Raamatud

*Kergemad klassikud


Kuidas teha nii, et saaks nautida armsaks saanud toite, maitses järeleandmisi tegemata, ent siiski tänapäevaselt kergemal ja tervislikumal moel? Raamatust leiab sellele küsimusele vastuseid enam kui 60 retsepti kujul. Tasakaalustatud ja mitmekesine toitumine, heade maitsete ja lemmiktoitude nautimine on üks elu olulisemaid osasid. "Kergemad klassikud" propageerib rõõmu söögitegemisest ja söömisest, selmet manitseda, käskida, keelata ja süümepiinu tekitada. 
Ehkki retseptid on muudetud taljesõbralikumaks, ei ole asendusteks kasutatud moodsaid ja eripäraseid uue aja toiduaineid ega alternatiivseid toiduvalmistamisviise. Retseptid sisaldavad enamjaolt ikka vana head võid, mune, piima, hapukoort, rõõska koort, juustu ja muid „päris” toiduaineid. Et toitude kalorsust vähendada, on retseptides vähendatud rasva- ja suhkrukoguseid, aga ilma et maitse ja tekstuur seetõttu kannataksid. Et keha saaks söödud toidust ikka pigem kasu kui kahju, on rafineeritud tühjad ballast-toiduained asendatud toitainerikkamatega. 



*Piknikule!


Kokaraamat "Piknikule!". Mari-Liis Ilover

Eesti esimene piknikutoitude raamat!  Paki korvi toidud, haara kaasa piknikutekk, sõida loodusesse ja meeldejääv puhkusepäev on garanteeritud!  Rohkelt ideid, mida piknikukorvi pista nii esimesi kevade märke otsima minnes, suvel rannaliival lesides või kuldse viljapõllu veerel einestades. Sügisene värviliste lehtede pillerkaar pargis või karge talvepäev on väikeseks väljasõiduks ja värskes õhus einestamiseks kui loodud, nende kaante vahelt leiad ka sellisteks erilisteks ettevõtmiseks sobivad retseptid.

Lisaks ligi 80-le piknikueineks sobiva toidu retseptile on raamatus kasulikke nõuandeid pikniku planeerimise, piknikutoitude eripära, ja et kodus kenasti pakitud võileivad, salatid ja muud eined tervete ja värsketena piknikupaika jõuaksid, ka pakkimise ja säilitamise kohta.

*MAITSEV. Toidublogi "Siit nurgast ja sealt nurgast" parimad palad


Minu esimene päris oma kokaraamat ilmus 2013. a. detsembris. Raamat on austusavaldus maitsvale kodutoidule. Kaante vahele on koondatud siinse blogi hinnatuimad retseptid, nii blogi lugejate kui mu enda lemmikud.
Praktiline kokaraamat ei ole mõeldud riiulis seismiseks ega aeg-ajalt imetlemiseks, vaid saama oma kindla aukoha köögis, kus ta leiaks igapäevast kasutust. Olen veendunud, et parim kompliment kokaraamatule on toiduplekid ja kasutaja märkmed. Kodused hommikusöögid, kerged suupisted ja salatid, ahjusoojad leivad-saiad, supid igaks aastaajaks, toekad toidud nii kalast, lihast kui köögiviljadest ja loomulikult taevalikud magustoidud ja hõrgud koogid - häid ideid jagub kodusele argipäevalauale ja ka külaliste üllatamiseks.  


*Kulinaarsete kroonikute kokaraamat


2011. a. novembri lõpus pääses trükkipressi vahelt Eesti esimene toidublogijate kokaraamat!  Raamatus astuvad oma lugude, retseptide ja fotodega üles: 

Liina Karron "Aglio e olio",
Elis Toompuu "Elis köögis"
Piret Hanson "Puhas rõõm"
Priit Vahar, "Profa toitub"
Tuuli Mathisen "Ise tehtud, hästi tehtud"
Mari-Liis Ilover "Siit nurgast ja sealt nurgast"
Marju Randmer "Tassike"
Aet Trisberg "Aet köögis"
Ülle Jukk "Tiramisust ja Fata Morganast"
Juta Raudnask "What a Wonderful World"

*Oma maa maasikad



2011. aasta suvel ilmus mahukas digikokaraamat "Oma maa maasikad", kus maasikaretsepte jagavad profi- ja hobikokad, tipprestoranide chefid, kokaraamatute autorid, toiduajakirjanikud ja toidublogijad. Omalt poolt panustasin raamatusse kahe oma lemmikretseptiga maasikatest: maasikasorbett ja "Eton mess".