13. august 2016

Röstitud tomatitest supp

Täna hommikul näitas aknatagune kraadiklaas 10 kraadi sooja. Kümme! Augusti keskel! Mure ööseks lahti jäänud kasvuhoones elutsevate tomatite pärast pani mu kiirelt tegutsema ja jooksin turgutama ukse pool asuvaid veidi longus taimi, neid leige veega kastes. Omal plätudes varbad külmast kanged. Millal kõik need rohelised tomatid punaseks jõuavad niimoodi minna, kes seda teab...Aga pole ka hullu, kui kõik valmida ei jõua, sest rohelistestki tomatitest saab nii mõndagi head, näiteks rohelise tomati tšatnit - retsept "Moodsates moosides", aga peaks tegelikult blogissegi lisama, sest kui selline suveilm jätkub, jäävad tõenäoliselt paljudel tomatid roheliseks - või praetud rohelisi tomateid. Aga lootus jääb, et ehk nii järsku ikka sügis ei tule ja talvejopet veel välja otsima siiski ei pea.

ahjutomati supp

Igatahes on praegu just paras ahju sisselülitamise ilm, et tomatid, sibulad ja küüslauk mõnusasti sooja röstima pista ja pärast neist üks maitsev tomatisupp valmis suristada. Ahjus röstimine toob veelgi enam esile praeguste suvemahlaste tomatite loomuliku magususe. Niisamuti aitab kuumutamine paremini imenduda tomatile värvi andval lükopeenil, mis on tõhus antioksüdant. Keha omastab lükopeeni paremini koos rasvaga. Ja mis muu rasv see tomatiga ikka kõige maitsvam on, kui mitte oliiviõli. Seega nirista kindlasti valmis supile head külmpressi oliiviõli.

Röstitud tomatitest supp
röstitud tomatidneljale-kuuele

1 kg tomateid
2 sibulat
4 küüslauguküünt
3 sl oliiviõli
10 tüümianioksakest või 1 sl kuivatatud tüümiani
u 0,5 l köögiviljapuljongit
soola, pipart, suhkrut
serveerimiseks parmesani juustu, värsket tüümiani, oliiviõli

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. lõika tomatid pikuti pooleks või suuremad veerandikeks. Tõsta lõikepool ülal ühe kihina ahjuplaadile. Lõika sibul tükkideks, lisa koos küüslauguküüntega tomatite vahele. Küüslauguküüned vajuta enne noa lapiku poolega katki. Säti köögiviljade vahele ka värske tüümiani oksakesed või puista kuivatatud tüümiani. Küpseta köögivilju 160 kraadi juures 45 minutit.
Püreesta röstitud tomatid, sibulad ja küüslauk koos kuuma puljongiga. Kui su blender või saumikser ei saa tomatinahkadest jagu ning nad sind supi sees häirivad, lase püree läbi tiheda sõela. Nii on tulemus eriti ühtlane ja sametine. Vala püree potti, maitsesta soola, musta pipra ja suhkruga. Kuumuta keema ja keeda veel paar minutit. Kui soovid vedelamat suppi, lisa puljongit.
Serveeri parmesanilaastude, tüümianilehekeste, paari keeru musta pipra ja oliiviõliga.

10. august 2016

Tikritšatni

tikritšatni

Sel aastal olid meie tikripõõsad täitsa hullunud, nii palju marju pole varem kunagi olnud. Paar päeva tagasi sai torisevate laste kaasabil (toksad orgivad ju!) põõsad tühjaks tehtud. Nii punased kui kollased marjad. Oma jao sai sügavkülm, osadest keetsin lihtsalt tikrimoosi - see on minu ema lemmikmoos- ja osadest vürtsmoosi ehk tšatnit.

tikrid


Tikrid sobivad tšatni tegemiseks imehästi oma hapukuse ja tugeva tekstuuri tõttu. Tšatnis lähevad tikrid küll pehmeks, kuid jäävad siiski terveks. Vürtsmoos võikski tükiline olla, mitte ühtlane püree, seega on tikrid siia super valik.
Tegin tšatni punastest tikritest, sestap ka värv tumepunane. Oma osa annab värvile muidugi ka punase veini äädikas. Kollastest tikritest valmib kindlasti täpselt sama maitsev tšatni, värv lihtsalt jääb heledam.
Vürtsmoosi keetmine on ses mõttes vahva tegevus, et võib loovusel lasta ringi lipata ja maitsestada oma moos ju selliste vürtsidega, nagu kõige enam meele järgi on. Ma tahtsin kindlasti tikrite seltsi poetada ingverit, tšillit, krõmpsuvaid sinepiseemneid,  muu kõik leidis tee potti töö käigus. Kui on käepärast värsket ingverit, võib loomulikult ingveripulbri selle vastu vahetada ja tšatnisse riivida värsket kraami. Maal olles tuleb läbi ajada sellega, mis kapis on ja tegelikult annab ka ingveripulber täitsa parasjagu soojendavat ingverimekki välja.
Vürtsikas-hapukas hoidis sobib imeliselt erinevate liharoogade-vorstide, näiteks kana, sealiha ja verivorsti kõrvale ning juustude ja küpsiste kaaslaseks. See on muidugi mu isiklik kiiks, aga eelistan läilavõitu maasikamoosile iga kell tšatnit ka oma pühapäevastel pannkookidel:)

Tikritšatni
tikrid1,2 l

1 kg tikreid
1 sibul
peotäis kuivatatud jõhvikaid või rosinaid
0,5 dl vett
1 tl jahvatatud kardemoni
7 vürtsitera
10 pipratera
1,5 tl ingveripulbrit
1 tl tšillihelbeid
2 tl sinepiseemneid
350 g moosisuhkrut
0,5 dl punase veini äädikat

Viiluta sibul õhukeselt või haki. Puhasta tikrid otstest. Tõsta kõik ained suurde potti, sega läbi. Kuumuta vaikselt keema ja lase ilma kaaneta podiseda 15 minutit. Riisu tekkinud vaht. Purgista kuumalt. Seistes vürtsid tugevnevad ja maitsed ühtlustuvad, nii et kui kannatad, oota nädalake purgi avamisega.
Steriilselt purgistatud tšatnit võid hoida kuni avamiseni toatemperatuuril. Muul juhul külmkapis.

tikritšatni

tikritšatni

Koostööpostitus D-kokaraamatuga

9. august 2016

Klopitud kurgisalat riisiäädika, tilli ja koriandriseemnetega

kurgisalat koriandriseemnete ja riisiäädikaga

Kurke tuleb praegu nii, mis mühiseb. Vanaemade suvehittide varamust meenub paljudele tõenäoliselt klopitud kurgisalat. Äädikast veidi hapukust saanud, sibula ja tilliga koos kausis pehmemaks raputatud kurgiviilud.
See salat siin on ilmselgelt nostalgiameeleoludest kantud. Küll aga olen tööstusliku äädika asendanud pehmema ja magusama naturaalse riisiäädikaga. Ja pikantseks vürtsikuseks lisan koriandriseemneid. Koriandriseemneid nopin ise igal sügisel oma ülekasvanud koriandritaimedelt. Praegu nad veel valmis ei ole, korjata võib alles siis, kui seemned on täiesti kuivad ja pruunid, muidu võib maitse mõru olla. Küll on aga mul topside kaupa eelmisel aastal tallele pandud seemneid. Koriandriseemneid müüakse ka poes, leivaküpsetajad on kindlasti nendega ammugi lähemalt tuttavad. Kindlasti ei ole koriandriseemnete üsna spetsiifiline ja tugev maitse kõigi cup of tea. Kui sul neid käepärast pole või lihtsalt üldse ei maitse, võib vabalt nad ka salatist välja jätta, ka tilliõisikutest tuleb piisavalt põnevat köömnest maitset.
Eriti hästi sobib see salat praetud või küpsetatud kala juurde.

Klopitud kurgisalat riisiäädika, tilli ja koriandriseemnetega

500 g kurke
1 tl soola
1 tl terveid koriandriseemneid
4 sl riisiäädikat
punt värsket tilli, sh tilliõisikuid

Kui kurkidel on paks koor, koori see ära. Mulle meeldib koorida nii, et osa koort jääb peenikeste triipudena peale, siis on salatil rohkem värvi.
Tõsta kurgid kaussi ja lisa kõik ülejäänud ained. Sega läbi. Aseta kausile taldrik ja raputa 3-4 korda kogu kupatust ägedalt. See tegevus aitab maitseainetel oma tööd teha ja ka pehmendab kurke. Lase enne söömist 15-20 minutit külmkapis seista ja sega enne söömist veel korra läbi.

kurgid


kurgisalat koriandriseemnete ja riisiäädikaga

7. august 2016

Mustika-beseekook

mustika-beseekook

Oiiii, see kook on maitsev! Varasemast on juba tegelikult blogis sarnane suvise mustikaaja küpsetis: hästi mustikane pirukas. Tegelikult võtsingi sellesama aastatepikkuse lemmiku käesoleva retsepti aluseks. Ja kasnäe, tuleb välja, et väga head asja saab veelgi paremaks tuunida: lisatud besee teeb koogi lausa vastupandamatult hõrguks! Sellest annab tunnistust ka iga kord hämmastava kiirusega tühjenev pirukavorm.
Olen seda kooki mitu korda teinud ja huvitav, mustikad satuvad alati olema erineva mahlasusega ja selle tulemusel on ka täidis kord vedelam, kord tahkem. Aga isegi kui täidis jääb üsna pehmeke ja vormi põhja nõrguvad marjamahlad, ei näe ma selles mingit probleemi - tegu ongi ju ometigi marjadest pakatava pirukaga, mis peabki olema värske ja mahlane! Enne söömist lase koogil täielikult jahtuda. Täidise paremaks tahkumiseks võid kooki hoida mõned tunnid enne söömist külmkapis.
Soovitan kindlasti täidises kasutada maitseandjatena sidrunit ja kaneeli. Nad annavad mustikatele palju juurde, jäädes ise delikaatselt tagaplaanile.
Kui peaks juhtuma, et teed kooki külmutatud mustikatest, sulata nad enne ja nõruta tekkinud vedelik ära. Ja kui nüüd keegi mõtleb, mis pagana pärast peaks praegu kooki külmutatud marjadest tegema, siis mnjah, piinlik küll tunnistada, aga mul tuleb seda ka aasta kõige marjasemal hooajal ette - eelmise aasta marjade hävitamisega läheb ju kiireks, kui uued on tarvis sügavkülma ära mahutada! :) Lihtsa enda rahustuseks ja õigustamiseks saan õnneks öelda, et siin postituses pildile püütud koogid on tehtud värsketest just nopitud mustikatest.


Mustika-beseekook

Põhi:
100 g võid
180 g (3 dl) jahu
1 sl suhkrut
noaotsaga soola
2 sl külma vett

Täidis:
400 g mustikaid
100 g suhkrut
1,5 sl kartulitärklist
1 sl sidrunimahla
1 sl riivitud sidrunikoort
1 tl kaneeli

Kate:
3 munavalget
150 g suhkrut

Põhja jaoks mudi sõrmede vahel külmast kõvast võist, jahust, suhkrust ja soolast puru. Lisa külm vesi ja sega kokku tainaks. Vajuta tainas lamedaks latakaks, keera toidukilesse ja pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi. Vajuta seejärel tainas võitatud pirukavormi põhja ja külgedele. Minu pirukavorm on 26 cm läbimõõduga.
Täidiseks sega mustikad suhkru, tärklise ja maitseainetega. Vala mustikatäidis põhjale:

mustika-beseekook

Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur.
Määri või pritsi besee täidise peale. Besee võib veidi mustikakihiga seguneda, nii saab ta kenad värvitriibud:

mustika-beseekook

Küpseta kooki veel umbes 10 minutit ahju alumisel siinil, kuni besee on kaunilt helekuldne. Lase koogil täielikult jahtuda. Võid mustikatäidise paremaks tahenemiseks koogi tõsta mõneks tunniks külmkappi. Lõika märja noaga tükkideks, nii ei jää besee noa külge.

Esimese fotoga võrreldes vähesema dekooriga ja mitte nii sätitud klõpsud, ent kook ise maitses täpselt sama imeliselt:

mustika-beseekook

Mõnusat maiustamist!

mustika-beseekook