20. veebruar 2017

Mida panna vabariigi aastapäeva peolauale

Tõenäoliselt mõlgub postituse pealkirjaks olev lausejupp praegu paljude peas. Ütlematagi on selge, et selle õhtu toit on eestimaine: kas siin kasvatatud või valmistatud. Eestimaa põllud, farmid, talud, metsad, meri - need võiksid olla märksõnad, millest toitude valikul lähtuda. Ja kui mõttel lasta neis suundades lennata, jagub ju inspiratsiooni kuhjaga!
Oma koduse peolaua peaproov on mul tegelikult juba tehtud, kuna sain vahva võimaluse Kaubamaja Toidumaailma lettide vahel jalutades korvi tõsta just neid toite ja tooraineid, mis mulle kõige enam tähtsa pidupäevaga seostuvad. Jagan selle poeskäigu tulemusel valminud ampse ja ideid teiegagi, ehk jõuavad mõned neist maitsvatest paladest ka teie lauale.
Et suurem osa eestlastest rivistab end ilmselt 24. veebruari õhtul televiisori ette, on mugav ja otstarbekas katta suupistelaud, kust siis igaüks saab endale meelepäraseid palu napsata. Enda puhul võin kindlalt väita seda, et järgmisel fotol olev vaagen saab olema meie peolaual sama kindlalt, kui kindlalt on 24. veebruaril Eesti Vabariigi 99. sünnipäev. Kiluvõileivad, nendeta ei saa!

Kiluvõileivad

kiluvõikud

Kiluvõileibade vaagnal on Gourmet Club'i kadakamarjaleib, millel õrnad ja parajalt soolakas-vürtsikad Briis vürtsikilu fileed. Poolpehmeks keedetud Järveotsa vutifarmi vutimunad sobivad kiluvõikude juurde imeliselt hästi. Tilli ja murulauku ka värviks ja värskuseks ning peolaua staar ongi olemas!

Korvikesed metsaseenesalatiga

Vana hea klassika, hapukoorega seenesalat, valmib lihtsalt ja maitseb võrratult. Seenehullukeste (mina-mina!) kohustuslik peolaua suupiste.

seenesalatiga rukkikorvikesed

Metsaseenekorvikeste tegemiseks vajad:

300 g kupatatud ja soolatud metsaseeni (kasutasin Eesti And soolatud männiriisikaid)
1 väike mugulsibul
2-3 sl hapukoort
1 sl hakitud tilli
16 korvikest (kasutasin Eesti leivatööstuse rukkikorvikesi)

Leota soolaseeni külma veega kaetult, olenevalt soolasusest tund-paar.  Nõruta. Loputa voolava vee all. Haki seened ja sibul võimalikult väikesteks tükkideks. Sega juurde hapukoor ja till. Tõsta salat korvikestesse.


seenesalatiga rukkikorvikesed

Sült

Sült ei ole sugugi vaid jõulutoit, vaid sobib rahvustoiduna igati hästi ka vabariigi aastapäeva tähistamiseks. Juurde kuumad keedetud kartulid, mädarõigas, marineeritud seened ja hapukurk - võrratu Eesti toit!

ulukisült, kukeseened, mädarõigas, hapukurk
Pildil on Linnamäe Lihatööstuse sült põdralihaga, supermaitsev Treppoja sahvri mädarõikaäkine, mahekasvatatud minikartul, marineeritud kukeseened ja hapukurk. Kaks viimast on valmistanud Eesti And.

Sooja leiba, mõtelge!

Kõik ei ole leivaküpsetajad. Värske leiva lõhn meeldib aga küll igaühele. Kodu saab mõnusat leivalõhna täis ja ahjusoojad leivad lauale vaid 15 minutiga tänu küpsetusvalmis leibadele. Gourmet Club'i kadakamarjaleib ja rosina-pähklileib on head kasvõi lihtsalt võiga! Aga loomulikult saab neid sobitada ka erinevate maitsvate katetega.

leivad
Just ahjust tulnud kadakamarjaleib ja pähkli-rosinaleib. Kuumale leivale veel peale karulauguvõid...mmmm
peedihummus
Gourmet Club'i ahjusoe kadakamarjaleib ja peedihummus. Peedihummus pole küll sajaprotsendiliselt eestipärane, kuid maavillase miksimine maailma maitsetega on tänapäeval iseenesestmõistetav ja värskendav lähenemine.

Veiseliha tartar

Meie oma rohumaa lihaveise lihast saab ülihea puhta maitsega tartari. Kaubamajas müüakse Liivimaa Lihaveise steike lahtiselt lõikudena. Et tartari valmistamiseks kulub liha vähe (näiteks 12 serveerimislusika tarbeks läks tarvis üht 200-grammist steigilõiku), on liha lõigukaupa osta mugav ja praktiline. Tartari retsept pildi järel.

lihaveise tartar

Veiseliha tartari valmistamiseks läheb tarvis:

200 g lihaveise liha (kasutasin Liivimaa Lihaveise steiki)
1 munakollane
2 vürtsikilu fileed
1 väike (punane) sibul
mõned tilgad Tabascot
1-2 tl Worcesterhire kastet
soola, musta pipart
kaunistuseks ja maitseks kadakamarju ja murulauku

Eemalda lihalt kelmed, kui neid on. Kaabi liha noaga väikesteks tükikesteks. Soovi korral võid liha lasta läbi hakklihamasina. Haki sibul peeneks hakkeks ja sega kõik ained omavahel tartariks. Maitsesta soola ja musta pipraga. Serveeri tartari kas röstsaialt või hoopis serveerimislusikatelt, nagu pildil. Kaunista tartar kadakamarjade ja hakitud murulauguga. 

Vääriskalad

ev99 suupisted
Leivakrõpsudesse on sätitud kodumaine vikerforelli piprafilee (Aravuse kalatööstus) ja Saaremaa õrnsoola siiafilee (valmistatud Nasvas Ösel Fish OÜ poolt)
soolasiia- ja suitsuforelli suupisted



Krõbedad snäkid

Kodumaisel tšipsivaagnal on koha leidnud omatehtud verikäkikrõpsud ja Mulgi Krõpsude hapukapsa-, peedi- ja kaalikakrõpsud. Verikäkikrõpsude tegemine on hästi lihtne, tulemus imehea. Lõika verikäkist (kasutasin selle foto jaoks Arke Lihatööstuse rukkilinnastega verikäkki) paari millimeetri paksused lõigud, laota ahjurestile ja küpseta 175 kraadi juures (võimalusel kasuta pöördõhku 25-30 minutit. Lase krõpsudel lahtise uksega ahjus jahtuda. Naudi niisama või pohlamoosiga.

köögiviljakrõpsud ja verikäkikrõpsud

Juustuvaagen

Meie oma juustumeistrid valmistavad nii häid juuste, et patt oleks neid peolauale panemata jätta. 

eestimaised juustud väiketootjatelt
Juustud ülalt paremale: Nopri sõir, Nopri Gouda ürtidega, Nõmmiku talu tšillijuust, Andre Farmi Grand Old. Lisanditeks õuna ja Põltsamaa Kuldse juustumoos ja viigimarja-konjakisinep (Gourmet Club)

Kamavaht

Pole paremat aega kamavahuga maiustamiseks, kui vabariigi aastapäev. Kamavaht on ühtaegu kodune ja pidulik ja nii meie oma, kui veel olla saab. Karli ja Linda maiustuste mahe käsitöö-kamašokolaad ja Pagar Võtaks mahedad kaerahelbeküpsised teevad magusalaua veelgi mõnusamaks.

kamavaht

Kamavahu tegemiseks läheb tarvis:

200 ml 35% koort
3 sl suhkrut
400 g kohupiimapastat
3 sl kamajahu (kasutasin Tartu Milli rukkikama)
lisaks kaeraküpsiseid, kamašokolaadi, marju

Vahusta koor suhkruga, sega hulka kohupiimapasta ja kamajahu. Pudista magustoidupokaalide põhja kaeraküpsiseid. Tõsta kamavaht pokaalidesse. Kaunista riivitud kamašokolaadi ja marjadega.

kamavaht

Ideederohket peolaua planeerimist! Peaasi, et kilud ostunimekirjast välja ei unune! :)

kiluvõikud 

  Kõik postituses kasutatud toiduained on pärit Kaubamaja Toidumaailmast.

*************


Kui tundub, et: "Justkui tahaks veel midagi...", vaata ka neid: 
last but not least:

14. veebruar 2017

Südamlik šokolaadi-mokakook

Sõbrapäev, šokolaad ja südamed on alati käsikäes käinud. Ei ole erand tänanegi päev. Seekordseks sõbrapäevaks tegin tavapärasest erineva koogikese ses mõttes, et kasutatud on vaid taimseid koostisosi ja seega sobib kook ka kõigile, kes eelistavad vegantoitu. Ja neid on näiteks minu teismeliste laste sõpruskonnas oi-oi kui palju! Tegu on tõenäoliselt ka vanusegrupiga, kes kõige enam sõbrapäevast peab ja seda kohe hooga tähistab. 
Šokolaadine, kohvist tummist mekki saanud mokakook maitseb aga kindlasti ka kõigile teistele peale veganite ja teismeliste, nii et mis muud, kui pähklid kreemi tarbeks likku ja õhtul saategi juba koogiga maiustada! Südamekujulise vormi puudumine ei ole kindlasti takistuseks, kook saab igati maitsev ka tavalises lahtikäivas koogivormis.

Vahvat ja magusat sõbrapäeva!

šokolaadi-mokakook

Südamlik šokolaadi-mokakook

Põhi:
65 g kookosrasva
1,5 dl mandlipiima
1 sl lahustuva kohvi pulbrit
2 kuhjaga sl kakaod
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
0,5 dl heledat suhkrusiirupit
1 dl tumedat või heledat muscovado suhkrut

Kreem:
130 g India pähkleid (8 tundi vees leotatud)
0,5 dl suhkrusiirupit
1 kuhjaga sl kakaopulbrit
1 sl lahustuva kohvi pulbrit
40 g kookosrasva

kaunistuseks u 50 g tumedat šokolaadi

Kuumuta väikses kastrulis kookosrasva, mandlipiima ja lahustuva kohvi pulbrit, kuni kookosrasv on vedeldunud ja kohvipulber lahustunud. Sega omavahel kakao, jahu, küpsetuspulber, kaneel ja vaniilisuhkur. Lisa kuivainesegule siirup ja suhkur ning kookosrasvasegu. Mikserda kõik ühtlaseks. Vala u 20 cm läbimõõduga vormi (fotol oleva koogi küpsetamiseks kasutati kahte väiksemat, u 15 cm läbimõõduga Tigerist pärit südamekujulist pabervormi, nii et koogikesi sai 2 tk.) ja küpseta 180 kraadi juures 35 minutit.
Koogi küpsemise ajal valmista kreem. Nõruta leotatud India pähklid veest. Vala blenderisse. Lisa suhkrusiirup, kakaopulber, lahustuva kohvi pulber ja vedelaks sulatatud kookosrasv. Blenderda täiesti ühtlaseks kreemiks. Määri jahtunud koogile.
Kaunista koos riivitud šokolaadiga.


šokolaadi-mokakook

Koostööpostitus D-kokaraamatuga.

10. veebruar 2017

Jäine apelsini-mandli magustoit

jäine apelsinidessert

Küll on tore, et sel nädalal meile nii palju päikest kingiti. Ma otsisin lausa päikeseprillid välja, nii ere on see tegelane praegu. Ja olete ju märganud, kui palju on päev juba pikem võrreldes detsembriga! Kui muidu oli selline tunne, et keeraks end karu kombel pimedasse koopasse magama ja ei liigutaks lillegi enne kevadet, on nüüd nende mõne päikeselise päevaga energiat kogunenud korralikult. Ja jumal tänatud. Sest ega tööd ja tegemised ei tee ju ilmast ega meie energiatasemest, mis selle pimedusega seotud, väljagi ja muudkui nõuavad ära tegemist. Nüüd, tänu päikeselistele päevadele, läks kõik kohe lepasema reega. To-do list kahanes jõudsalt ja kui homne toidufotokoolitus ka tehtud, võib mõnuga nädalavahetust pidada.
Ühesõnaga: päikeseline, kuid samas jäine maius sobib ilmaga kui valatult! Ja kui päikest ei peakski enam nädalavahetusse jaguma, siis mandlipurust krõmpsu saanud apelsinimagustoit muudab hetkega olemise säravamaks. Valmistasin ta suflee põhimõttel, kuid ahjus küpsetamise asemel valmib suflee hoopis sügavkülmas. Tuleb teha kaks vahtu: munakollasevaht apelsinimahlaga ja vahukoor, need omavahel kokku segada ja külmuma tõsta. Mõne tunni pärast on  maius valmis.
Võta u 10 min enne söömist sügavkülmast välja, siis hakkab pealmine kiht mõnusalt sulama ja magustoit on pehmem ning mugavam süüa.

Jäine apelsinikreem mandlitega

jäine apelsinidessert2 apelsini
50 g suhkrut
3 munakollast
(1 sl apelsinilikööri)
100 ml 35% koort
50 g mandleid

Haki mandlid. Jäta veidi hakitud puru ka hilisemaks kaunistuseks. Riivi ühelt apelsinilt koor. Pigista mõlemast apelsinist välja mahl. Kokku peaks mahla olema u 150 ml. Kuumuta kastrulis apelsinimahla, apelsinikoort ja suhkrut, kuni suhkur on sulanud.
Vahusta munakollased pehmeks vahuks. Lisa edasi vahustades veidi jahtunud, kuid veel soe apelsinimahl. Lisa ka apelsiniliköör, kui seda kasutad. Vahusta, kuni segu on tänu munavahule mahult kahekordistunud.
Vahusta teises kausis koor. Sega kaks vahtu õrnalt vispliga omavahel kokku, lisa hakitud mandlid.
Vala segu nelja ramekinisse või muusse väiksemasse vormi. Lase sügavkülmas seista vähemalt 6 tundi. Enne serveerimist lase maiustel toasoojas u 10 minutit seista, et nad veidi pehmeneksid. Paku otse vormist või löö vormidest tagurpidi taldrikule. Lihtsamaks eemaldamiseks kasta vormid enne sooja vette. Kaunista mandlipuru ja riivitud apelsinikoorega.

jäine apelsinidessert

Koostööpostitus D-kokaraamatuga.

6. veebruar 2017

Kana arrabbiata kastmes oliivide ja spinatiga

kana arrabbiata kastmes

Arrabbiata on üks paljudest Itaalia pastakastmetest, mida teistest eristab tšilline tulisus. Tavapärane on arrabbiatat süüa pennedega ja kuna see toit on Rooma piirkonnast pärit, siis pecorino romano juustuga üle puistatult. Kaste ise keedetakse kokku tomatitest, sibulast, küüslaugust ja tšillist. Valmistamine on ülimalt lihtne, maitse super.

Arvaku itaallased sellest, mis iganes soovivad, aga minu meelest maitseb arrabbiata kaste ka kanaga suurepäraselt, andes mahedamaitselisele linnulihale just paraja annuse hapukust ja teravust. Lisaks veel oliivid ja spinat ning argiõhtule sobivalt kiiresti valmiv tervisetoit ongi valmis!

Juurde võib veel pakkuda kausitäie rukolasalatit ja soovi korral ka ciabattat. Või hoopis kinoat, täisterariisi, röstitud köögivilju - kõik sobivad hästi!

Kana arrabbiata kastmes oliivide ja spinatiga
kahele

1 pontsakas broilerifilee
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 sl oliiviõli
1 purk (400 g) purustatud tomateid
0,5-1 tl tšillipulbrit või tšillihelbeid (doseeri mitse järgi)
u 45 g musti oliive
u 50 g spinatilehti
soola, musta pipart

Lõika broilerifilee keskelt lapiti kaheks. Kui soovid, võid lõike kergelt haamerdada, kuid see ei ole hädavajalik. Maitsesta lõigud soola ja musta pipraga.
Haki sibul ja küüslauk. Kuumuta pannil õli. Prae sibul ja küüslauk klaasjaks, u 5 minutit. Lisa tšilli, kanalõigud ja tomatikonserv. Hauta kaane all 20 minutit. Lisa oliivid ja spinatilehed, sega läbi ja lase toidul veel mõne minuti jooksul läbi kuumeneda, kuni spinatilehed on “kokku kukkunud”. Jahvata peale musta pipart.

5. veebruar 2017

Suur toidufoto workshop 11. veebruaril!

my food photography

Kirjutan seda postitust hästi suure rõõmu ja samas kripeldava ootusärevusega. Juba üsna pea saan käe valgeks toidufoto töötuba läbi viies. Seda ei tee ma õnneks sugugi üksi, vaid koostöös fotostuudioga Direktori Kabinet ja fotopoega 35mm.ee. Töötoa juhendamise vastutusrikast ülesannet jagame Kristjan Lepaga. Kristjan on tuntud professionaalne fotograaf, kes pressifotost jõudnud portree- ja toidupildistamise juurde. Oleme teinud toidufoto alast koostööd juba aastaid. Mina keskendun koolitusel toidufoto stilistilisele poolele, Kristjan tehnilisele.
Osalejate grupp on planeeritud mõnusalt väike, 12 inimest. Nii jõuame infot jagada kõigile individuaalselt ning minna süvitsi. Tegelikult on koolitus tänaseks peaaegu välja müüdud. Järel on veel täpselt 1 koht. Kel huvi, kiirustage - registreeruda saab fotokoolitus.ee lehel, link siin.
Koolitus toimub sügisel avatud söögikohas PM20, mis lisaks maitsvale toidule kuulsust kogunud sellega, et pakutakse esmakordselt Eestis võimalust külalisel igasuguse lisatasuta võtta söögi kõrvale ise kaasa oma lemmikvein. PM20 kostitab kõiki osalejaid hommikukohvi ja suupistete ning lõunaga. Oma lõunasöögi pildistamisest aga osalejad ei pääse, see on kindel:)

Niisiis, kokkuvõtteks:

SUUR TOIDUFOTO WORKSHOP

Asukoht: Pärnu mnt. 20, restoran PM20
Sihtgrupp: algajad, edasijõudnud
Aeg: 11. veebruar 2017, kell12:00-18:00

KAVA

12:00  Hiline hommikukohv/tee. Tervitussõnad ja -suupisted PM20 kokkadelt.

12.30 MARI-LIIS ILOVER

1. Toidufoto erinevad vormid. Kokaraamatu/toiduajakirja foto, sotsiaalmeedia foto, kommertsfoto, tootefoto jt.

2. Töövoog. Kuidas töötab inimene, kes teeb kõik ise: kirjutab retsepti, teeb toidu, stiliseerib, pildistab. Vastukaaluks tiimitöö, kui võttel on nii retseptikirjutaja, kokk, stilist kui fotograaf.

3. Visuaalse loo kirjutamine. Meeleolu loomine. Kuidas toitu fotol näidata nii, et tahaks kohe kahvli sisse lüüa. Stilistika: nõud, tekstiilid, taustad, lisandid, värvid.

4. Praktika. Ettevalmistus oma söögi pildistamiseks-stiliseerimiseks. Pildistamine.

Ettevalmistus oma söögi pildistamiseks-stiliseerimiseks.

14:00  LÕUNA

Klaas veini või õlut, aga lõuna on töine! PM20 kokad on ette valmistanud lõunasöögi. Toit taldrikule panna, stiliseerida ja pildistada tuleb igaühel iseseisvalt. Mari-Liis ja Kristjan on loomulikult abiks.

16:00 KRISTJAN LEPP

Toidufoto praktiline valgustamine. Väljas on pime. Pildistame tehisvalgusega, otsides nii soodsaid kui kalleid lahendusi.

Kristjan on lubanud näidata, kuidas vaid valgust muutes teeb ta ühest samast suupistevaagnast eri iseloomuga pildid, matkides loomulikku valgust, kasutamata muud stilistikat.

18.00 Ametliku osa lõpp. Küsimused - vastused.

Mis sisaldub hinnas?

*  pääse fotokoolitusele
*  kohv, tee, suupisted, lõunasöök, klaas veini või õlut
*  kuni -10% püsikliendisoodustus ostes e-poest 35mm.ee
*  -15% sooduskupong fotoprindiks elavadpildid.ee
*  -15% sooduskupong fototehnika rendiks operaatorkops.com
*  rentida stuudiot Direktori Kabinet 10% allahindlusega kolme kuu jooksul peale koolitust.
*  grupi suurus 12 inimest


my food photography