küpsetamisega kell 7 hommikul, saab liha õhtul otse ahjust tulnuna pakkuda. Mina küll ei viitsi aga pühadeajal, ka kõige õilsama eesmärgi nimel, end kell 7 või veel varem üles ajada, seega lasen lihal õhtust hommikuni ahjus küpseda ning soojendan ta kevadpühade pidulikuks eineks ahjus taas kuumaks.
Kastme võib kokku suristada samuti juba varem, hoida külmkapis ja võtta enne serveerimist mõneks ajaks toasooja.

Aeglaselt küpsetatud pühadelammas ahjukartulite ja ürdikastmega

2,5-2,8 kilone lambakints
Maitsepasta lihale:
6 küüslauguküünt
3 tl meresoola
2 tl musta pipra terasid
1 tl tšillihelbeid
poole sidruni mahl
lisaks mõni rosmariinioks
peotäis lambasalatit ehk põldsalatit (või spinatit, rukolat vms rohekraami)

Ahjukartulid:
1,5 kg kartuleid
50 ml oliiviõli
soola

Ürdikaste:
100 g maitserikkaid ürte (väga hästi sobivad basiilik, petersell, rukola või nende segu)
peotäis India pähkleid
1 sl sidrunimahla
u 100 ml oliiviõli
soola, musta pipart

Puhasta lambakints liigsest rasvast. Ära kogu rasva eemalda, osa las jääb lihale mahlasust ja maitset andma. Kuumuta ahi hästi kuumaks, u 270 kraadini. Tõsta kints ahjuplaadiga ahju (kata plaat enne küpsetuspaberiga, et liha plaadi külge ei hakkaks) ja pruunista kõigepealt ühelt küljelt 15 minutit. Tõsta plaat ahjust ja keera lambakints ringi. Pruunista ka teist külge umbes 15 minutit. Tõsta plaat koos lihaga ahjust välja. Jahuta ahi 80 kraadini. Valmista maitsepasta. Selleks puhasta küüslaugud ja tõsta koos teiste maitseainetega teradega köögikombaini või purustajasse (kui neid pole, tee pasta uhmriga). Surista pastaks. Mätsi lambakints maitsepastaga korralikult kokku. Ehita fooliumist liha ümber justkui kõrgem kuppel, nii et foolium ei oleks päris liha vastas, kuid siiski kaitseks liigse kuivamise eest. Küpseta liha ahjus 10-12 tundi. Serveerimisel puista lihale mõned rosmariinioksakesed. Paku koos kuumade ahjukartulite, ürdikastme ja lambasalati lehtedega.

Ahjukartulite valmistamiseks pese kartulid, suuremad lõika pooleks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta kartulid ahjuplaadile. Nirista peale õli, maitsesta soolaga. Sega kätega läbi, nii et kõik kartulid saavad õliseks. Küpseta 200 kraadi juures 45-60 minutit, kuni kartulid on küpsed ja kuldsed.

Ürdikastme valmistamiseks rösti India pähkleid kuumal kuival pannil, kuni nad saavad kerge jume. Ära kõrbema lase! Tõsta teradega köögikombaini või purustajasse väiksemaks tükeldatud ürdid, jahtunud pähklid, sidrunimahl ja oliiviõli. Lisa esialgu veidi vähem oliiviõli, saad seda lisada, kui tunned, et kaste võiks vedelam olla. Maitsesta soola ja pipraga. Paku toatemperatuuril kastet lambakintsu ja ahjukartulite kõrvale.

slow roasted easter lamb with herb sauce
easter eggs

16. märts 2016

Kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga

kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga

Ehkki ilmateade lubab järgmiseks nädalaks lörtsi, lund ja ööseks 17 miinuskraadi (kogu südamest loodan, et see kõik ei lähe täppi), ei ole siiski kevad enam kaugel. Järgmise nädala lõpus on juba lihavõtted. Minu jaoks on need alati olnud aasta kõige helgemad, värvilisemad ja ilusamad pühad. Head aega, talv! Proovi enam mis proovid viimast võtta, kauaks ei ole sind enam jäänud niikuinii. Ja mina igatahes kavatsen talvele, toekatele hautistele ja juurikapadadele nüüd mõneks ajaks adjöö öelda ning võtta kergemalt ja lõbusamalt.
Seesama, tänu mangole, kurgile, mündile ja koriandrile värskusest pakatav ja värviline krevetisalat on juba täiesti kevadise meeleoluga. Veidi magusat, samas tšilliteravat ja laimihaput salatit olen teinud nii mõnelgi korral ka peolauale ja see on alati saanud sooja vastuvõtu osaliseks. Seesama retsept ilmuski nüüd märtsis välja tulnud Tervis Plussi lisaväljaandes Kilo ja Kalor, kus jagan oma lemmikute tervislike, samas väga maitsvate peolauale sobivate toitude retsepte. Kõik need on gluteeni- ja laktoosivabad, vähese suhkrusisaldusega ning väikese rasvasusega. Nii ka see salat.
Kasutan siin külmutatud mangot, mida ostan Rimi sügavkülmaletist. Krevetid võivad olla muidugi just sellised, nagu sul õnnestub hankida. Aga salatis on mu meelest hästi mugav kasutada juba keedetud ja puhastatud tiigerkrevette, millega pole vaja üldse jännata. Lihtsalt üles sulatada ja salatisse segada.
Rohkem maitseid, vähem kaloreid - head isu!

Kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga
jagub umbes kuuele

300 grammine pakk keedetud, külmutatud ja puhastatud tiigerkrevette 
250 g külmutatud mangotükke või 1 puhastatud ja tükeldatud värske mango
100 g klaas- ehk mungoanuudleid
pool tšillikauna (või maitse järgi)
väike peotäis värsket koriandrit
väike peotäis mündilehti
1 laim
150 g (pool pikka) värsket kurki
1 sl sojakastet
1 sl Tai kalakastet (kui soovid ja satub kodus olema)
3 sl magusat tšillikastet
serveerimiseks värskeid koriandrilehti ja magusat tšillikastet 

Sulata krevetid ja kui kasutad külmutatud mangot, siis ka see. 
Vala nuudlitele keev vesi ja lase paar minutit pehmeneda. Nõruta. Loputa kleepumise vältimiseks sõelal külma veega ja jäta ootele. 
Haki tšilli, koriander ja münt, tõsta kaussi. Pressi laimist välja mahl ning riivi koor, lisa needki. Tõmba kurgist köögiviljakoorijaga pikad laastud, tõsta kaussi. Lisa ka mangotükid ja nuudlid. Nuudlid võid enne kääridega lühemaks lõigata, siis on salatit lihtsam segada ja süüa. 
Sega omavahel sojakaste, kalakaste (kui kasutad) ja 3 sl magusat tšillikastet. Vala salatile ja sega hoolsalt läbi. 
Serveerimisel kaunista salat värskete koriandrilehtedega. Nirista peale maitse järgi veel magusat tšillikastet. 

kreveti-nuudlisalat mango ja kurgiga

14. märts 2016

Supersmuuti

supersmoothie

Ei ole kuigi kaugel aeg, kui ma ei pidanud rohelisi smuutisid mitte millekski, kõige vähem toiduks. Et nagu mis mõttes peaksid püreestatud salatilehed koos esmapilgul täiesti sobimatute kaaslastega andma välja eine mõõdu? Ei-ei, mina söön ikka normaalselt maitsvat toitu ja selliste moodsate kummasustega iialgi jändama ei hakka. Nii ma arvasin. Aga võta näpust. Tuleb välja, et imesid sünnib, inimene areneb ka veel kõrges eas ja siin ma nüüd olen - ei möödu vist päevagi, kui blender ei surista valmis klaasitäit smuutit. Sageli rohelist värvi. Ja olen enese peal ära tõestanud väite, et selliste smuutide joomine aitab vähendada isu rasvaste, suhkrurikaste ja töödeldud toitude järele. Jep, nii see täpselt ongi. Ühtlasi annab smuuti suurepärase võimaluse ühe klaasitäiega ammutada sellise koguse kehale häid toitaineid, mida niisama tükikaupa süües ei õnnestuks terve päeva jooksulgi vast manustada.
Jah, eriti põhimõtteliste smuutipropageerijate seas üldiselt nimetatakse rohelisteks smuutideks vaid selliseid, millele ei ole lisatud mingeid piimatooteid. Ma läheneksin siiski asjale pingevabamalt ja kui ikka üks jook on rohelist värvi, siis... roheline on roheline! Maitsestamata jogurt on siin smuutis igati omal kohal, ühtlustades maitseid ja rikastades jooki heade bakterite ning kaltsiumiga. See supersmuuti nimetuse igati välja teeninud jook lausa pakatab antioksüdantidest, vitamiinidest, mineraalidest ja taimsetest fütotoitainetest. Matcha tee pulber on antioksüdandipomm. Samas tuleb arvestada, et ta annab smuutile kergelt mõrkja rohelise tee maitse. Kes rohelist teed armastavad, on selle üle rõõmsad. Kellele aga meeltmööda pole, jätab lihtsalt välja.
Smuuti on energiat andev, samas kalorivaene. Häid rasvu (avokaado, linaseemned) sisaldav. Kiirelt valmiv, maitsev - mida veel ühelt tervisesõbralikult toidult soovida. Blenderid surisema!

Supersmuuti
2-3 klaasi

1 avokaado
1 kiivi
1 õun
2 lühikest või pool pikka kurki
1 sl matcha pulbrit
1 sl linaseemneid
200 ml maitsestamata jogurtit
2-3 sl heledat suhkrusiirupit
2 peotäit (u 50 g) beebispinatit
soovi korral külma vett

Puhasta ja tükelda avokaado, kiivi ja õun ning tõsta blenderisse. Tükelda sinnasamasse kurk. Lisa matcha, linaseemned, jogurt ja siirup. Kõige peale tõsta spinatilehed. Blenderda täiesti ühtlaseks smuutiks. Kui soovid vedelamat smuutit, lisa külma vett.

supersmoothie

Postitus valmis koostöös D-kokaraamatuga.

12. märts 2016

Šampanjale!

rose champagne, restoran Dominic

Märtsi lõpuni on valitud restoranides üle Eesti võimalik proovida klaasiga erinevaid rosé šampanjasid koos sinna juurde spetsiaalselt valitud eelroaga. Et pokaaliga šampanjat ei pakuta restoranides just sageli, on see suurepärane võimalus lasta end klaasikese taevaliku nektariga hellitada. Olenevalt kohast on valikus Moët & Chandon, Ruinart või Veuve Clicquot.
Osalevad restoranid Tallinnas on Hermitage, Dominic, Bordoo, Noa, MuSu, Kadriorg, Clazz. Otepääl GMP, Tartus Polpo ja Antonius ning Pärnus Lime Lounge. Õnnestus minulgi käia mõnes neist end poputamas.

Dominic. Foto on tehtud telefoniga, aga ärge end sellest heidutada laske. Ühtlasi võib segadust tekitada rosé pokaalide rohkus - põhjus lihtne, tegu oli tastinguga:)
Taldrikus olev roog on aga just seesama, mida Dominicis pakutakse koos pokaali Veuve Clicquot rosé šampanjaga. Kammkarbid tomati-kitsejuusturisotoga. Restoranilt, kelle kireks on vein ja just eelkõige šampanjad ning nende toitudega ideaalne sobitamine, ei saagi oodata midagi muud, kui täiuslikku rosé šampanja ja roa kooskõla. Võrratu maitseelamus! Kindel soovitus, kui hing ihkab kvaliteetset klassikat.

kammkarbid ja rose šampanja, Dominic

Bordoo. Bordoo, mis peale Tõnis Siiguri ajajärku on olnud justkui varjusurmas, on saanud uue hingamise peakokk Pavel Gurjanovi näol. Pavel alles sätib köögis ja menüüs kõike oma käe järgi, kuid ootused on kõrgel. Tõenäoliselt saame peagi kuulda põnevaid uudiseid seoses Bordooga ja ootan juba kannatamatult, millega uus peakokk meid üllatab. 
Šampanjapakkumise kohta eraldi infot väljas meie külaskäigu ajal ei olnud. Pärimise peale vabandas teenindaja, et üks suupistete kangelastest on just otsa saanud. Samas pakkus ta aga kohe võimaluse, et läheb peab köögipoolega nõu, ehk on võimalik hakkama saada asendustega. Kahju oli sellest, et lõppenud oli kõige põnevam suupiste, hanemaksaga Rocher trühvel. Et kõik meeled aga siiski kangesti Veuve Clicqout järgi igatsesid, olime pakutud asendusega päri. Lauda saabus tõeline aardelaegas nii välimuse kui sisu poolest. Aareteks peedipunane õrn vutimuna siiamarjaga, parmesanitšipsil hirvetartar ning tumeda šokolaadi trühvlid. Ühtlasi saime teenindajalt täpsed instruktsioonid, millises järjekorras suupisteid nautida ning kuidas sinna kõrvale šampanjat juua. 
Kogu komplekt moodustas harmoonilise koosluse ning Veuve Clicqout rosé šampanja haakus igaühega neist omal põneval moel.

aardelaegas ja šampanja, Bordoo

NOA. Noas on pokaal luksuslikku Ruinart rosé šampanjat kokku kõlama pandud veisecarpaccio'ga, mille saatjateks rukkikrõbedik, pesto, viskimajonees ja lendkalamari. Kui teistes restoranides on mindud pigem seda teed, et pakutav suupiste on kaaslaseks aperatiivina pakutavale šampanjale, siis Noas on tegu toeka eelroaga, millest minusugusele jagus lausa terveks lõunaks. Liha on võrratu, imeõhuke ja õrn ning kõik lisandid täpselt omal õigel kohal. Ruinart rosé sulandub toiduga lausa veatult kokku. Ilm sattus Noa külastuspäeval olema imeline, söögisaal lausa säras päikeses ja lummav merevaade muutis argipäevase lõuna helgelt pidulikuks. Oma osa selles mängis loomulikult Ruinart rosé šampanja. Kummastust tekitas vaid, miks selle rõõmujoogi saamiseks Sherlockit mängima pidi. Mingit infot eripakkumise kohta ei menüüst ega teenindaja kaudu me ei saanud. Peale mõningast ootamist, mil teenindaja asja uurimas käis, kõik küll laabus, ent mulje jäi siiski selline, et mina teadsin käimasolevast projektist enam, kui muidu igati tubli ja asjalik teenindajapreili. Saadud maitseelamus tasus muidugi igati selle väikese detektiivimängu ära, nii et pole hullu, saigi veidi nalja.

restoran NOA
champagne, Noa
champagne, Noa

Kadriorg. Restoran Kadriorg on saanud uue värske hingamise. Sisekujunduses küll vist palju muudetud pole. Käisin seal viimati küll aastaid tagasi, seega pead anda ei saa, aga kohe sisenedes tundus kõik tundus tuttav ja "nagu vanasti". Kadriorg on pokaali Ruinart rosé kaaslaseks sobitanud eelroa nimega "Foie gras" trio. Lauda saabus kolm erinevat foie gras-st valmistatud suupistet, mis mulle ja minu kaaslasele serveeriti ühelt vaagnalt.  Sümpaatselt ja peensusteni pakutavaga kursis olevalt teenindajalt saime täpsed juhised suupistete nautimiseks, eelkõige ses osas, mis järjekorras seda teha. Šampanja osas saime ise valida, kas soovime, et kohe valatakse välja või samal ajal, kui saabuvad suupisted. Järgisime soovitust ja lasime pokaalid täita alles siis, kui saabusid suupisted. Sel moel oli väärikas jook täpselt õigel temperatuuril ning kõik nüansid tulid koostöös toiduga ideaalselt esile. Maasika, mango ja foie gras´ga suupiste oli sümboolne eelroog. Järjekorras teine, balsamico-marjade ja kirsiželeega foie gras, esines mini-pearoa rollis. Nn. desserdiks jäi valge šokolaadi kattega trühvel, mille sees - üllatus-üllatus - foie gras! Šampanjaga kõlas kõik see kokku täiuslikult.
Kadrioru restorani menüü on ahvatlev ja isuäratav. Lsaks foie gras triost ja šampanjast koosnevale eelroale maitsesin ka vürtsikat pardisuppi pošeeritud muna ja köögiviljadega. Supp maitses hea, ehkki vürtsikust oleks sellisest aasia nüanssidega supist rohkemgi oodanud. Igatahes tundub, et Kadrioru uued tuuled on paljulubavad ja kindlasti lähen sinna mõni teine kordki, et maitsta nii mõndagi seekord proovimata jäänud ahvatlust.

saiavalik, restoran Kadriorg
suupisted šampanja juurde, restoran Kadriorg
restoran Kadriorg

Postitus valmis koostöös Prikega. Vaata lisa Facebooki lehelt: Embassy of Champagne

7. märts 2016

Söö end kauniks vol. 2. Neli retsepti ja juttu ka.

ilutoidud:)

Vahelduseks vaid toiduretseptidele seekord sutsuke ka ilujuttu. Vol. 2 on pealkirjas lihtsalt ilmselgel põhjusel, et olen samal teemal korra juba sõna võtnud ja ühe kaunistava suvesalati retseptigi kirja pannud. Varasemat postitust saab lugeda siin.
Ilublogijaks ümber orienteeruda pole plaanis:) Küll aga on hea väljanägemine ja reibas enesetunne minu jaoks alati olulised olnud ja kuidas üks toidublogija siis ennast veel turgutab, kui mitte maitsva ja tervisliku toiduga.
Eelmisel nädalal oli mul Kaubamajas vahva võimalus viia läbi töötuba, kus keskendusime toitudele, mis aitavad hoida nahka toonuses ja säravana. Nahka toidavad ja hooldavad loomulikult ka kreemid, seerumid, maskid, erinevad hooldused ja protseduurid. Ses vallas on suurepärased asjatundjad VipMedicumi spetsialistid, kellega koostöös seesama üritus toimuski. Täpselt samuti nagu väljastpoolt, saab naha tervist toetada aga ka seestpoolt. See tähendab valida oma menüüsse naha terviseks olulisi toitaineid ja vältida neid, mis kurnavad ja viivad sära. Kui nahal pole piisavalt toitaineid, siis naharakkude uuenemine aeglustub. See omakorda põhjustab muutusi, millest vist küll ükski naine vaimustuses pole...
Minu ülesandeks oligi seekordses workshop'is teha väike ülevaade toitainetest, mis on naha tervisele eriti olulised ning valmistada neid silmas pidades mõned maitsvad ampsud.
Ma ei vaeva teid tihedalt biokeemilisi termineid täis teoreetilise tekstiga. Tegelikult ei olegi naha tervise eest hoolitsemisel läbi toitumise midagi üle mõistuse käivat. Väga üldiselt öeldes sobivad põhilised ja kõigile teada-tuntud tervisliku toitumise soovitused ka naha tervise eest hoolitsemiseks. Mida tervislikumalt süüa, seda säravamaks, tervemaks ja kaunimaks muutub ka nahk!

Nahale meeldib:
  • Rohkelt värvilisi köögi- ja puuvilju, täisteratooteid ning tervislikke rasvu. Viimaseid saad rasvastest kaladest, avokaadost, külmpressitud õlidest ning pähklitest-seemnetest.
  • Vesi. Kindlustab niisutatuse ning aitab siluda peeneid kortse. Vesi aitab nahal omastada toitaineid ning annab sära. Lisaks aitab vesi vabaneda rakkudes toimunud ainevahetuse lõppjääkidest ja mürkidest, st puhastada. 
  • Lisaks täisväärtuslikule värskele toidule ja veele ei saa mainimata jätta ka piisavat und, värsket õhku ja füüsilist tegevust. Ehh, mul endal on piisava uneajaga just kõige suuremad probleemid... No kust küll saaks ööpäeva lisatunde, teab keegi?
Nahale ei meeldi:
  • Töödeldud toiduained, kuna sisaldavad kemikaale, rafineeritud rasvu ning süsivesikuid. Liigsel töötlemisel kaotavad algselt värsked ja naturaalsed toiduained olulise osa oma toitainetest. Järgi jääb tühi ballast. Värske ning puhastest toiduainetest valmistatud, täisväärtuslik ja maitsev toit on see, mille tähtsust olen siin blogis igal sammul rõhutanud ega saa nüüdki teisiti.
  • Kiired süsivesikud. Eelkõige valge jahu, valge suhkur. Nahaprobleemid (akne, rasvane nahk) on osalt seotud veresuhkru tasakaalutusega, mis tuleneb rohkest kiirete süsivesikute tarbimisest. Suhkrurikkaid toite süües tõuseb veresuhkur kiiresti. See põhjustab insuliinisööstu, mis omakorda soodustab rasueritust. 
  • Kui on tegu rasvase nahaga, siis tasuks piimatoodetega olla ettevaatlik, sest piimatoodetes leiduvad ained suurendavad rasueritust. Akne ja piima tarbimine on omavahel seotud. Valida tuleks pigem hapendatud piimatooted (pett, keefir, jogurt), neis elutsevad head bakterid, mis toetavad naha tervist.
  • Ühekülgsed ja nn. näljadieedid. Nendega ei piirata ainult kaloreid, vaid ka oluliste toitainete saamist. Terve nahk aga vajab piisavalt toitained. Sööma peab, aga õigeid asju.
smuutitegu/vipmedicum/kaubamaja
Teeme smuutit! Foto: Mirjam Rausberg

avokaadokreemi ja lõhega suupisted
Kohe-kohe on degusteerimiseks valmis avokaadokreemiga lõhesuupisted. Foto: Mirjam Rausberg
smuutitegu/vipmedicum/kaubamaja
Viimase lihvi enne kokkublenderdamist annab säravoranžile smuutile kanepiõli. Foto: Mirjam Rausberg
maasikajäätis
Maasikajäätis on valmis, kohe läheb serveerimiseks. Foto: Mirjam Rausberg
vipmedicumi tüdrukutega
Me kolmekesi tuleme...:) Minu kõrval VipMedicumi tüdrukud, kes teavad pea kõike sellest, kuidas naha eest väljast hoolitseda. Minu panus oli seekord seestpidine :D
Suupisted avokaadokreemi ja lõhega

Head toidurasvad on naha tervise jaoks üliolulised. Avokaados on neid suurel hulgal. Muu hea-parema hulgas sisaldab avokaado antioksüdanti E-vitamiini, mis aitab nahal säilitada oma sära ja pehmuse. E-vitamiin mõjub hästi ka juustele, andes neile läiget. Avokaadot võib muide julgelt kasutada ka välispidiselt, toitva näomaskina. Ja siis pereliikmeid iluprotseduuri käigus oma Shreki välimusega ehmatada:)

avokaado-lõhe suupisteleivadTäisteras on E-vitamiini, mis aitab vältida naha liigset kuivamist. E-vitamiin on rasvlahustuv, seega tasub täisteratooteid süüa koos rasvaga, mille esindajaks selles retseptis avokaado. Lisaks on täisteras, eriti just rukkis, räni. Räni osaleb kollageeni ja elastiini moodustumisel.Lisaks on selles toidus B-grupi vitamiine, mis tugevdavad nahka ning aitavad hoida niiskustasakaalu.
Lõhes on rohkelt E-vitamiini ning naha heaolule tähtsaid oomega-3 rasvhappeid. Need toidavad nahka ja muudavad selle elastsemaks.
Lõhes leidub tähtsat antioksüdanti astaksantiini (annab lõhele roosa värvuse). Astaksantiin toetab naha tervist, parandades selle elastsust, seda intensiivsemalt niisutades. Kui astaksantiini on organismis piisavalt, aeglustub kortsude teke. Lõhes on ka seleeni, mis toimib samuti antioksüdandina.
Idandid on tõeline vitamiinide ja mineraalainete pomm. Et idust saab alguse terve taim, on temas peidus kogu kasvuks vajalik energia ja elujõud. Nahale olulistest toitainetest leidub idandites vaske, mida vajatakse kollageeni ja elastiini sünteesiks. Kollageeni moodustumiseks on tähtis ka idandites leiduv raud.
Seesamiseemned sisaldavad seleeni ja rohkesti E-vitamiini, mida mõlemat on vaja naha tervisele. Seleen hoiab naha elastse, ühtlasi kaitseb teda ka UV-kiirte liigse mõju eest. Hiinas usutakse, et just mustades seesamiseemnetes sisalduvad toitained aitavad ära hoida enneaegset vananemist ja juuste hallinemist.

Retsept, nagu näete, on lihtsamast lihtsam. Sellest kogusest avokaadokreemist jagub suurele taldrikutäiele suupistetele. Leiba, kala jm vajaminevat ei ole mõtet kogustena välja tuua, kõik oleneb just sellest, kui suured ampsud meisterdad ning kui palju üht või teist komponenti ise soovid lisada.

Avokaadokreem:

3 küpset avokaadot
1 küüslauguküüs
u 1 sl sidrunimahla
noaotsaga tšillihelbeid
soola, pipart
lisaks: täistera-rukkileiba, graavilõhet, lutserniidusid, musti seesamiseemneid

Valmista kõigepealt avokaadokreem. Poolita avokaadod, eemalda kivid ja kaabi viljaliha kaussi. Lisa ülejäänud ained. Valmista saumikseriga kreem. Lõika lõhe ribadeks. Lõika leivast sobiva suurusega tükid.
Tõsta leivale avokaadomääret, sellele lõhetükid. Kaunista lutserniidude ja mustade seesamiseemnetega.

 Sära andev smuuti

Porgand. Beeta-karoteenist sünteesib organism A-vitamiini, mis hoolitseb lisaks muudele headele omadustele naha tervise eest. Beeta-karoteen kaitseb päiksekiirguse eest ning aitab kaasa ühtlasemale ning kaunimale päevitusele. Beeta-karoteeni rakke kaitsvaid omadusi toetavad C- ja E-vitamiin (mõlemad porgandis endas olemas) ning seleen (seda mineraali esindab siin parapähkel), mis aitavad vältida naha enneaegset vananemist.

astelpaju-apelsinismuuti porgandigaAstelpaju. Astelpaju on kodumaiste marjade hulgas üks C-vitamiini rikkamaid. C-vitamiin tugeva antioksüdandina peaks kindlasti kuuluma nahasõbralikku menüüsse. Tänu C-vitamiinile on sidekoe kollageeni struktuur väga vastupidav. C-vitamiin aitab hoida nahka tervena, vähendab ning silub kortsukesi. Astelpaju sisaldab samuti nagu porgandki beeta-karoteeni, lisaks E-vitamiini.
Ingver. Ingver aitab veel kehast väljutada mürkaineid, soodustab närvisüsteemi talitust ning mõjub hästi vereringele. Kellele ei meediks roosakalt õhetavad põsed:)
Kanepiõli. Naha tervis, nagu juba eelmise retsepti juures märgitud, oleneb suures osas rasvhapetest. Oomega-3 ja oomega-6 polüküllastumata rasvhapped aitavad nahal toota loomulikku rasukihti. Kanepiõli peetakse kõige parema polüküllastumata rasvhapete tasakaaluga taimseks õliks, sisaldades oomega-3 ja oomega-6 rasvhappeid ideaalilähedases vahekorras. Kanepiseemnetes leidub ka rohkelt naha tervise seisukohast olulisi vitamiine ja mineraale.
Kanepiõli võib naha hooldajana näole ka määrida.
Oleneb küll blenderi võimsusest, kuid soovitan igaks juhuks porgandi ära riivida, et võimalikult ühtlane smuuti saada.

1 porgand
1 apelsin
1 dl külmutatud astelpajusid
1 küps banaan
1 dl külma vett
1 parapähkel
1 sl kanepiõli 
pöidlaotsa suurune jupp ingverit
(soovi korral magustamiseks steviat, vahtra- või agaavisiirupit või mett)

Riivi porgand. Koori apelsin ja tükelda. Tükelda ka banaan. Tõsta kõik koostisained blenderisse ja valmista ühtlane smuuti.

šokolaadi-avokaadokreem
Šokolaadi-avokaadokreem

Avokaado kasulikkusest nahale oli esimese retsepti juures juba juttu. Kakaost paar sõna järgmise retsepti juures, siin pikka juttu tegema ei hakkagi.
Avokaadost tehtud šokolaadine kreem on suurepärane võimalus valmistada luksuslik magustoit organismi rafineeritud toiduainetega koormamata. Lisaks veel kiivid ja granaatõunaseemned talviste vitamiinidena, parapähkel seleeniallikana ja saadki magustoidu, mida süüa on kasulikum, kui söömata jätta. Kui paljude šokolaadiste maiuste kohta veel nii öelda saab? :)

2 küpset avokaadot
2-3 sl mõru kakaopulbrit
4 datlit (vali võimalusel värsked)
1 sl kreemjat kookoskoort või kreemjat kookospiima
kaunistuseks: 1 kiivi, 2 sl granaatõunaseemneid, 1-2 parapähklit

Poolita avokaadod. Eemalda kivi ja kaabi viljaliha kaussi. Lisa kakaopulber (esialgu vähem, saad juurde lisada), datlid ning kookospiim. Surista saumikseriga ühtlaseks kreemiks. Maitse. Kui soovid lisa veel kakaopulbrit.
Tõsta kreem pokaalidesse või kausikestesse. Kaunista kiivitükkide, granaatõunaseemnete ja hakitud parapähklitega.
NB. Kui kasutad kuivatatud datleid ja nad on väga kuivad, leota neid enne tund aega vees.

Viie minuti maasikajäätis


Maasikad. Maasikad on suurepärased C-vitamiini allikad. C-vitamiin stimuleerib kollageeni sünteesi ja kaitseb nahka vabade radikaalide eest. Samuti on ta suureks abiliseks probleemse näonaha korral. Praeguseid poes müüdavaid varakevadisi plastmassimaitselisi kahtlast päritolu maasikaid ei soovita ma kohe kindlasti süüa. Külmutatud maasikad seevastu on korjatud oma parimal küpsusastmel, seega sisaldavad rohkelt toitaineid ning maitsevad suurepäraselt ka praegu, hilistalvel.
Kakao. Kakaoubadel on kõigist toiduainetest kõrgeim antioksüdantide kontsentratsioon. Kusjuures need antioksüdandid on kakaos väga stabiilsed ja organismile kergesti ning kiiresti omastatavad.

viie minuti maasikajäätisSee jäätis on üks meil kodus üks sagedasti valmistatav maius. Kui tahaks midagi head, kiiresti valmivat, aga samas värsket ja vitamiinirikast, on see kindla peale minek. Jäätis on värskelt valminuna selline pehmemat sorti. Kui soovid kõvemat, pista karbiga tunnikeseks sügavkülma. Külmutada võib muidugi ka pikemalt. Kuid siis arvesta, et ta külmub üsna kõvaks ning pead ta umbes pool tundi enne söömist toatemperatuurile pehmenema tõstma.


1 hästi küps banaan
200 g külmutatud maasikaid
magustamiseks vahtra- või agaavisiirupit või vedelat mett
1-2 tl vanilli
1 tl laimimahla
1-2 sl kookoskoort või kreemjat kookospiima
u 1 sl kakaotükikesi (cocoa nibs)
u 1 sl külmkuivatatud vaarikate puru (hankisin Kalevi kommipoest)

Tõsta tükeldatud banaan, külmutatud maasikad (NB! ära sulata!), magusaine, vanill ja maitseained lõikuriga köögikombaini. Lase mõned tiirud pulse-režiimiga, et maasikad puruneksid väiksemateks tükkideks. Seejärel mikserda ühtlaseks. Lisa purustamise ajal 1-2 sl kookoskoort. Kui soovid kreemjamat ja "kooresemat" jäätist, võid kookoskoort veidi rohkem lisada. Lõpuks sega hulka kakaotükid. Serveeri kakaotükkide ning külmkuivatatud vaarikate puruga.

Toitumistarkuste osas aitasid postitust kirjutada:

  • ajakiri "Toitumisteraapia", nr. 15 (juuni 2015). Nahk, juuksed, küüned.
  • raamat "Solve Your Skin Problems". The drug-free guide to achieving beautiful, healthy skin. Patrick Holford.


5. märts 2016

Šokolaadi-sufleekook

chocolate souffle pie

Selle pähklise ja mahlaka, munadest kohevust saanud šokolaadikoogi võib rahulikult paigutada nn. "kõigevabade küpsetiste" kategooriasse, kuna temas tõepoolest ei leidu üldse jahu ega piimatooteid. Ei ole ka lisatud rasva ega suhkrut. Kogu vajalik rasv tuleb naturaalsel moel munadest ning piisavat magusust annavad koogile datlid.
Vormilt on ta tõepoolest kook, kuid tekstuurilt ja üldse olemuselt mu meelest pigem magustoit, seepärast nimetasin ta šokolaadi-sufleekoogiks. Sellist kohevust ja üle ääre kerkimist, nagu päris õigel sufleel, siin muidugi ei ole, aga tänu vahustatud munavalgetele annab vast natukenegi suflee mõõdu välja. Et kook on tummine ja toekas, piisab magusaisu rahuldamiseks pühest väikesest tükist. Kõige maitsvam on ta siis, kui on saanud mõned tunnid peale valmimist külmkapis seista.
Tummisele koogile  sobib kõrvale midagi värsket ja marjast, näiteks toormoos või jäätis.
Panen kiirelt ja lihtsalt valmiva vaarikajäätise retsepti (sellesama, mis pildil) ka siia kirja: blenderda kokku 200 g külmutatud vaarikaid, 1 eelnevalt tükeldatud ja külmutatud banaan, 0,5 dl India pähkleid ning soovi korral 1-2 sl agaavisiirupit. Serveeri kohe koos koogiga. Sedasama jäätist võib muidugi teha ka koogita, kui tabab "tahaks midagi head ja kohe"-tunne. Banaani võib kasutada ka külmutamata kujul, siis tuleb jäätis lihtsalt veidi pehmem.

Šokolaadisuflee kook
Gluteeni-, laktoosi- ja suhkruvaba, ilma lisatud rasvata
10-12 lõiku

6 muna
200 g mandleid
250 g värskeid datleid (kasutasin Rimi köögiviljaosakonnas karbis müüdavaid värskeid datleid)
(kui kasutatud kuivatatuid, leota neid pehmendamiseks enne üleöö)
200 ml vett
4 sl (kuhjaga, kui soovid eriti šokolaadist kooki) kakaopulbrit
noaotsaga soola
pealepuistamiseks kakaopulbrit

Eralda munavalged -kollastest. Vahusta munavalged kohevaks vahuks. Klopi munakollased vispliga lahti. Jahvata mandlid köögikombainiks peeneks puruks. Lisa datlid, vesi, kakaopulber ja suts soola. Surista kõik need koos munakollastega köögikombainis ühtlaseks. Tõsta tainas suurde kaussi. Lisa ettevaatlikult alt üles segades kolmes osas munavalgevaht. Hoidu liigselt hoogsast segamisest.
Kata 23 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga ja määri servad imeõhukeselt kookosrasva või võiga. Vala tainas ettevaatlikult vormi. Küpseta 175 kraadi juures umbes 20 minutit. Kook võdiseb veel veidi, nii see peabki olema. Lülita ahjukuumus välja, tee ahjuuks lahti ning lase koogil veel 15 minutit ahjus seista. Seejärel tõsta ahjust ning lase täielikult jahtuda. Sõelu peale kakaopulbrit. Kook maitseb kõige paremini peale mõnetunnist külmkapis seismist.

chocolate souffle pie

Retsept ilmus ajakirjas Tervis Pluss, märts 2016.

1. märts 2016

Shakshouka, pannitäis head tuju

Kui juba ühe toidu nimetamine teeb tuju heaks (katsu tõsise näoga kellelegi öelda: "Täna teeme šak'šuukat"), siis ilmselgelt teeb seda ka nimetatu söömine. Pealegi: munades, mis on shakshouka lahutamatu osa, leidub rohkelt B-grupi vitamiine, mis on muuhulgas olulised rõõmsa meele säilitamiseks ja stressitaluvuse tõstmiseks. Nii et tõeline hea tuju toit, kas pole - näeb veel kõige tipuks rõõmus ja värviline välja ka!

Hõlpsalt valmival ja igati tervislikul araabiapärasel munadega panniroal on mitmeid versioone. Ühine nimetaja võiks neil kõigil olla tomatikastmes küpsetatud munad. Pannile võib lisaks tomatikastmele ja munadele panna ka kartulitükke, rohelisi lehtvilju (näiteks spinat või lehtkapsas ehk kale), ube, kikerherneid, juustu jne. Samas võib teha ka kerge ja minimalistliku versiooni vaid sibula-küüslaugu-paprika-tomatikastmest ja munadest. Maitseainetest kuuluvad kohe kindlasti ühe õige shakshouka juurde vürtsköömned. Vahemärkusena: arusaamatu, miks neid poest nii raske leida on? Kui vürtsköömned kodus otsas, peab alati mitu poodi läbi kappama, enne kui lõpuks õnnega koos oled. Igasuguseid kummalisi maitseainesegusid on ridade kaupa. Viimati tõusid mu kulmud juuksepiirile, nähes imetabaseid tooteid nimega pastamaitseaine ja universaalne maitseaine - milleks, kellele??? Aga tavalisi vürtsköömneid aja tikutulega taga. Õnneks muidugi on meil Umami.
Minu lemmik-shakshouka ongi kikerherneste ja feta juustuga. See tervislik pannitäis sobib suurepäraselt nädalavahetuse pikematesse hommikutesse. Aga täpselt samahästi võib rooga süüa ka kiireks lõunaks. Ja üldse, kes ütles, et mune ei võiks õhtusöögiks süüa? Koos värske salati ja hea täisterasaia või - leivaga on shakshouka igati täisväärtuslik eine.

shakshuka


Shakshouka
eggsneljale

1 sibul
1-2 küüslauguküünt
1 punane paprika
2 sl oliiviõli
1 tl jahvatatud paprikat
1,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
u 0,5 tl tšillihelbeid
1 sl suhkrut
u 1 tl soola
1 purk (400 grammine) kikerherneid
1 purk (400 grammine) purustatud tomateid
4 muna (võimalusel ikka alati vabalt peetavatelt kanadelt)
70 g feta juustu
musta pipart
värsket peterselli või koriandrit

Haki sibul ja küüslauk, puhasta ja tükelda paprika. Kuumuta pannil õli. Lisa sibul, küüslauk ja parika ning prae madalal kuumusel, kuni sibul ja küüslauk on läbipaistvad. Maitsesta paprikapulbri, vürtsköömnete, tšillihelveste, suhkru ja soolaga.
Nõruta kikerherned, loputa külma vee all sõelal. Lisa pannile koos purustatud tomatitega. Lase vaikselt 5 minutit ilma kaaneta podiseda. Kui tundub, et kaste on liiga paks, lisa veidike vett.
Lükka lusikaga tomatikastmesse madalad süvendid ja löö neisse ükshaaval munad. Pane pannile kaas peale ja lase munadel hüübida 5-10 minutit, olenevalt sellest, millist küpsusastet soovid. Mulle meeldib, kui valge on hüübinud, kuid kollane veel vedel. Puista valmis roale veel feta juustu ja värskeid ürte. Jahvata peale musta pipart.

Retsept ilmus ajakirjas Tervis Pluss, märts 2016 koos teiste toredate munatoitudega. Vaata ajakirjast järgi! :)