26. aprill 2016

Umbrohusalat kikerherneste, feta ja jõhvikatega

umbrohusalat kikerherneste, feta ja jõhvikatega

Ongi käes kauaoodatud aeg, kus rohelise salatimaterjali saab kokku vaid looduse nautimise ja kevadise jalutuskäigu hinnaga. Või siis ümber maja tiiruga, kui elad maakohas. Noored õrnad võilillelehed, veel krussis naaditited, nurmenukulehed ja hapukad jänesekapsad ning oblikad - siia salatisse sobibki kõige paremini nende segu. Kui mõnda neist vitamiinipommidest ei õnnestu jalutuskäigul leida, ei pea see kergete araabiapäraste maitsenüanssidega salat loomulikult tegemata - asenda julgelt just nende söödavate liblekeste ja lehtedega, mis teele ette jäävad.

Umbrohusalat kikerherneste, feta ja jõhvikatega
kuuele-kaheksale

wild greenspaar peotäit (u 50 g) värsket kevadrohelist: võilille-, naadi- ja nurmenukulehti, jänesekapsaid ning hapuoblikaid
1 purk (400 grammine) kikerherneid
150 g feta juustu
peotäis kuivatatud jõhvikaid

Kaste:
4 sl oliiviõli
3 sl sidrunimahla
1 sl heledat suhkrusiirupit
u 0,5 tl tšillihelbeid
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
sutsuke soola
musta pipart

Nõruta kikerherned vedelikust ning loputa sõelal külma veega. Tükelda feta juust. Tõsta taimelehed, kikerherned, fetatükid ja jõhvikad kaussi. Vispelda kokku kõik kastmeained. Maitse ning vajadusel lisa soolasust, magusust või vürtsi. Vala kaste salatiainetele ja sega korralikult läbi.

umbrohusalat kikerherneste, feta ja jõhvikatega

Koostööpostitus D-kokaraamatuga

Miso-nuudlid shimeji seentega

miso-nuudlid shimeji seentega

Toidu nimetus võib tekitada tunde, et tegu on millegi udupeene ja nikerdamist nõudvaga. Tegelikult on see nuudliroog tõeline argiõhtu päästja, lihtsalt nuudlid seentega, aga milliste seentega! Valmib maksimaalselt 15 minutiga. Eeldusel muidugi, et oled enne hankinud kõik vajamineva või on sul lihtsalt kõiksugu kastme- ja maitseainetotsikuid ja -pudelikesi niigi terve külmkapiriiul (lihtsalt igaks juhuks) täis, nagu minul. Sest siin on maitsestamiseks tarvis misopastat ja sojakastet.

Avastasin shimeji seened tänu Fruit Xpressile, kes avas hiljuti oma veebipoe. Värskeid puuvilju, juurvilju ja marju on seal rõõmustavalt lai valik. Leidub nii tavapärasemaid vilju kui ka eksootikat ja selliseid, mida olen varem tikutulega taga otsinud, näiteks okra ja värske kalganijuur ehk galangijuur. Ja supertervislik värske kurkum! Tehke ise tiir peale, kindlasti leiate midagi põnevat ja vajalikku. 
Suur seenesõber olen ma kogu aeg olnud, setõttu teeb mind eriti rõõmsaks Fruit Xpressi seenevalik. Aga palun: šampinjonid, portobellod, shiitake, enoki seened, austerservikud, kuningservikud! Ja shimeji seened, nii pruunid kui valged. Shimeji on Jaapanist pärit armsalt kobaras kasvav seen. Hästi mõnusa kergelt magusa ja pähklise mekiga. Kasutada saab teda nii suppides, vokkides, hautistes kui mujal. Toorelt ei sööda, vajab läbikuumutamist. 
Nuudliroale anna lisaks seentele tugeva umami-maitse misopastast ja sojakastmest tehtud kaste. Eraldi soola ei ole siia üldse tarvis lisada. Fermenteeritud sojaubadest (väga kasulik!) misopastat saab kas Piprapoest või Umamist. Teda müüakse üsna suurte pakkidena ja toidus kulub väga vähe. Pakk säilib aga kaua ja nii hea on külmkapist võtta, kui tarvis tugevat täidlast maitset kas supile või kastmetesse. 

shimeji seened

Miso-nuudlid shimeji seentega
neljale

100 g aasiapäraseid nuudleid (kasuta meelepäraseid)
150 g (1 karp) shimeji seeni
2-3 sl õli praadimiseks 
3-4 rohelise sibula vart
musta pipart
Kaste:
4-5 sl nuudlite keeduvett või lihtsalt kuuma vett
2 sl sojakastet (kasutan Tamari sojakastet)
2 sl miso pastat

Untitled

Valmistamine:

Keeda nuudlid vastavalt juhendile pakendil. Nõruta ja jäta ootele. Hoia sortsakas nuudlite keeduvett alles kastme jaoks. Kui selle unustad (mul juhtub pidevalt!), pole hullu, kastmes võid kasutada ka lihtsalt kuuma vett.
Kuumuta tavalisel või vokkpannil õli.  Lõika seentelt alt ära mullane "kand", mis seenekobarat koos hoiab. Viska seened pannile ja prae segades u 5 minutit, kuni seened pehmed. Lisa veidike nuudlite keeduvett või lihtsalt kuuma vett, sojakaste ja miso pasta. Sega, et miso täielikult lahustuks. Pannil peaks nüüd toimuma midagi taolist:

shimeji seened

Tõsta pannile nuudlid ja sega kõik korralikult läbi, nii et nuudlid oleksid miso-kastmega kaetud. Raputa lõpuks hulka rohelist sibulat (mis ülihästi praegu edeneb aknalaukasvandikuna) ning jahvata paar keerdu musta pipart. Söö kohe.

roheline sibul/aknalaua-aed

miso-nuudlid shimeji seentega

23. aprill 2016

Värskusest pakatav smuutikook

See kook sai tehtud esimest korda "Kilo ja Kalor" ajakirjale, kus ilmus lugu kergematest peotoitudest. Sellistest, peale mille söömist hõljud justkui udusulg, selmet taaruda nagu oleks kivi alla neelanud:). Mõlemad eelneva lause pooled on ilmselged liialdused, aga noh, annavad siiski vihje, miks võiks teinekord pidulikegi koosviibimiste laua puhul veidi kergemat joont hoida. Küpsetamist mittevajav kook maitseb nagu marjane hommikusmuuti, on värske ja kerge. Üheks korraks see tegemine ei jäänud, sest laste arvates oli see üks parimatest kookidest üldse, mis nad viimasel ajal on saanud ning nõudsid korduseid.
Ärge pahandage täiesti hooajaväliste värskete mustikate ja vaarikate pärast, mis tordil ilutsemas. Suurt muud värsketest marjadest ju praegu võtta pole ja ilu nimel pigistasin silma kinni. Koogi enda soovitan teha ikkagi hooajalistest maasikatest. Praegusel ajal siis neist, mis oma parimal küpsusastmel suvel on sügavkülmutatud. Kook annab hea võimaluse ka sügavkülma tühjendamiseks, mis praegu vastu suve on eriti aktuaalne. Mina püüan igatahes meeleheitlikult, ent siiski väga maitsval moel vabaneda kõigist mustika-, maasika- ja sõstrakarpidest, et teha ruumi värskele saagile.

Koogi põhjas kasuta võimalusel värskeid datleid (müüakse karbiga poodide köögiviljaosakonnas). Kui valmistad põhja kuivatatud datlitest, leota neid pehmendamiseks vees üleöö.

smuutikook

Smuutikook
12 lõiku

Põhi:
2,5 dl (150 g) mandleid
10 datlit
0,5 dl kookoshelbeid
noaotsaga soola

Täidis: 800 g (külmutatud) maasikaid
3 suurt ja hästi küpset banaani
200 ml kookoskoort
1,5 dl vahtra- või agaavisiirupit või vedelat mett
10 želatiinilehte
0,5 dl sidrunimahla
vormi määrimiseks kookosrasva
kaunistuseks marju ja värskeid või konservpuuvilju, mündi- või melissilehti

Kõigepealt valmista põhi. Selleks purusta mandlid, datlid, kookoshelbed ja sutsuke soola köögikombainis kleepuv-niiskeks massiks (selleks kulub u 2 minutit suristamist). Kata 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri servad seest õhukese kihi kookosrasvaga kokku. Vajuta mandli-datlisegu tihedalt vormi põhja. Tõsta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Kui kasutad külmutatud maasikaid, lase neil enne sulada. Püreesta maasikad (koos sulatamisel tekkinud vedelikuga) ja banaanid. Sega hulka kookoskoor ja agaavisiirup.
Pane želatiinilehed külma veega kaetult ligunema. Leota 5-10 minutit, kuni lehed on pehmed. Kuumuta kastrulis sidrunimahl. Pigista želatiinilehed käe vahel kuivemaks, sulata kuumas sidrunimahlas. Lase segul paar minutit jahtuda, sega seejärel hoolsalt täidise hulka. Vala täidis põhjale. Lase koogil külmkapis vähemalt neli tundi tarduda.
Kaunista marjade, konservvirsikute, -aprikooside, mündilehtede vm soovikohasega.

20. aprill 2016

Kevadroheline hernesupp

Kevadroheline hernesupp sinihallitusjuustuga

Külmutatud köögiviljade lett ei jää mu poeskäigu kaardile. Erandiks juhus, kui kodus on otsas rohelised herned. Neid hoian pakikese alati sügavkülmas. Hernestega saab hetkega värskust lisada nii paljudele toitudele. Mu seitsmeaastase üks lemmikuid on pannil võis koos hakitud tilliga läbi kuumutatud herned. Ja kui lapsele mõni rohelist värvi köögivili maitseb, ei jäta ma kasutamata ka ühtki võimalust, et talle neid pakkuda:) Külmutatud herned on korjatud parimas küpsusastmes, kui nad on õrnad ja mahlased ja vastupidiselt enamikule teistele sügavkülmutamise protseduuri läbinud köögiviljadele on nad need omadused - õrn ja mahlane - ka sulanult säilitanud.

Suppi saab hernestest teha mitut erinevat moodi. See siin on kerge, kevadine, värske ja imelihtsalt valmiv. Magusad herned ja soolane sinihallitusjuust moodustavad suurepärase maitsekoosluse.

Kevadroheline hernesupp
neljale-kuuele

1 sibul
1 sl võid
1 sl oliiviõli
u 0,5 l köögiviljapuljongit
400 g külmutatud herneid
2 sl hapukoort
soola
serveerimiseks u 80 g sinihallitusjuustu, kõrvitsa- ja/või päevalilleseemneid, hernevõrseid, oliiviõli

Haki sibul. Kuumuta pannil või ja oliiviõli. Prae sibulat madalal kuumusel segades u 7 minutit, kuni klaasjas. Hoidu pruuniks kõrvetamast.
Tõsta sibulad potti, lisa kuum puljong ning herned. Viimaseid ei ole vaja eelnevalt sulatada. Kuumuta supp keema ja keeda paar minutit, vaid senikaua, kuni herned on läbi kuumutatud. Lisa hapukoor ja püreesta supp blenderis või saumikseriga. Vala tagasi potti. Maitsesta soolaga. Kui soovid vedelamat suppi, lisa puljongit.
Serveerimisel pudista supile sinihallitusjuustu, seemneid ja hernevõrseid. Nirista soovi korral peale oliiviõli.

Kevadroheline hernesupp sinihallitusjuustuga

5. aprill 2016

Paar ideed hommikusöögiks: leib kodujuustu ja avokaadoga ning lõheomlett

Olen muude tööde hulgas teinud viimase pooleteise aasta jooksul retsepte-pilte apteegiketi Benu väljaandele "Ilu ja Tervis". Ühes numbris olid teemaks tervisesõbralikud hommikusöögid ja neid tehes sai mulle lõplikult selgeks, et ei, pudruinimest minust siiski ei saa. Kunagi. Vist.
Tean väga hästi, kui õudselt tervislikud on kaerahelbed ja kuidas päev saaks kohe korraliku stardi, kui kausitäis seda headust hinge all. Jah, ma olen püüdnud ja harjutanud. Kuid ainuke kaerahelbepuder, mida ma tõesti isukalt olen valmis sööma, on endiselt see kiiksuga kaerahelbepuder, millele lisatud oliiviõli ja parmesani. Aga seda ka mitte igal hommikul. Süüa pean ma aga hommikul saama kindlasti, kuid isu on pigem millegi toekama ja kindlasti mitte magusa järgi. Kui Kreeka jogurt marjade ja pähklite-seemnetega välja arvata, aga see ei ole nüüd päris magus ka ju tegelikult.

Panengi siia kirja kaks ideed hommikusöögiks, mis pärist sealtsamast brošüürist, millest postitust alustasin. Mitte just niiväga retseptide jagamise mõttes, sest võileiba ja omletti suudavad küll ilmselt kõik retseptitagi meisterdada. Pigem on need lihtsalt ideed nii endale kui ehk teilegi puhkudeks, kui hommikuunine pea ei suuda ühtegi ontlikku otsust hommikusöögi osas vastu võtta. Palun, siin kaks toredat hommikueinet: avokaado ja kodujuustuga hommikuleib ning omlett lõhe ja rohelise sibulaga.

hommikuleib kodujuustu ja avokaadoga
























Avokaado ja kodujuustuga hommikuleib
ühele

Toitainerikas ja tervislik hommikueine, mis valmib mõne minuti jooksul.

1 viil täisterarukkileiba
pool avokaadot
2 sl kodujuustu
2-3 kirsstomatit
1-2 sl idusid
soola, pipart

Kui soovid, rösti esmalt leivaviil. Viiluta avokaado. Tõsta leivale avokaadoviilud, kodujuust ja poolitatud kirsstomatit. Kõige peale puista idusid. Maitsesta soola ja pipraga.

omlett lõhega

Omlett lõhe ja rohelise sibulaga
ühele

Muna, lõhe ja roheline sibul kõlavad kokku suurepäraselt. Suitsulõhe asemel võid kasutada ka eelmisel päeval üle jäänud ahjulõhe või -forelli tükikesi. Soola pole tarvis omletile lisada, kala sisaldab seda niigi. Niimoodi nagu pildil sobib hästi neile, eks soovivad süsivesikute kogust oma toidus vähendada. Kui see pole oluline, sobib siia kõrvale ka viil head rukkileiba.

2 muna
2 sl piima
2 sl hakitud rohelist sibulat
1 sl oliiviõli
50 g külmsuitsulõhet
hapukoort (soovi korral)
musta pipart

Klopi kausis muna koos piimaga lahti. Sega hulka hakitud roheline sibul. Kuumuta pannil õli. Vala munasegu pannile ja lase hüübida. Tõsta ühele poolele omletile lõheviilud. Tõsta teine pool katteks peale. Libista omlett taldrikule. Soovi korral lisa peale supilusikatäis hapukoort. Maitsesta musta pipraga.

1. aprill 2016

Karrine lillkapsa-kikerhernesupp

Nii väga kui tahakski juba sparglist-rabarbrist õhata, noori naate korjata, kevade esimest hapuoblikasuppi keeta ja nõgesepannkooke praadida, pole midagi parata - tuleb oodata. Süüa soojendavat suppi ja igatseda tõelise kevade järele.
Kõik lillkapsasõbrad teavad, kui tänuväärne on lillkapsas püreesupis. Ta muutub nii mõnusalt sametiseks, et puudub igasugune vajadus lisada veel koort või võid - niigi on maitsev ja rikkalik. Selles supis on sees kookospiim, sest inspiratsiooniks on karrid ja supi maitse ongi mõnusalt indiapärane.  Paarikümne minutiga valmiv potitäis on täiesti taimne, samas tänu kikerhernestele korralikult toitev ja toekas.

karrine lillkapsa-kikerhernesupp

Karrine lillkapsa-kikerhernesupp
neljale-kuuele

750 ml köögiviljapuljongit
500 g lillkapsast
1 purk (400 g) kikerherneid
1 hakitud küüslauguküüs
1 sl riivitud värsket ingverit
1 sl karripulbrit
1 sl jahvatatud vürtsköömneid
1 sl garam masalat (soovi korral ja kui on kodus olemas)
200 ml kookospiima
veidi laimimahla
soola
peterselli

Vürtsikad kikerherned:
pool purki (400 grammisest konservist) kikerherneid
1 sl oliiviõli
u 0,5 tl soola
u 0,5 tl jahvatatud koriandrit
u 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid

Kuumuta puljong keema, lisa tükeldatud lillkapsas. Keeda 15 minutit, kuni lillkapsas on pehme. Lisa nõrutatud ja sõelal külma vee all loputatud kikerherned, küüslauk, ingver, kõik maitseained ja kookospiim. Keeda veel mõni minut. Püreesta supp. Vala potti tagasi, maitse ja lisa vajadusel soola. Pigista maitse viimistlemiseks supisse veel laimist umbes 1 sl mahla, sega läbi.
Sel ajal, kui supp keedab, valmista vürtsikad kikerherned. Selleks nõruta pool purki kikerherneid, loputa sõelal külma vee all ja kuivata õrnalt köögipaberi vahel. Kuumuta pannil õli ja lisa kikerherned koos maitseainetega. Prae aeg-ajalt segades 5 minutit.
Serveeri suppi vürtsikate kikerherneste ja hakitud peterselliga.

karrine lillkapsa-kikerhernesupp

Retsept ilmus aprillikuises "Tervis Plussis", kus lisaks sellele veel neli värvilist ja maitsvat püreesuppi.