31. detsember 2016

Kolmed kommid

Praegu, seda postitust üles riputades, on 2016-ndat aastat jäänud veel 8 tundi. Soovin, et vastukaaluks hektilisele aastale ja kõigele kummalisele ja rahutukstegevale, mis maailmas sel aastal toimunud on, oleksid need viimased tunnid kõigi jaoks täis vaid rõõmu, helgust ja õnnelikkust. Täpselt sedasama soovin ka uuelt aastalt: õnne, hingerahu, lootust, usku, et kõik saab minna vaid paremaks.

Vana aasta ärasaatmiseks ja uue vastuvõtmiseks sobivates maiustustes on kõike seda, mida lõppevas aastaski. Nii mõrusid kui magusaid hetki. Sekka vürtsi, teravust ja ootamatusi. Kuid ka rahulolu- ja naudinguaega.

SOOVIN TEILE, MU ARMSAD BLOGILUGEJAD, LÕBUSAT AASTAVAHETUST JA ILUSAT UUT AASTAT!

trühvlid

Soolapähkli-šokolaaditrühvlid
u 30 tk

Pehmet ganache’i ümbritseb moodsa kontrastina soolapähklitest kate.

maapähkli-šokolaaditrühvlid200 ml 35% koort
200 g piimašokoladi
100 g tumedat šokolaadi
50 g võid
50 g demerara suhkrut
1 sl rummi või konjakit
100 g röstitud ja soolatud maapähkleid

Kuumuta koor kastrulis esimeste mullikesteni. Haki šokolaadid ja või. Lisa kuuma koore sisse esmalt šokolaad, lase segades sulada. Siis sega kuuma segu hulka võitükid. Puista sisse ka suhkur ja alkohol, sega läbi. Suhkruterakesed ei pea sulama, võivad jääda vahvalt krõmpsuvaks. Vala segu kaussi, kata toidukilega ja lase täielikult jahtuda ja hanguda, kas toatemperatuuril või külmkapis. Kui on kiire, võid segu pista pooleteiseks tunniks sügavkülma. Vormi hangunud massist käte vahel väikesed pallikesed.
Haki soolapähklid peeneks. Veereta pallikesi pähklites. Hoia külmkapis.

Kookostrühvlid
u 15 tk.

Matchast rohekas ja kergelt mõrkjas valge šokolaad peidab endas tšillist särtsu saanud kookosetäidist.

kookostrühvlid tšilliga
150 g kookoshelbeid
2 sl kookosrasva
1 sl heledat siirupit
1 tl vanillisuhkrut
u 0,5 tl tšillihelbeid
100 g valget šokolaadi
1 tl matcha pulbrit

Pane 100 g kookoshelbeid, kookosrasv, siirup, vanillisuhkur ja tšillihelbed teradega köögikombaini. Lase kombainil paar minutit suriseda, kuni kõik on segunenud ja kookoshelbed veidi purunenud. Vormi massist sõrmede vahel seda kokku surudes väikesed pallikesed.
Hoia külmas, kuni tegeled šokolaadiga. Sulata valge šokolaad. Lase tal veidi jahtuda ja sega sisse matcha pulber. Glasuuri pallikesed roheliseks värvunud sulašokolaadis. Vala ülejäänud 50 g kookoshelbeid kaussi ja pöörita kahvli abil veel trühvleid kookoshelvestes. Tõsta külmkappi seniks, kuni šokolaad on hangunud.

piparkoogi-sinihallitusjuustutrühvlidPiparkoogitrühvlid

u 15 tk.

Jõuludest järele jäänud piparkookidest ja soolakast sinihallitusjuustust saab tõeliselt hõrgud ampsud.

200 g piparkooke
125 g sinihallitusjuustu
100 g tumedat šokolaadi
1 tl pärlsuhkrut

Purusta piparkoogid. Sega kokku sinihallitusjuustuga, nii et müüdustub ühtlane kreemjas tainas. Vormi sellest käte vahel pallikesed. Aseta pooleks tunniks külmkappi.
Sulata šokolaad. Glasuuri pallikesed sulašokolaadis, puista kaunistuseks peale pärlsuhkrut. Lase jahedas hanguda.


trühvlid

Postitus sündis koostöös D-kokaraamatuga.

22. detsember 2016

Pekaanipähkli-jõhvikakook

Pähklid ja kuivatatud puuviljad käivad jõulude juurde. Selles koogis on mõlemad esindatud ja oi kui maitsval moel! Tummisel ja kaneelisel koogipõhjal on pehme, karamelline ja pähklitest krõmpsuv kate - mida veel ühelt jõulukoogilt tahta. Olen ise katsetanud seda kooki nii täisteranisu- kui toortatrajahuga, mõlevad sobivad hästi. Selle jõuluhõngulise koogi retsept ilmus detsembrikuisesse Tervis Plussi ajakirja toidukülgedel, mida olen juba aastajagu retseptide-fotodega täitnud. Hiljuti kuulsin rõõmuga meie peatoimetajalt, et temagi on ka seda kooki juba mitmel korral jõudnud teha ja hoopis täistera-kaerajahuga. Nii et ka see sobib kenasti!
Toitainetihedas koogis puuduvad rafineeritud koostisosad valge jahu ja valge suhkru näol. No kui tahaks juuksekarva lõhki ajada, siis võiks ju lusikatäie maisitärklise osas viriseda, aga katte sidumiseks on ta vajalik. Kasutasin ise siin kookossuhkrut, kuid soovi korral võib selle asendada samavõrd karamellise mekiga muscovado suhkruga.
Suured plusspunktid saab kook ka hõlpsa ja kiire valmimise eest - aeg, mis peaks olema aasta rahulikeim ja õndsaim, kipub paljudel siiski olema kiireim ja sahmerdamist-tegutsemist täis. Nii et see, kui 45 minutiga saab koogi kas enda lauale või külakostiks kaasa võtmiseks valmis küpsetatud, on vaid tervitatav, kas pole.

pekaanipähkli-jõhvikakook

Pekaanipähkli-jõhvikakook
u 16 tk.

Põhi:
150 g täistera-nisujahu (või täistera-kaerajahu või toortatrajahu)
100 g kaerahelbeid
60 g suhkrut (kookos- või heledat muscovado suhkrut)
0,5 tl söögisoodat
1 tl kaneeli
noaotsaga soola
120 g võid (sulatatult)
2 sl sidrunimahla
Kate:
100 g pekaanipähkleid+6-7 pähklit peale ladumiseks
75 g kuivatatud jõhvikaid
300 g Kreeka jogurtit või hapukoort
30 g suhkrut (kookos- või heledat muscovado suhkrut)
1 sl maisitärklist
poolelt sidrunilt riivitud koor

Põhjaks sega omavahel jahu, kaerahelbed, suhkur, sooda, kaneel ja sool. Vala hulka sulatatud või ning sidrunimahl. Sega ühtlaseks tainaks. Kata u 20x25 cm ahjuvormi põhi küpsetuspaberiga. Suru tainas tihedasti põhjale.
Sega omavahel kõik katteained ning vala kate põhjale. Lao peale veel 6-7 pekaanipähklit.
Küpseta 175 kraadi juures u 35 minutit. Lase koogil vormis täielikult jahtuda. Lõika ruutudeks.

18. detsember 2016

Röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits - kerge ja värviline jõulutoit. Mahlane kalkuni-läätseterriin ka.

Ajad, mil jõulutoidud pidid olema uputatud searasvasse, suhkrusse ja jahusse, on möödas. Mitte et neis kolmes nüüd midagi kohutavalt jubedat oleks. Vahel harva ja natukene süüa ka mitte maailma kõige tervislikumaid toiduaineid on igati okei. Lihtsalt tänapäeval pole enam mingit erilist vahet argi- ja pidutoitudel. Eriliselt rammusaid, rasvast nõretavaid ja suhkrumagusaid toite tehti kunagi ju vaid pühadeks, muul ajal aeti läbi kasinamalt ja kergemalt. Tänapäeva maailmas aga pistetakse magusaid saiakesi, komme, liha ja kõike muud, mis kunagi oli vaid parimate pidupäevade roog, igapäevaselt. Sestap puudub igasugune mõte või vajadus süüa jõulude ajal kõike seda topeltkogustes.
Eraldi lugu on traditsioonidega. On traditsioone, mida ma austan väga ja ühed neist on klassikalised jõulutoidud. Sestap, vaatamata toidumaailma hiigellainena üle ujutavast tervisetrendist, on ka meie pere jõululaual nui neljaks nii seapraad, sült, verivorstid, ahjukartulid, hapukapsas (see muidugi siia loetellu konteksti mõttes hetkel ei sobi, kuna ongi igati tervisesõbralik toit), piparkoogid ja ehk magus, võine ja šokolaadine jõulukringelgi. Mis üldse oleks jõuluõhtu kõige selleta?
Pühadeaeg on aga pikk, uue aasta esimeste päevadeni välja. On pidusid, koduseid söömaaegu, külaliste vastuvõtmist, külaskäimisi. Kohe kindlasti ei jaksa ega taha ma traditsioonilist jõulutoitu süüa järjest mitu päeva - kodus, külas, igal pool ja terve pühadeaja -eieiei! Liiga raske, liiga toitev, liiga-liiga kõike. Ja ausalt öeldes kisub pikapeale ju igavaks ka kogu see verivorstindus ja piparkoogindus.
Et jõuluseid maitseelamusi nautida, ei pea end terve pühadeperioodi jooksul uputama tühjadesse, vaid kehale ballastiks olevatesse toiduainetesse. Võrratud jõulused lõhnad ja maitsed saab peolauale võluda palju tervisesõbralikumal, ent sugugi mitte vähem maitsval moel. Jõuluroogi saab igati edukalt tuunida õhulisemaks ja kergemaks, tervislikumaks, ühesõnaga: tänapäevasemaks. Hea ja kerge enesetunne on kõige selle juures vaid boonuseks.
Näiteks seesama pühadeaega imehästi sobiv värviline köögiviljaroog, millele lisaväärtust andmas pähklid, jõhvikad ja granaatõunaseemned. Seda rooga on mõnus nautida omaette sooja salatina või kartulite asemel jõuluprae kõrvale.
Kerge, mahlane ja maitsev terriin on valmistatud väherasvasest kalkunilihast, millest osa on omakorda asendatud tervislike pruunide läätsedega: nii vähendad küllastatud rasvu ja suurendad oma toidu kiudainesisaldust. Terriin on maitsev nii soojalt praena kui ka külmade lõikudena. Või naudi hoopis rukkileival koos sinepi ja hapukurgiga.
Kohe kindlasti ei pea neid mõlemat toitu tegema korraga - kui tahad vaid röstitud köögivilju, teegi vaid neid ja sama lugu terriiniga.
Ilusat ja rahulikku pühadeootust!

röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits


Röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits
neljale-kuuele

200 g rooskapsaid
200 g puhastatud ja tükeldatud kõrvitsat
3 sl oliiviõli
1 rosmariinioks
peotäis röstitud metsapähkleid
peotäis kuivatatud jõhvikaid
poole granaatõuna seemned
2 sl vedelat mett või vahtrasiirupit
soola, musta pipart

Poolita rooskapsad. Sega rooskapsapoolikud ja kõrvitsatükid oliiviõli, rosmariinioksalt nopitud okkakeste ja soola-pipraga. Vala segu ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 20 minutit, kuni köögiviljad on pehmed ja on veidi kuldset tooni saanud. Tõsta ahjust välja ja vala suurde kaussi. Sega hulka veidi väiksemaks hakitud pähklid ning kuivatatud jõhvikad ja granaatõunaseemned. Nirista peale mesi või vahtrasiirup. Sega õrnalt läbi.

röstitud rooskapsad ja muskaatkõrvits
kalkuni-läätseterriin ja röstitud rooskapsad muskaatkõrvitsaga

Kalkuni-läätseterriin
neljale-kuuele

400grammine purk keedetud pruune läätsesid (läätsesid purgis 240-260 g) või vastav kogus ise keedetud läätsesid
1 sibul
1 küüslauguküüs
4 õlis säilitatud päikesekuivatatud tomatit
450 g kalkunihakkliha (rinna- või kintsuhakkliha)
1 muna
1 sl maisitärklist
2 sl hakitud värsket tilli või peterselli
1 tl roseepipra teri
1,5 tl soola
0,5 tl musta pipart

Nõruta läätsed vedelikust. Tambi pudrunuiaga pudruks, mõned terved läätsed võivad ka sisse jääda. Haki sibul üsna peeneks, purusta küüslauk. Haki päikesekuivatatud tomatid.
Sega kõik ained omavahel tainaks. Vooderda väiksemat sorti, u 25x12 cm keeksivorm küpsetuspaberiga. Tõsta hakklihamass sisse.
Küpseta 180 kraadi juures umbes 45 minutit. Lase pärast ahjust väljavõtmist umbes 10 minutit taheneda, lõika viiludeks.

kalkuni-läätseterriin ja röstitud rooskapsad muskaatkõrvitsaga

8. detsember 2016

Mango-tšiiaseemne puding

mango-chiapuding

Ma ei tea, kuidas teiega lood, aga minu hommikud on küll praegu hüüdlausest "Tõuse ja sära!" sama kaugel, kui jaanipäev jõuludest. Peale äratuskella kohatult tüütu pinina vaigistamist tahaks end veel nii mõnekski tunniks, et mitte öelda kevadeni, tekkidesse mässida ja lihtsalt vaikselt poolunes oodata, kuni energia taas tagasi. Aga kus sa saad. Aasta kiireim aeg, vähemalt minu jaoks, on täies hoos. Lisaks tavapärasest oluliselt tihedamale töögraafikule (Kalamaja Kokalubiga seotult) on täpselt nädal enne jõule kaksikute sünnipäeva grandioossed pidustused, siis rõõmu- ja rahupühad ise oma täies hiilguses, koos kaasnevate ettevalmistuste, kingituste, külaskäikude ja lõputu sahmerdamisega. Et pidev pimedus ja sompus aknatagune meid aastalõpurallist läbijooksmisel kohe üldse ei toeta, tuleb sära ja jaks leida muudmoodi. See päikeseline kausitäis aitab kohe kindla peale tõusta ja särada ja sobib muidugi ka igal muul ajal, kui tahaks midagi, mis on ühtaegul magus, värskendav ja turgutav.

Praegu on poes müüdavad mangod (vähemalt meie kodupoe Rimi omad) igati maitsvad, mahlased, magusad ja küpsed. Selliseid küpseid mangosid kasutades ei pea mett, siirupit ega üldse mingit magusainet lisama. Külmutatud mango kipub hapukam olema, nii et seda kasutades toimi maitse järgi - kui puding tundub hapukas, lisa mett või vahtrasiirupit.
Tšiiaseemned kannavad õigustatult supertoidu tiitlit, kuna on äärmiselt toitaine- ja energiarikkad. Suures koguses omega-3 rasvhappeid ja antioksüdante sisaldavatel terakestel on mõnusalt mahe pähkline mekk. E tšiiaseemnetel on on omadus vedelikuga kokkupuutel moodustada želeetaolist ainet, saab neid edukalt kasutada pudingute ja tarretiste tegemiseks. Vaata ka neid tšiiaga retsepte:

Tšiia ja kookospiima puding
Maasikamaius tšiia seemnetega
Mustikasmuuti kookospiima ja tšiia seemnetega

Mango-tšiiaseemne puding
kolmele

250 g külmutatud mangot või 2 hästi küpset värsket mangot
1,5 dl kookospiima
(1-2 sl vedelat mett või vahtrasiirupit)
1 tl vanilliekstraksti
3 sl tšiiaseemneid
kaunistamiseks kookoshelbeid või -laaste ja münti

Koori värsked mangod köögiviljakoorijaga ja tükelda viljaliha koos mahlaga otse blenderisse. Kivi ümbert aita sõrmedega kaasa, et kogu hea kraam ikka toidu sisse saaks. /Külmutatud mangol lase kõigepealt sulada ja vala siis blenderisse./ Lisa blenderisse ka kookospiim, magustaja ja vanill, mikserda ühtlaseks. Lisa tšiiaseemned ja sega väikesel võimsusel korraks läbi, nii et seemned ei purune. Seemned võib loomulikult sisse segada ka käsitsi.
Tõsta magustoit kaussidesse ja pane vähemalt tunnikeseks külmkappi. Kui soovid seda teha hommikusöögiks, tõsta juba õhtul külma. Kaunista kookoshelveste või -laastude. mündilehtede ja mangotükikestega.

6. detsember 2016

Toortatar, kapsas ja lõhe - supertrio argiõhtuks

Need kolm - tatar, kapsas, lõhe -  ühes retseptis koos tunduvad ehk esialgu harjumatuna. Väge täis kodumaine toortatar sobib aga oma maheda olemisega uskumatult paljudesse toitudesse. Varasemast on blogis toortatrast näiteks risoto (või oleks õigem öelda hoopis tatroto?) seentega, krõbe tatramüsli ja toortatra-jogurti hommikusöök. Kala ja kapsast ei panda meil ka just sageli paari, ehkki tegelikult näiteks vene köögis on see üsna tavapärane. Mul kummitavad juba pikemat aega ühes vene köögi kokaraamatus nähtud kapsarullid kohaga. Tuleb ära teha, ega enne rahu ei saa:).

Panniroog kapsa ja lõhega valmib lihtsalt ja kiiresti ning viib keele alla. Koos tatra keetmisega kulub toidu tegemisele kõige enam pool tundi. Ühesõnaga, täiuslik argipäeva õhtusöök! Boonusena turgutavad kõik koostisosad päevast väsinud vaimu ja keha. Tänu oma madalale glükeemilisele koormusele pakub selline toit rahulolutunnet pikaks ajaks ja hoiab näksimise- ning magusaisu eemal. Kohe-kohe saabub niikuinii see aeg aastast, kus magusalauad lookas ja üks suurem söömaaeg ajab teist taga, proovigem siis praegu veel end kergemate toitudega poputada.

tatra-kapsaroog lõhega

Toortatra-kapsaroog lõhega
kolmele-neljale

2 dl vett
1 dl toortatart
1 sibul
1 küüslauguküüs
veerandik keskmisest kapsapeast
250-300 g tükk lõhet
2 sl oliiviõli
1 sl võid
3-4 sl hakitud tilli
soola, pipart

Kuumuta vähese soolaga maitsestatud vesi keema. Lisa tatar ja keeda 10-15 minutit, kuni vedelik on tatrasse imbunud ja terakesed pehmenenud.
Haki sibul ja küüslauk. Ribasta kapsas. Eemalda lõhetükilt nahk, tõmba välja luud. Tükelda lõhe. Kuumuta pannil õli ja või. Kuumuta selles sibulat ning küüslauku u 5 minutit. Lisa kapsas ja küpseta aeg-ajalt segades u 15 minutit, kuni kapsas peaaegu pehme. Lisa pannile keedetud toortatar ja lõhe. Kuumuta segades kõik koos korralikult läbi, kuni kala on küps. Lisa hakitud till, maitsesta soola ja pipraga.